За бебета и деца от 0+месеца- Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 98

• 25 698
  • 766
  •   1
Отговори
# 585
Добре е, бибонс,
на см расте ли?

8.800 и 70см е била дъщеря ми на 7м и половина

Но то е много индивидуално.
Може да е, но се попълват растежни криви на всяка визита при Педиатъра.
Останалото е несериозно... тоест, работа без индивидуални растежни криви.

Изисквайте да попълват растежни криви на детето! Иначе може да пропуснете важни неща.
В понятието "растежни криви" се включва и "обиколка на глава".

Обиколка на гърди не се мери от 1989-1990.

Цитат
Моята лекарка мери всичко, което е нужно.Нямам проблеми.Както и детето си е ок.
Може, само че дете тежи 8.800 кг на 9-9.5м,  не на 7.5!
А това значи, че е нужно да позабавите малко, за да не тежите 10-10.500 (че и повече) на 12м възраст.

Последна редакция: чт, 09 дек 2021, 23:02 от Birdie

# 586
Моята лекарка мери всичко, което е нужно.Нямам проблеми.Както и детето си е ок.
Споделих набързо мнение 😁

# 587
Моля някои мами, които вече са водили деца около 1 годишна възраст на зъболекар, да ми кажат какво долу горе да очаквам 😁 Не мога да си представя малкият да стои и да си отвори устата и всичко да е наред. Та.. вече минали мами по този път моля да споделят как минава прегледът.. 🙆🏻‍♀️

# 588
  • Германия
При нас “прегледите” минават за 1-2 минути, абсолютно нищо не правят и не очакват децата да седят мирно и да отварят уста. Закачат ги малко, нещо си говорят, викат дай да видя зъбките и това е. Идеята е да свикнат с обстановката децат за да не се плашат по-нататък. Мен ме разпитват какво и как ядат, пият, мием ли зъбите 2х на ден и горе-долу това е. Накрая могат да си изберат някаква дребна играчка и всички са доволни.

# 589
Благодаря за отговора ☺️ На малкия обаче му се появи нещо черно на предния горен зъб. Имам чувство, че ще се разнесе и по другите зъби и затова най-вероятно ще ходим на преглед, не знам дали ще може да се направи нещо по въпроса.. Посъветваха ме да почиствам с кислородна вода, ама ефектът щял да бъде временен..

# 590
Най-вероятно е оцветяване поради киселинността на слюнката. Когато детето порасне и могат по-добре да се мият зъбите и да си изплаква устата ще се подобри. Също като се използва четка. Дано прегледа мине спокойно 😊

# 591
  • Пловдив
Синът ми на година беше баш 10кг., абсолютно нормално равитие, ненаднормено тегло. Не шашкайте майките, всяко дете качва различно, той имаше месеци качил 500-600г и такива качил кг.
Педиатърката ни е добра, мери всички обиколки и никак не неглижира прегледите. Дори и като ориентировъчни кг за година 10кг са си абсолютна норма
Първите мерки са при раждане.

# 592
  • София
Little.heart, никъде не съм казала педиатър, казах лекар. А педиатърката на малкия е чиста находка, че да й нямам доверие. Толкова свестен лекар рядко съм срещала (а съм обикаляла бая) и е против лекарства, ако може да се размине без такива (което е рядкост станало, защото всяко второ го тъпчат с антибиотици). Някои много подценявате педиатрите все едно са хора второ качество, а определено не е така за всички...

Охх моят значи е бил бая с наднормено тегло на 12м Grinning Беше 11,300 и 76см. Ами да ви кажа доста слаба фигурка има, сухичък, мускули, няма някакви мазнинки. До доста късно качваше по 600-700гр месечно. След годинката започна по около 300гр +/-. Сега на 1г2м е 12кг и 79см. Все така фин си е. С баща му не сме едри, ама в рода има хора по 2м и бая кила. За мен е до ген, ако всичко с храненето и движението е в ред и няма как всички да са в средната граница.

# 593
Това с килограмите според мен си е строго индивидуално. Не може да си сравняваме децата в това отношение.
Моят син като се роди почти 4кг и в момента е на 6м и е 8кг.. да взема да се тюхкам ли? Grinning Много си е добре, даже е слабичък и тепърва вече има бузки.

# 594
Това с килограмите е много индивидуално. На годинка нямаше 10кг и беше 75-76см, сега е на 2.2г и е 96см висока и под 13кг. Роди се 3.850кг. Според докторката й е с перфектни мерки.

# 595
Аз да взема да се гръмна.
Голямата ми дъщеря на 7,5 години е висока 135 см и тежи 30 кг, носи дрехи за 10 годишни (140 размер).
Малката преди 2 седмици на консултацията на 5 месеца тежеше 8,400 кг и е висока 70 см.
Явно моите деца не са случили на родители, които да съумеят да ги отгледат спред табличните мерки 🤷‍♀️

# 596
  • Седмото небе
О каква интересна дискусия се е заформила! Интересно ми е мнението на много компетентните майки тук,какво е редно да се направи за бебе изцяло кърмено, което не е е качвало (от раждането си с тегло 3,360 кг на 50 см) повече от 400 гр на месец? Как трябваше да я забързам, щом пък за други е нужно да забавят?
И при това не исках да дохранвам с Ам, кърма имах преизобилно, бебето сучеше на поискване, без паузи над 3 часа плюс неколкократно нощно хранене. Просто започнах захранване със зеленчуци в началото на 5 м след консултация с педитърката, продължихме с каши. А и сигурно съм много безотговорна, че не следя разни криви и прави, и даже последните два месеца не съм я водила на ненужните за мен консултации, на които само да я измерят и изтеглят! Даже и вкъщи не го правя, за мен са просто цифри...
Предвид Ковид ситуацията реших, пак след разговор с П, че е ненужно и можем да си спестим воденето на консултация, щом детето е здраво, храни се и е супер жизнено и весело. Ваксините до 6 месец сложихме навреме без забавяне, ще в заведем другия месец за ваксината 12 месец и после 13.
Е слабичка си е моята мацка, но пък е над нормата и то горна за височина, да я спра да расте ли? При положение, че татко и е 1,90 м, а батко и на 16 г е 1,70 м ми се вижда нормална нейната височина по принцип.
Че има норми и таблици е разбираемо, но всяко дете си е индивидуално и няма никаква нужда от сравнение. Факторите, които оказват влияние са толкова много...

# 597
Мами да попитам . Няколко пъти вече забелязвам ,че вечер като сложа малкият (4м.) Към 21.00 ,21.30 да спи и сутрин той не се събужда ,а почва да се върти със затворени очи към 4,5 и тръгна да го преобувам памперса му е напълно сух ?!? Нахраних го полузаспал и пак не пишка . Продължи да спи и към 7 се пробуди и явно пишка ,защото като стана окончателно към 9 сутирнта памперса беше пълен на мах . През деня всеки памперс е напишкан доволно . Отскоро почнах да го слагам вечер в чувалче за сън ,освен да му е топло в него и за това да не пишка ? Възможно ли е ? Като цяло той не спи много дълбоко и се върти ,но не си отваря очите ,може би като спи не пишка ? Случвало ли ви се е ? И нещо притеснително ли е според вас ?

# 598
Растежната крива е индивидуална за всяка дете и се определя спрямо неговите мерки. Не е нещо , с което да си сравнявате детето.

Трев, нормално е. Спокойно Wink

# 599
Нашето момченце е на 13 месеца и тежи 11 кг и 580 гр и  почти 80 см
То явно си е индивидуално и до ген

Общи условия

Активация на акаунт