Счетоводител в нужда се познава 18

• 35 838
  • 784
  •   1
Отговори
# 150
  • Точно където трябва
Относно проверката за ДДС, не е страшно, особено ако имате само 3 фактури, с които всичко е наред. Напишете си сумата на ДДС-то за възстановяване, когато изтече периода. Винаги първият път проверката за ДДС изглежда притеснителна, но после човек свиква с такъв тип проверки.
Т. е., ако следващият месец отново имам само покупки или ДДС на покупките е повече от това на продажбите, мога пак така да подам декларацията или да не осчетоводя покупките и да подам нулева? Това са двата варианта? А когато подавам за февруари мога да включа декември+ януари+ февруари? Мога ли тогава да включа само декември в случай, че добавянето и на януари ще надвиши сумата на ДДС за внасяне. Примерно за 12 месец имам за възстановяване 100, за януари-50, а за февруари 120 за внасяне? Или мога да си поискам декемврийското+ само 20  от януарското?
Ох, много хипотези!
Благодаря, че сте ясни, конкретни и помагате!

# 151
  • В полите на Пирин планина
Покупки може да включиш колкото искаш, т.е. да се съобразиш с ДДС-то на продажбите (ф-рите за покупки може да се вкл. в ДДС дневниците в рамките на 12 месеца от издаването).
Давам пример:
м.1 - 50 възст.
м.2 - 50 възст.
м.3 тр. да се прихване поне 50 от м.1 / може и повече - ако не искате да има вноска точно в този момент до 100. /
Ако м.2 не е прихванат, то тр. да се прихване през м.4
Ако не се прихване се иска възстановяване от бюджета. А може и да не се иска и да се остави да "виси".

# 152
Здравейте. Някой дали може да ми помогне за решаването за една на вид много лесна задача 😁 Пишете ми на лично

# 153
  • В полите на Пирин планина
Пиши тук, ще решаваме дружно. 😊

# 154
  • София
Имаме болно дете в класа с положителен тест за Ковид. И от днес класа е на он-лайн обучение. Има ли право единия родител на болнични? Става въпрос за 1-ви клас.

# 155
  • Пловдив
Имаме болно дете в класа с положителен тест за Ковид. И от днес класа е на он-лайн обучение. Има ли право единия родител на болнични? Става въпрос за 1-ви клас.
въпросът ти е към личния лекар...щом ти го издаде си го носиш на счетоводителя. Не може той да ти откаже да ползваш такъв.

# 156
въпросът ти е към личния лекар...щом ти го издаде си го носиш на счетоводителя. Не може той да ти откаже да ползваш такъв.
Съгласно КТ, чл. 162,ал.1 имаш право на болничен за гледане на здраво дете, върнато от ДЕТСКО заведение поради карантина. Училището не е детско заведение, та вариантът е болничен за нещо друго или отпуск. Пък, ако ЛЛ пусне болничен за карантинирано дете, супер! Няколко приятелки с деца в първи, втори клас си взеха болничен за тях, за да си гледат децата.

# 157
До декември бях в майчинство, в края ноември пуснах предизвестие за напускане. Две седмици минаха и все още във фирмата не са ми оформили документите, занесох и трудовата книжка.
Има ли законов срок в който счетоводителя е длъжен да го направи
По принцип от 01.01.2022 трябва да съм освободена. Ако се проточат нещата към кого трябва да се обърна за съдействие.

# 158
  • София
В последния ден са били длъжни да ти предадат оформени документите.
Заплаши ги с ИТ, но едва ли ще се трогнат много.

# 159
  • Русе
Защо не са ти оформени документите, знаеш ли? Може причината да е, че някой, който трябва да ги оформи или шефът да са били с Ковид например или в карантина и да ги е нямало. Някои предприятия не работиха сега след празниците.

# 160
Незнам къде е бил шефът, но счетоводителката беше на работа и се оправда че имала много работа.

# 161
  • Русе
Твърде вероятно е наистина да е имала много работа. До 14-то число, тоест до петък беше срока за подаване на ДДС. Но идващата седмица вече няма оправдание да не ви изготви необходимите документи. Пожелавам ви успех.

# 162
Здравейте
От 2017 г съм в майчинство две  майчинства се застъпиха. Преди да изтече второто майчинство подадох предизвестие за напускане. Не ми стигаше една седмица поисках неплатен. Тъй като имам натрупан платен такъв за 4 г пуснаха ми 1 м платен. Сега след като изтече този срок и ми оформят документите останалите 3 г би трябвало да ги изплатят. Доколкото четох базата за изчисление е на брутното трудово възнаграждение от 2017 г тоест 460 лв.
Означава ли че сумата ще е 4*460= 1840 лв.

# 163
Здравейте
От 2017 г съм в майчинство две  майчинства се застъпиха. Преди да изтече второто майчинство подадох предизвестие за напускане. Не ми стигаше една седмица поисках неплатен. Тъй като имам натрупан платен такъв за 4 г пуснаха ми 1 м платен. Сега след като изтече този срок и ми оформят документите останалите 3 г би трябвало да ги изплатят. Доколкото четох базата за изчисление е на брутното трудово възнаграждение от 2017 г тоест 460 лв.
Означава ли че сумата ще е 4*460= 1840 лв.
Обезщетението се изчислява от последния месец (назад във времето), в който имаш отработени поне 10 раб.дни.
Т.е ако за месеца, в който си била пл.отпуска са ти платили 460.00 лв бруто то и обезщетението ти ще е грубо колкото си го сметнала.
Трябвало е да се върнеш на работа за около месец и тогава да си пускаш предизвестие. Щяха да ти актуализират заплатата и да получиш повече пари като обезщетение.

# 164
  • Точно където трябва
Привет отново!
Имам платени 2 ф-ри на нотариус. Те се включват в справката по чл.73, ал.1 от ЗДДФЛ? Нотариусите са ФЛ или ЮЛ?
И при 4531-100лв, а 4532-0лв съставям само 4538/4531?

Общи условия

Активация на акаунт