Счетоводител в нужда се познава 18

• 34 482
  • 784
  •   1
Отговори
# 15
И аз имам въпрос за данъчните облекчения за деца. Служителка, която е на минимална работна заплата и освен това е с ТЕЛК, тоест не й се удържа данък върху доходите. Има ли право да получи тази сума от 450 лв. на дете?
Има право, но няма възможност, защото не й е удържан данък през годината. Точно както е посочила bialata3. Облекчението може да се ползва обаче от другия родител.

# 16
Здравейте, моля за помощ. Поради направени прихващания на задължения по много фактури по споразумение през 2018 година имам неправилно начално салдо през 2019 - салдото е дебитно по 411 - 2 стотинки. Клиентът днес изчиства цялото си задължение и естествено ми остава дебитно салдо по 411 на стойност две стотинки. Мога ли да пусна счетоводна справка 629/411 - 0.02 ст., за да закрия това салдо или трябва да взема някаква друга операция?Благодаря ви предварително.

# 17
  • София-Младост
Можеш. Но бих предпочела 609.

# 18
  • Пловдив
За да се ползва облекчениета за дете, трябва да са платени всички данъци и за МПС, нали?

# 19
  • София
За да се ползва облекчениета за дете, трябва да са платени всички данъци и за МПС, нали?

Да. Не трябва да имате задължения .

# 20
Здравейте, дали е удобно да попитам някой от вас дали знае какво означава щатна заплата? Дали е това брутната или нетната заплата, защото не намирам информация в Гугъл. Моля, кажете.

# 21
Щатната заплата е основната брутна заплата за конкретната длъжност по щатното разписание. От нея ще се правят удръжките. Ако има премии, те ще се добавят, добавят се и парите за прослужено време. Но вие можете да си договорите заплата, различна от тази, която се полага за длъжността по щат.

Последна редакция: пн, 22 ное 2021, 12:39 от Uncommon

# 22
Щатната заплата е основната брутна заплата за конкретната длъжност по щатното разписание. От нея ще се правят удръжките. Ако има премии, те ще се добавят. Но вие можете да си договорите заплата, различна от тази, която се полага за длъжността по щат.
Много ви благодаря. Сега разбрах. Желая здраве и щастие:)

# 23
Здравейте, бих искала да попитам дали може да ми препоръчате фирма/консултант/друг, който да ми помогне с казус за неправомерно начислени данъци върху МПС?
Става на въпрос, че от общината продължават да начисляват данъци за вече продадени автомобили. Тъй като лицето живее в друг град и пътуването до другият град е трудно, бихме искали да направим предварително консултация как да постъпи, за да няма празно ходене до там.
Ако някой от форума, може да помогне много ще се радвам.

Благодаря!

Здравейте, тъй като скоро си смених автомобила, мога да ви кажа, че при прехвърляне на собствеността във КАТ/смяна на талоните от новия собственик/ оттам директно подават информация във МДТ, така че няма вариант колите да се водят на стария собственик, ако талоните са сменени в КАТ-или в Общината ви са супер заспали или някоя служителка в КАТ е дремала. Това си е направо за осъждане, ако вие дължите 1 стотинка на Общината не можете и колата на преглед да си прекарате.

# 24
Здравейте!

Надявам се да пиша в точната тема.

Имам дете на 2 г, като през Февруари 2021 фирмата, за която работих беше ликвидирана и отидох на борсата за 11 месеца. В края на този месец ми изтича борсата и сега обмислям дали да не се регистрирам като СОЛ (като искам да внасям и осигуровки за ОЗМ). Правя го основно, за да съм осигурена докато малкия тръгне на градина, но и с мъжа ми планираме второ дете и може би това ще е удачен вариант за мен. Имам няколко питанки:

- прочетох как става регистрацията, но дали имате идея за някой изпробван калкулатор, с който мога да видя колко ще дължа на месец за избраната сума, на която реша да се осигурявам
- видях, че ако се сигурявам и за ОЗМ и евентуално забременея с второ детенце имам право да изляза в болнични (с първата ми бременност се наложи), това така ли е
- ако теоритично изляза в майчинство ще дължа ли всеки месец осигуровки, това не ми стана много ясно

Ако можете да ми препоръчате и счетоводител за консултация за всичко това от Пловдив ще бъда много благодарна!

Благодаря ви предварително за отделеното време Simple Smile

# 25
  • София
- прочетох как става регистрацията, но дали имате идея за някой изпробван калкулатор, с който мога да видя колко ще дължа на месец за избраната сума, на която реша да се осигурявам
има много писано в Интернет - потърсете свободна професия, фрийлансър. Може да се осигурявате на минималното 650 лв. (прагът за 2022 още не е приет). Ако искате на повече за да се зачете трябва да имате доход като свободна професия.
За калкулатов - има много напишете в Интернет "осигуровки СОЛ калкулатор"
- видях, че ако се сигурявам и за ОЗМ и евентуално забременея с второ детенце имам право да изляза в болнични (с първата ми бременност се наложи), това така ли е
- ако теоритично изляза в майчинство ще дължа ли всеки месец осигуровки, това не ми стана много ясно
Да, може. Докато сте болнични или майчинство също дължите здравни осигуровки всеки месец.

Ако можете да ми препоръчате и счетоводител за консултация за всичко това от Пловдив ще бъда много благодарна!
Счетоводител съм, в София съм Simple Smile

P.S. погледнете и за данъчното облекчение за 2021 год. за деца https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/godishen-danak-varhu-dohdite … a_za-deca-za-2021

# 26
  • София
Налагало ли Ви се е да префактурирате разходи платени към Фейсбук? Има ли някакви особености?

# 27
Цитат
Служителка, която е на минимална работна заплата и освен това е с ТЕЛК, тоест не й се удържа данък върху доходите.
Цитирам тази част от въпроса,която ми е интересна.Пишете,че на хората с ТЕЛК не им се удържа данък върху доходите.Не разбирам,те  печелят ли нещо от това,или работодателят?Чувала съм,че има някаква сметка за работодателя ако назначава хора с ТЕЛК,така ли е?

# 28
  • Русе
Започнах нова работа и гледам, че предишната счетоводителка е писала Заповед за всеки служител всяка година, когато му се увеличава класа. В тази заповед пише, че от определена дата се увеличава класа за стаж и прослужено време и става определен процент. До сега където съм работила не сме писали такива заповеди. Дори не следя класовете, разчитам че прогламата ги следи. Вие следите ли клас квалификация, издавате ли заповеди?

# 29
  • София
Доходът на лица, които имат решение за телк 50 и нагоре проценти е необлагаем с данък общ доход до сумата от 660 лева. Данъкът е в размер на 10% върху дохода на физическо лице и отстъпката си е лично за лицето, не засяга пряко работодателя.

Общи условия

Активация на акаунт