Счетоводител в нужда се познава 18

• 35 870
  • 784
  •   1
Отговори
# 180
# 181
  • София
Здравейте!
Имам въпрос, тъй като се обърках тази година.
Аз съм с ТЕЛК и в пенсия по болест. Работя обаче на граждански договор. Работодателят ми е изряден към държавата и подава информация за хората на ГД. Изпраща ми и документи за това с какво заплащане съм, а аз съм предоставила копие от ТЕЛК решението. Подавах редовно документи в НАП, но не съм плащала данъци, защото съм освободена до определена сума, а заплащането ми не я надхвърля. Миналата година не подадох документ в НАП обаче, защото работодателят каза, че нямало нужда вече. Сега обаче вика ,че трябва да проверя дали трябва да подавам.
Не знам има ли някаква промяна в законите и какво трябва да направя? Не ми се ходи да чакам там по опашки, само за да ми кажат нещо толкова елементарно. Все пак съм с ТЕЛК и разкарването ми струва усилия.
Какво да направя?

Трябва да подадете ГДД до 30.04.22г. Няма промяна от миналата година.

# 182
  • София
Ън, като получиш Пик код от НАП след началото на 03.2022 влизаш в профила си. Там излиза всичко, което е декларирал работодателя. И ще видиш има ли  ДОД за внасяне. Ако няма - подписваш декларацията и я изпращаш по ел. път.
Това е най-лесния начин вместо да се буташ по опашки или да питаш на тел. Скоро ползвах тел. за консултации - операторката беше доста некомпетентна. Освен А-ааа, Ъъъъ,  хм и разни модерни думички  нищо полезно не ми каза. Отделно гласчето и беше със странни интонации и предихания, на моменти говореше като пренавита.

# 183
На телефона май не са методология и не знам до колко могат да съдействат компетентно. Но на сайта и в самата декларация е описано подробно

# 184
Съвета за обаждане по телефона го дадох аз. Държа да подчертая, че не става въпрос за националния номер, на който  отговарят не особено компетентни оператори. Обяснявам повторно - някъде из сайта на НАП има обявени телефони на териториалните дирекции както и дни и часове за консултации. Само в обявеното време се обаждат  инспектори от НАП, за да помагат на гражданите и фирмите без да се налага директно контактуване. Това е нововъведение от пандемията насам.
Линк към статия за консултациите. https://www.infobusiness.bcci.bg/nap-8-7-20.html
От началото на 2020 г. е. Може да са го отменили вече, а може и да си действа. Може да се опита поне.

Последна редакция: нд, 23 яну 2022, 00:09 от dariVale

# 185
  • София
Линк към статия за консултациите. https://www.infobusiness.bcci.bg/nap-8-7-20.html
От началото на 2020 г. е. Може да са го отменили вече, а може и да си действа. Може да се опита поне.

Не са го отменили, все още дават консултации по телефона. Миналата седмица им звънях и в общи линии успяха да ми дадат яснота по въпроса, който ме интересуваше. Аз си ги ползвам редовно като част от цялостната картина по някой казус Simple Smile

# 186
Ън, като получиш Пик код от НАП след началото на 03.2022 влизаш в профила си. Там излиза всичко, което е декларирал работодателя. И ще видиш има ли  ДОД за внасяне. Ако няма - подписваш декларацията и я изпращаш по ел. път.
Това е най-лесния начин вместо да се буташ по опашки или да питаш на тел. Скоро ползвах тел. за консултации - операторката беше доста некомпетентна. Освен А-ааа, Ъъъъ,  хм и разни модерни думички  нищо полезно не ми каза. Отделно гласчето и беше със странни интонации и предихания, на моменти говореше като пренавита.

Мерси! Това ми се вижда най-добре и най-лесно. Така ще имам достъп до нужна информация и за следващи години, живот и здраве.Simple Smile

# 187
Здравейте, безработна майка получава първата година майчинство от социалните, възможно ли е да  взема и за втора година майчинство?

# 188
Здравейте! Ще започвам работа като счетоводител. Практикувала съм, но от 3 год. водя счетоводство на 3 малки ЕТ на патент, та някой неща може да съм позабравила. Притеснява ме факта, че няма кой да ми предаде рабората, защото колежката е починала. Никой нищо не разбира дори от програмата, която е някаква немасова Кредо. Знам, че е правено приключване към 30.09 и после някакви външни хира са се пробвали да очетоводяват, колкото да направят ДДСто. Освен главна книга и хронологичен регистър на какво друго да обърна внимание? Посъветваха ме да преосчетоводя наново всичко от 01.01.2021, но нещо не ми се иска. Ако пък някой работи с тази програма, ще се радвам да сподели. ТРЗ също е на нея.

# 189
  • София-Младост
Здравейте, безработна майка получава първата година майчинство от социалните, възможно ли е да  взема и за втора година майчинство?
Само ако е осигурена за ОЗМ. Като безработна-не.

# 190
Благодаря, Ала-Бала, дори и да бъде назначена сега , пак няма вариант да продължи да получава майчинство нали, така, защото настоява  да започва работа.

# 191
  • София-Младост
Благодаря, Ала-Бала, дори и да бъде назначена сега , пак няма вариант да продължи да получава майчинство нали, така, защото настоява  да започва работа.
Има ли 12 месеца осигурителен стаж...ако да и е назначена сега, отработват се 1-2 дни за да влезе договора в сила и излиза в отпуск за отгл. на дете до 2 г. възраст, съответно, ако има изискуемите 12 месеца стаж, получава и обезщетение.

# 192
Казва,че има 12 месеца, а какви са необходимите документите за влизане  в този отпуск, които работодателя трябва да подаде , както след 410 ден , заявление декларация за отглеждане на дете по чл.53 - приложение 3 и заповед от работодателя по чл.164, така ли трябва, акт за раждане на детето сигурно също трябва да представи

# 193
  • София
Здравейте !

Може ли да ми кажете какви декларации се подават след започване на дейност на новооткрита фирма  ЕООД?

# 194
  • Русе
Carlinka05, най-вероятно питаш за започване на осигуряване за самоосигурямащо се лица. Декларацията е ОКД5. Може и други декларации да се подават, но ни трябват подробности.

Общи условия

Активация на акаунт