Счетоводител в нужда се познава 18

• 35 893
  • 784
  •   1
Отговори
# 195
  • Варна
Здравейте! Ще започвам работа като счетоводител. Практикувала съм, но от 3 год. водя счетоводство на 3 малки ЕТ на патент, та някой неща може да съм позабравила. Притеснява ме факта, че няма кой да ми предаде рабората, защото колежката е починала. Никой нищо не разбира дори от програмата, която е някаква немасова Кредо. Знам, че е правено приключване към 30.09 и после някакви външни хира са се пробвали да очетоводяват, колкото да направят ДДСто. Освен главна книга и хронологичен регистър на какво друго да обърна внимание? Посъветваха ме да преосчетоводя наново всичко от 01.01.2021, но нещо не ми се иска. Ако пък някой работи с тази програма, ще се радвам да сподели. ТРЗ също е на нея.
Не познавам програмата, не мога да помогна.
Много ли документи има фирмата? Ти ли ще подписваш отчетите?  Аз лично бих преосчетоводила годината,  ако аз приключвам и подписвам. Ако тръгнеш да проверяваш хронологии, все едно сама да си го направиш, поне ще е минало пред очите ти. А след септември с тези "опити", така или иначе ще трябва да правиш наново. Като нямаш кого да питаш, по-добре цялата година да е "твоя".

# 196
Малко извън точно счетоводната тема, но все пак някой може да бъде запознат с въпроса ми. След 1 месец изтича застраховката ми "Живот" /от 18 г./. През последните 6-7 г. съм ползвала данъчно облекчение и то е отразено в ГДД със съответните служебни бележки. Интересувам се дали застрахователната компания ще си направи справката в НАП и съответно ще удържи каквото е необходимо /не знам/,  или аз ще трябва да се занимавам с това. И, всъщност - втори въпрос, след като си получа сумата, трябва ли нещо да декларирам в ГДД за физически лица. Не знам дали това е важно, но вече нямам допълнителни доходи освен пенсията ми. Благодаря предварително!

# 197
Може ли да ме ориентирате, че нещо се обърках свободна професия-всеки месец се подава декл.1; април, юли и октомври- декл.по чл.55; декларация 6- подава ли се и кога? и необходимо ли е нещо друго? Благодаря!

# 198
Здравейте, имам следното запитване - може ли да се провери сума, която е била въведена за дадена година на касов апарат, който в момента не работи и е изтекъл? Бях чула, че може в НАП чрез електронен подпис да се провери,  но управителят е в чужбина и е трудно момента да издаде такъв подпис. Благодаря предавателно.

# 199
Здравейте! Ще започвам работа като счетоводител. Практикувала съм, но от 3 год. водя счетоводство на 3 малки ЕТ на патент, та някой неща може да съм позабравила. Притеснява ме факта, че няма кой да ми предаде рабората, защото колежката е починала. Никой нищо не разбира дори от програмата, която е някаква немасова Кредо. Знам, че е правено приключване към 30.09 и после някакви външни хира са се пробвали да очетоводяват, колкото да направят ДДСто. Освен главна книга и хронологичен регистър на какво друго да обърна внимание? Посъветваха ме да преосчетоводя наново всичко от 01.01.2021, но нещо не ми се иска. Ако пък някой работи с тази програма, ще се радвам да сподели. ТРЗ също е на нея.
Не познавам програмата, не мога да помогна.
Много ли документи има фирмата? Ти ли ще подписваш отчетите?  Аз лично бих преосчетоводила годината,  ако аз приключвам и подписвам. Ако тръгнеш да проверяваш хронологии, все едно сама да си го направиш, поне ще е минало пред очите ти. А след септември с тези "опити", така или иначе ще трябва да правиш наново. Като нямаш кого да питаш, по-добре цялата година да е "твоя".
Благодаря! Положението е отчайващо най - вече заради програмите. Някакви от преди 20 г, всичко без Д1 и Д6 е ръчно. Отделни програми за всичко ТРЗ, за ГД, за счетоводство... Няма елементарни справки. И най гадното, искат год приключване до 01.03. Това при започването ми го спестиха😔. Няма как да се откажа вече, напуснах предната си работа😕

# 200
  • София
Може ли да ме ориентирате, че нещо се обърках свободна професия-всеки месец се подава декл.1; април, юли и октомври- декл.по чл.55; декларация 6- подава ли се и кога? и необходимо ли е нещо друго? Благодаря!

