Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Спокойно бебе=Спокойна майка или обратно?

 • 1 918
 • 66
 •   1
Отговори
 • Мнения: 325
Здравейте, исках да повдигна отново този въпрос. Как се справяте с упреците от мъжа си, че бебето е нервно и плаче, защото вие сте нервни и му предавате емоциите си? Все пак майката е тази, която по 24 часа е с детето си, докато мъжът отсъства цял ден и вечер го дундурка за по час-два. Някак си ми идва в повече отношението му и не смятам на 100 % вярно твърдението, че бебето нервничи, защото майка му е невротичка. Не е ли обратното - ако детето ти е спокойно и ти ще си спокойна и удовлетворена. Държа да вметна, че бебето дори не е от най-ревливите. Нощем си спи цяла вечер с едно до две събуждания за ядене. На 2 месеца и половина е. Просто през деня бодърства доста по-често от преди, като под това имам предвид интензивно ръкомахане след хранене, сякаш е вечно гладен, не обича да се оригва на рамо и се извива като змия. Вече спрях с тези "хранения на поискване", защото щяхме да си докараме рефлукс от преяждане и положението да се влоши и да си докараме по-силни колики. Колкото и да ми е трудно, гледам да спазвам някакви разумни интервали поне през 3 часа през деня, а вечер и по-дълга пауза, защото така или иначе бебето не признава под 150 мл на хранене. Съответно за да му отвлека вниманието и да не преяде зверски, го нося на ръце, люлея го в люлка, слагам биберона или ако не реве, а е просто леко нервен, му приказвам, занимавам, показвам висящи играчки или правя опити да го слагам по коремче и да прави лека гимнастика за крачетата. В повечето случаи успявам да създам режим на хранене и потушавам рева му, никога не го оставям да си пореве хубаво, а аз да отида да си успокоявам нервите в друга стая, но тези усилия ми костват доста и съответно после отнасям упреци как детето е нервно покрай мен, а когато баща му го занимава е много по-спокоен. Тези фрази ми бъркат в мозъка направо. Вие отнасяли ли сте подобни упреци от мъжете си и как се справяте с тях, за да не си отровите нервите?

# 1
 • Мнения: 3 064
Нямам деца и такива проблеми, но на всякакъв упрек (не за градивен коментар, а точно упрек или мрънкане) за не свършена работа или неправилно свършена, спирам да я правя, предавам я на ММ да я върши и след някакво, (обикновено кратко) време получавам извинение за коментара, без да съм се хабила да обяснявам и т.н.
 Оставяш бебето на ММ, отиваш за ден/два при майка си на "почивка" и след два дни го питаш как беше бебето, нервно или не. Ако не е вдянал - повтаряш упражнението.

# 2
 • Мнения: 43 989
Едва ли има човек, който ще е спокоен, ако е 24/7 с бебе.
Не съм имала подобни упреци от мъжа ми. След работа и почивните дни той го гледаше, нощите си ги деляхме. Просто му го остави като се прибере от работа, нека той го гледа, щом е спокоен и смята, че това ще помогне Simple Smile

Тези правила за хранене са отречени отдавна. Нуждите на малко бебета съвпадат с тях. Другите стават все по-нервни, раздразнителни и ревящи. Като им се даде храна се нахвърлят повече и гълтат повече въздух, което води до неразположения.
Моето беше много ревливо преди педиатърката да ни насочи към хранене на поискване. След това всичко изчезна. Гласът не съм ѝ чула.

# 3
 • Мнения: 2 207
Бебето, ако е гладно, не можеш да го залъжеш с носене на ръце и дондуркане. Така само се изнервяте взаимно. Спри да гледаш часовници и милилитри. Бебе не се държи гладно.
А относно упреците, другите вече са те посъветвали. Връчваш бебето на бащата и веднага излизаш за няколко часа. Изключващ си и телефона. А таткото грижи ли се активно за бебето или само дава акъли от дивана?

# 4
 • Мнения: 201
Незнам, как и защо търпиш подобна простотия. Какво е това занимаване 1,2 часа? Трябва да участва активно. В началото до третият месец, моята беше зверче постоянно мъкнене на ръце вечер не спеше, ад. ММ е от 06:00 до 16:00 на работа идваше си и от 17:00 до 01:00, 02:00 аз неможех да разбера, че имам бебе. След това вече аз застъпвах, за да може да поспи 3,4 часа и той. Когато мислиш, че си готов за бебе, трябва да си готов и да го гледаш на равно  с партньора (мое мнение).

