Градинарство - моето хоби 29

• 40 946
  • 759
  •   1
Отговори
# 120
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
да измеря ли? Simple Smile Simple Smile
най високото е 38см, но моите са в сандъчета. допускам, че в градинка могат да станат и малко по-високи.
от семена са, да. купих ги от сортови семена на сточна гара.
семената са микс и се оказаха розови и бели. няма цикламени и лилави, но и така ми харесват. още щом се появят стръкчетата може да се разбере кои са бели и кои розови. Wink стъблата им са различен цвят.

# 121
Може би си ползвала тези семена?https://www.sortovisemena.bg/news/vinkata-nepretentsiozna-i-krasiva

Хареса ми как стои до дънера на дървото. Имам една череша и една слива в средата на двора, т.е. сенчесто и и близо до пръскалките за тревета, та вода няма да им липсва …. мисля там да ги пробвам . Но за съндъчетата, които показах може чи няма да е подходящо?

# 122
мисля, че бяха тези, защото очаквах повече от два цвята, а те излязоха само розови и бели.

моите вече казах са на силно слънце, ние нямаме сянка на балкона. и са в сандъчета пак защото нямам друг избор. Simple Smile за сянка не знам.
опитай Simple Smile така догодина ще можеш да споделиш опит с останалите колежки по цветна страст. Simple Smile

# 123
Една есенна червеникава градинка от мен Simple Smile

# 124
Една есенна червеникава градинка от мен Simple Smile

Прекрасно изглежда и пред този сезон. Непременно ще споделя впечатления от всички опити през тази година Blush

# 125

Тези висят на външната страна

А тези не са мои Wink

# 126
Добри ще ни топлиш с цветни спомени идните месеци, май Simple Smile
Вчера сложих теменужките най-накрая. И е зима вече:) но те създават настроение в зимата. Как издържат,
Отърсват се от студа и снега и пак надигат главички

# 127
Simple Smile сега съм планувала чери домати.
има и една ипомея батата в кофа Simple Smile Simple Smile върви добре засега. Simple Smile бататът ще е заради цвета, не заради реколтата. Simple Smile

Последна редакция: нд, 28 ное 2021, 09:57 от st. Dobri

# 128
  • густо майна Филибето
Любопитно ми е, дали живеете там постоянно, в тази красота? Струва ми се, че изисква ежедневна подръжка?

О, да, постоянно живеем. Но четири години ходехме почти всеки ден, когато съпругът ми свърши работа, ако ще и за час. Лесно беше, защото е в съседния квартал.
 И както съм седнала на масата пред лаптопа, половината градина е пред очите ми. Simple Smile Аз по стечение на обстоятелствата не работя, поне не в общоприетия смисъл. Така се налага. Затова съм се отдала на това хоби, и влагам труд и време в това, за да ми е красиво, по моите си критерии. Не бих казала ежедневна поддръжка, но наистина има доста работа. Колкото повече растения - толкова повече грижи. Но в моя случай е разтуха, а не натоварване.

Аз, разбира се, я карам вече малко по инерция, не се затормозявам много със сеене и разсади, гледам да са повече многогодишни цветя. Луковичните, като изключим началото, направо си поизчезнаха, защото ваденето на лалетата ми бешее проблем. Слагах ги в едни бодящи мрежи, за да не ми ги отмъква сляпото куче. А и мен също ме дразнят сухите листа.  От миналата година минах на вариант саксии, от тези транспортните, които има в разсадниците - черни с много и големи дупки отдолу. Садя ги така, и като изсъхнат вадя саксията и махам луковиците, до ей това време, когато пак ги засаждам. В празните саксии сложих на някои места тагетиси, и даже мушката.  Ако не ме мързеше, може бищях да си направя разсади на летни цветя в същия размер саксии, и да ги подменям. Но и с купени става. Simple Smile

А лалетата вадя, защото иначе на следващата година цъфтят по-малко, а на по-следващата направо изчезват. Има и сортове, които цъфтят години наред без да са вадени, но пак има условие - лятото да не им е много мокро. А ние поливаме добре, и те изгниват.