Да, подава се и Декларация обр. 6 до 30 април.
Трябва да подадете и годишна данъчна декларация със справка за осиг.доход.
Не знам каква е дейността Ви може и патентна декларация да трябва да подавате. Свободните професии много често пропускат регистр.по ЗДДС, която не е само за оборот над 50 хил. и т.н.
Имате ли счетоводител?
Обърнете внимание, че БУЛСТАТА на свободните професии е сменен от 04.01.22г.

# 201
beba2,  още от начало си мисля,че няма да имаш  време да преосчетоводиш всичко и не се знае дали всички документи са на мястото си, ще се луташ да търсиш фактури. Продължавай с приключването и си вземи нова счетоводна програма , на която да работиш, старата после ще я разучаваш , когато си по спокойна. Тази програма Конто съм я чувала, потърси офис или представител, ако може да изпратят ръководство за работа, за в момента да се справиш
http://dware.bg/Products/Konto

# 202
bialata3, много благодаря! Чудех се дали има декларация или друго със срок 31 януари,  че наближава и да не изпусна нещо. Благодаря отново!

# 203
На Конто съм имала неудоволствието да работя няколко месеца и е бих казала отвратителна програма, с интерфейс от праисторията.

# 204
  • В полите на Пирин планина
По-горе пише програма Кредо, не Конто.

Аз лично не я познавам. На Конто съм работила много отдавна, преди 20 години, в началото на трудовия си стаж...

# 205
  • София
beba2, какво си работила последните 3 години?
При конкретни въпроси пиши - ще помагаме!
И аз като sunrise_67 смятам, че ако може смени програмата, а от тази само справки да правиш.
Ако не може да смениш програмата преосчетоводи мес. януари - това ще ти е в плюс - ще научиш програмата.

- засечи банката - обороти, салда - обор.ведомост, главна книга, банково извлечение
- виж подадените ДДС-декларации - изкарай ги с ел.подпис от НАП - също може да направиш засечки с мес.оборотки/главни книги
- подадените декларации обр.6 засечи с ведомостите
Засечките може да ги направиш за избрани месеци, както и одиторите правят - извадка.

# 206
Здравейте,

Обичайна практика ли е счетоводител да иска ПИК на НАП на физическото лице - управител, за да обслужва ЮЛ ?

# 207
  • София
Здравейте,
Обичайна практика ли е счетоводител да иска ПИК на НАП на физическото лице - управител, за да обслужва ЮЛ ?

Не виждам за какво е нужен този ПИК на физ.лице. Ако управителя ще се самоосигурява пред ЮЛ-фирма трябва да подаде декларация ОКД-5 - може счетоводителя да му я подготви, а физ.лице да си я подаде без да му предоставя ПИК.

# 208
Благодаря, момичета! Днес приключих банката, заплатите и осигуровките са добре. Днес шефката ми даде карт бланш за програма по мое усмотрение след год приключване. Работя от 10 г на Микроинвест и съм доволна. Пуспокоих се, че яко се бях панирала.

# 209
Привет! Имам следната молба и питане: мой роднина трябва да се пенсионира сега през април. През 88/89г. е бил командирован в СССР. За съжаление няма документ за това, но е бил от държавата ни командирован на работа. Как може да си признае този стаж, защото точно той не му достига?

Общи условия

Активация на акаунт