# 5
 • Мнения: 312
Не бих държала бебето гладно.
А за бащата не знам какво да напиша... Много кофти е баш най-близките да те подкопават. Не ме е упреквал никога, че бебето мрънка или плаче, успокоява ме и казва "бебе е, нормално е да мрънка". Не е кукла.

# 6
 • Мнения: 6 852
Няма никаква връзка между спокойствието на майката и детето. То ако е спокойно, тя пак може да си е нервна, но за друго. Например, за това, че бащата ръси глупости. Wink
Никога не ми е казвано нищо подобно и не бях чувала баща да се прави на Велик беберазбирач. След като храните бебето на грамове, значи е на АМ, а не на кърмене. Предложи му той да остане вкъщи, а ти да ходиш на работа. Така ще може да си реализира теорията и със спокойствието си да осигури спокойно бебе.
Не бих търпяла да ми се говорят такива неща, но не са ми и били говорени. Бих очаквала подкрепа и помощ, не акъл.

# 7
 • Мнения: 325
Той участва активно в почивните си дни. Има дни, в които по 50 процента от времето той се занимава, сменя памперс, храни го. Но когато е на работа, се прибира към 10 вечерта, а по това време обикновено бебето е по-спокойно и зорът е бил през деня, изцяло на моите плещи. Лягам си към 22 ч и той го надзирава до към 12, после го слага да спи и аз поемам следващото хранене към 4-5 или 6.Не бих казала, че го държа гладно, даже педиатърката ми се кара и казва да му давам по 120, но това е невъзможно. Онзи ден му давах "на поискване", изпи колосално количество и на следващия ден пищя от зверски колики... Така че не смея и да го прехранвам... Е, днес е по-спокоен, явно има пак някакъв период, скок в растежаили нещо подобно.

Последна редакция: ср, 10 ное 2021, 15:52 от mariamp28

# 8
 • Мнения: 2 882
И аз съм нервна като съм гладна 😃 Хранете си детето, какви са тия диети от новородено?

# 9
 • Мнения: 325
Някои дни изпива и по един литър на ден, колко повече от това да го храня?! Стомахът му да не е бездънна яма...

# 10
 • Мнения: 3 970
Мъжът ми никога не си е позволявал да отправи подобен упрек (2 деца имаме). Колкото аз съм майка, толкова той е баща. Като реват, болни са и е напрегнато  и двамата сме в кюпа. Като са щастливи и спокойни, също. Всичко може да прави наравно с мен в грижата, само не кърми. Това им е грешката на много мъже, бебето не е на майката, общо е.

# 11
 • Мнения: 325
Когато има възможност помага и то доста, но го натъртва Ето виждаш ли, аз като се занимавам с него не реве, а ти като го хванеш и почва...Явява се като някакъв специалист по гледане на деца, а всъщност доста често претупва грижите колкото да отбие номера, но е голям непукист и явно детето не усеща от негова страна негативна енергия.... А аз съм по-внимателна и се вглеждам повече и явно излъчвам негативна енергия от напрежение и притеснение.

# 12
 • MI
 • Мнения: 11 541
Със сигурност не е прав мъжът ти да ти прави забележки, защото ти си по цял ден с детето. Но е вярно че в бебетата много усещат ако си нервен, за съжаление. Пробвала съм много пъти, ако аз се насиля да се успокоя, и дъщеря ми се успокоява. Вече много по-малко ѝ влияе, но като беше бебе - много. Не че човек винаги може да влияе на настроението си, но зависимост има. Казват, че е в резултат на еволюцията, защото докато са малки оцеляването им зависи от нас и съответно се синхронизират с нашите чувства.

# 13
 • Мнения: 325
Наистина на нен проблемът ми е, че съм много притеснителна и се страхувам от какво ли не, постоянно го наблюдавам как е, що е... И след няколко доста напрегнати дни направо понякога ме е страх да остана сама вкъщи с детето, но нямам избор.

# 14
 • Мнения: 2 882
Някои дни изпива и по един литър на ден, колко повече от това да го храня?! Стомахът му да не е бездънна яма...

А колко трябва да изпива на тази възраст?
Кърмените бебета никой не ги знае по колко пият, може и повече от литър да е, това проблем ли е?
След като е гладно, значи трябва да се храни. Сърце не би ми дало да държа новородено гладно, като то разчита на мен, за да оцелее.
И моята педиатърка ми говореше как на един месец трябвало вечер 9 часа пауза да прави, е откакто започнах да го кърмя на поискване и двамата бяхме много по-спокойни.

Общи условия

Активация на акаунт