Сега  основното ми занимание е да чистя листа в моята "гора"  Joy Трупам на терена на зеленчука, пролетта с тях засипвам пътеките там, за да не им никнат плевели. Мулчирам един вид. Като се фрезова на следващата година, всичко отива в земята и наторява.  Само дето на върбата станаха вече много, а прочетох, че подобно на орехите и дъба, съдържат танини, и това забавя растежа. Та с тях май ще си мулчирам "тротоарите", та да се коси там по-рядко. Да не се коси изобщо няма да стане, защото на троскота не му пука от моя мулч, той си излиза.

# 129
И аз заложих тази година на повече лалета в саксии. Сложих и едни в кошничка. В момента върху тях имам саксия хризантеми. Имаче като все ровех в градинара, току изравям някоя луковица и ме е яд Simple Smile

# 130
Наистина е разтоварващо занимание. За съжаление аз не живея постоянно при градината, но използвам всяка свободна минута, за да съм там. Има поливна система, но не навсякъде може да се обхване, така че ще трябва да подбирам растенията и цветята внимателно Confused

# 131
Здравейте, записвам се да ви следя. Отскоро си имаме малка къща с двор и идея си нямам какво ще го правим Smile Има лозе, няколко ябълки и една кайсия. Има и доста здравец, който не харесвам изобщо, но ще ми е жал да го разкарам.

Засега ще се въздържим да садим чушки, домати и краставици Smiley но в единия край ми се иска да насадя малки ягоди и малини.

Другото, което трябва да решим как да го направим е оградата. В момента е телена и си се гледаме със съседите, а ми иска да е малко по-закътано. По самата къща също ще има доста ремонти и засега по-голямата част от бюджета е насочен натам, а дворът ще трябва да почака малко

# 132
Можеш да засадиш резници на храсти край оградата. Докато стане време да се заемете с градината, те ще са пораснали и ще закрият мрежата. Има много варианти, аз харесвам цъфтящите храсти - например люляк, филаделфус, будлея, спиреа. Между тях може да се сложат и вечнозелени, например лавровишни. Лигустерът е много непретенциозен и расте бързо.

# 133
Здравейте, записвам се да ви следя. Отскоро си имаме малка къща с двор и идея си нямам какво ще го правим Smile Има лозе, няколко ябълки и една кайсия. Има и доста здравец, който не харесвам изобщо, но ще ми е жал да го разкарам.

Засега ще се въздържим да садим чушки, домати и краставици Smiley но в единия край ми се иска да насадя малки ягоди и малини.

Другото, което трябва да решим как да го направим е оградата. В момента е телена и си се гледаме със съседите, а ми иска да е малко по-закътано. По самата къща също ще има доста ремонти и засега по-голямата част от бюджета е насочен натам, а дворът ще трябва да почака малко
Добре дошла! И аз като теб съм нова и проучвам все още доста неща. Тук хората наистина знаят много… Живите плетове са вариант, но трябва да решите каква ще е в бъдеще оградата. Дали ще се сменя телта с нещо друго или ще остане - в този случай може да се помисли за увивни растения. При мен също едната ограда е телена, пробвах тази година клематиси, но нито един не оцеля, сега по съвети от тук проучвах за ипомете (садят се от семена) . С тях ще опитам да поукрася и една тераса. ..
И определено се запалих по това :
https://goldenplants.bg/deal/657-kortaderiya_pampaska_treva_miks … _cortaderia_.html
Дали някой е поръчвал от този сайт? Какви са й особеностите при отглеждане? Пампаска трева, изумителна е …

# 134
  • На морето!
Поръчвала съм от сайта и съм доволна.
Такава трева също имам, но е още много млада, казват, че цъфти след 3тата година. Моята в момента е в източната част на градината, през пролетта мисля да я местя в южната, дано понесе.

За жив плет съм посадила няколко храста: майски сняг, катерливи рози, Червена Вайгела, тамарикс, лоницера, Годжи бери и хортензия (имаме 25м ограда, която искам да скрия и още 2х30). Засега всички са малки и не мога да кажа кое как ще расте. До барбекюто пък имаме малина, къпина и боровинка.
В селото всички са с ниски огради, няма големи дувари или плътни и високи стени и най-хармонично и естествено биха стояли именно такива живи плетове.

Общи условия

Активация на акаунт