Счетоводител в нужда се познава 18

• 35 868
  • 784
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Аз нотариусите и адвокатите, които са регистрирани по ДДС, не ги включвам в справката по чл. 73, ал. 1. Всяка година се чудя и се отказвам.

# 166
  • София-Младост
И аз така.

# 167
  • гр.София
Аз ги вклювам като посочвам сумата без ДДС за доход и нула на удържан данък

# 168
В първата фирма, в която работех, практиката беше да ги включваме, в сегашната-не.

# 169
  • София
Включват се в справката по чл. 73 ал. 1. Данъчната основа само, без начисленото ДДС.
Глобата е 250 лв. на лице пропуснато в справката, ако правилно помня.
Всеки сам си "преценя"  Imp

# 170
  • Пловдив
И при нас главната ги включва.

# 171
Ние също ги включваме по начина, който писаха по-горе.

# 172
Здравейте!
От скоро съм на нова работа, където съм младши експерт административно обслужване. Наложиха ми да се занимавам с наемането на хора на работа. Никой не ми помага, едва се справям...предимно с помощ от приятелки Confused Сега имам случай, който ме мъчи. Трябва да изчисля стаж за вписване в трудов договор. Трудовата книжка на човека е от старите и в нея не е имало място къде да му отбележат стажа и не е започната нова. Там е работил 3години и при напускането са му дали УП в което е отбелязано, че е работил при непълно време на 8 часа и описан стажа 3 години. Той не знае на колко часа е работил. Та въпроса ми е : щом са писани 8 часа, вместо 4 за 8 ли се смятат?
 Общо преди тези 3 години той има 10 г.стаж. Стават ли общо 13 години?

# 173
Здравейте!
От скоро съм на нова работа, където съм младши експерт административно обслужване. Наложиха ми да се занимавам с наемането на хора на работа. Никой не ми помага, едва се справям...предимно с помощ от приятелки Confused Сега имам случай, който ме мъчи. Трябва да изчисля стаж за вписване в трудов договор. Трудовата книжка на човека е от старите и в нея не е имало място къде да му отбележат стажа и не е започната нова. Там е работил 3години и при напускането са му дали УП в което е отбелязано, че е работил при непълно време на 8 часа и описан стажа 3 години. Той не знае на колко часа е работил. Та въпроса ми е : щом са писани 8 часа, вместо 4 за 8 ли се смятат?
 Общо преди тези 3 години той има 10 г.стаж. Стават ли общо 13 години?

Трудов стаж при намалено и при непълно работно време:

https://zakonnik.bg/document/view/qanda/154584/1935145

Указание на НОИ във връзка с издаване на УП 3:

https://www.schetovodnakantoravarna.com/?page_id=175

# 174
Здравейте!
Имам въпрос, тъй като се обърках тази година.
Аз съм с ТЕЛК и в пенсия по болест. Работя обаче на граждански договор. Работодателят ми е изряден към държавата и подава информация за хората на ГД. Изпраща ми и документи за това с какво заплащане съм, а аз съм предоставила копие от ТЕЛК решението. Подавах редовно документи в НАП, но не съм плащала данъци, защото съм освободена до определена сума, а заплащането ми не я надхвърля. Миналата година не подадох документ в НАП обаче, защото работодателят каза, че нямало нужда вече. Сега обаче вика ,че трябва да проверя дали трябва да подавам.
Не знам има ли някаква промяна в законите и какво трябва да направя? Не ми се ходи да чакам там по опашки, само за да ми кажат нещо толкова елементарно. Все пак съм с ТЕЛК и разкарването ми струва усилия.
Какво да направя?

# 175
Изкарваш си пик,отваряш сайта на НАП и четеш. Ако се налага, с пик подаваш гдд.

# 176
Здравейте!
Имам въпрос, тъй като се обърках тази година.
Аз съм с ТЕЛК и в пенсия по болест. Работя обаче на граждански договор. Работодателят ми е изряден към държавата и подава информация за хората на ГД. Изпраща ми и документи за това с какво заплащане съм, а аз съм предоставила копие от ТЕЛК решението. Подавах редовно документи в НАП, но не съм плащала данъци, защото съм освободена до определена сума, а заплащането ми не я надхвърля. Миналата година не подадох документ в НАП обаче, защото работодателят каза, че нямало нужда вече. Сега обаче вика ,че трябва да проверя дали трябва да подавам.
Не знам има ли някаква промяна в законите и какво трябва да направя? Не ми се ходи да чакам там по опашки, само за да ми кажат нещо толкова елементарно. Все пак съм с ТЕЛК и разкарването ми струва усилия.
Какво да направя?
Да четеш указания и новини в сайта на НАП можеш и свободно. Чрез Гугъл също можеш да намериш коментари. В сайта на НАП има описани дни за консултации по телефона. Можеш да се обадиш за достоверна информация.

# 177
  • София
Ън, можеш да си поискаш по имейла пик код от нап. Ако възнагражденията, които си получила през 2021 год. са под необлагаемия минимум за лица с ТЕЛК (50 и над 50%) необлагаемата сума за ДОД на физическите лица е 7920 лв. за 12 месеца. В тази сума влизат всякакъв вид възнаграждения по договори или други доходи на физическото лице.

# 178
Мерси, ще поискам код от НАП.
Сумата не надхвърля необлагаемата, обаче въпросът е дали въпреки това трябва да подавам, за да го докажа, или след като работодателят е подал каквото трябва, няма нужда и аз да подавам. Мислех, че е настъпила някаква промяна, тоест пак трябва да доказвам, че не надхвърлям парите, които не се облагат.

# 179
  • В полите на Пирин планина
Мерси, ще поискам код от НАП.
Сумата не надхвърля необлагаемата, обаче въпросът е дали въпреки това трябва да подавам, за да го докажа, или след като работодателят е подал каквото трябва, няма нужда и аз да подавам. Мислех, че е настъпила някаква промяна, тоест пак трябва да доказвам, че не надхвърлям парите, които не се облагат.

Според мен, щом имаш суми по ГД, задължително подаваш, независимо, че нямаш данък за довнасяне.
Не подават лица, които имат доходи само от трудов договор.

Общи условия

Активация на акаунт