Счетоводител в нужда се познава 18

• 35 823
  • 784
  •   1
Отговори
# 135
Относно изплащането на заплати месец за месец, как може да искате да бъде санкционирано от НАП, след като в НАП заплатите се изплащат месец за месец. За м. декември заплатите им бяха платени още преди Коледа /не работ в НАП и не знам точно на коя дата са си получили заплатата за м.12, но знам, че беше преди Коледа/ Изобщо в цялата бюджетна сфера заплатите се получават преди края на съответния месец. Следващият месец се прави изравняване, ако има несъответствие породено от болничен или отпуска. Не знам, какво се прави, ако работник почине и не отработи последните 2-3 дни от месеца например.

Плащането на заплати “месец за месец“ не е само в бюджетната сфера. Много банки, големи частни фирми и малки фирмички го правят и това не е против закона. Да, налагат се евентуално корекции, но и това е регламентирано от закона.
Ако изникне случай, като в последното изречение, пак има корекция, но за сметка на работодател.

А тези, които смятат, че на малка заплата/МРЗ/ и недостатъчно удържан данък за възстановяване, все пак имат право на обезщетение за две или три деца... Ами това е един вид връщане на взето, а не подарък за деца под 18 години.
Нищо лично, но нека не нападаме работодателите за всичко. А пък, като не им вярвате, подайте си лично декларацията /защото това е ваше право, но не задължение на работодателите/ и тогава НАП /евентуално/ ще ви преведе облекчението.

# 136
  • Точно където трябва
За първи път ще подавам ДДС. Нова фирма с едва започваща дейност и 20лв. ДДС за възстановяване.  Мога ли да не го искам за възстановяване - къде и какво да попълня?

# 137
  • София-Младост
За първи път ще подавам ДДС. Нова фирма с едва започваща дейност и 20лв. ДДС за възстановяване.  Мога ли да не го искам за възстановяване - къде и какво да попълня?

Можеш. Имаш право да си го приспаднеш в следващите 2 данъчни периода.
кл.80, 81, 82 не трябва да са чекнати.

# 138
  • Точно където трябва
Благодаря, тези клетки не са ми като за чекване, а за попълване на стойности. Оставям ги празни?

# 139
  • София-Младост
Да.

# 140
  • гр.София
Здравейте колеги, имам чуденка при попълване на декл.1 на лице на трудов договор, на  което сме изплатили 900лв.за 2 деца. За декларация 6 е ясно какво се попълва, но в декларация 1 се зачудих в клетките за удържан данък и нетно възнаграждение какво да попълня. Според мен в нетно възнаграждение би трябвало да е сумата по ведомост без тези 900лв. В удържан данък дали също трябва да се абстрахирам от тези 900лв., защото иначе се получава отрицателна величина?

# 141
Да, там данъка е "информативно" ли, как му викаха в НАП, та там е без облекчението.
Не знам защо не оправиха там данъка, ами да правим сега и 73...ама карай ...да има...

# 142
  • Точно където трябва
Може ли още малко по въпроса с ДДС-то и декларацията. Подадох го, но продължава да ме чопли. Имам суми само в кл. 31, 41,40, 60. Имам 3 покупки, без продажба. Така правилно ли е. И поради спецификата на дейността, продажба няма да има и следващият месец /а вероятно и в близките месеци/. В този случай пак така ли да я оставя с нулеви клетки 80,81,82/ В смисъл така ли е по-добре? И, ако нямам с какво да приспадам /следващите 2 данъчни периода/ какво следва?

# 143
  • гр.София
Когато подавате декларацията за Февруари, тогава ще попълните клетка 80 със сумите за възстановяване (клетка 60) за Декември, Януари и Февруари. Ще ви направят проверка и ще ви възстановят сумата (ако всичко е наред)

# 144
  • Варна
Можеш да подадеш нулево ДДС, и да ги оставиш в някой от следващите периоди, когато се очаква да имаш продажби. Имаш право да отлагаш ДДС на покупките 12 месеца.

# 145
Здравейте, моля за помощ, много се обърках, имам машина ,която е изпратена в Чехия за ремонт, от там имам издадена фактура. Осчетоводявам протокол по чл.117 за нея и го включвам в двата дневника , но в коя клетка да сложа данъчната основа в декларацията по ддс, в кл.12 ли? Благодаря

# 146
  • Русе
Относно проверката за ДДС, не е страшно, особено ако имате само 3 фактури, с които всичко е наред. Напишете си сумата на ДДС-то за възстановяване, когато изтече периода. Винаги първият път проверката за ДДС изглежда притеснителна, но после човек свиква с такъв тип проверки.

# 147
  • Варна
Пак за съвет - поисках си в ноември едно малко ДДС в 30 дневен срок. Направиха проверка и ми отказаха, защото не попадам в случаите за 30 дневното възстановяване. Указанието е да си го искам по общия ред. Сега се чудя, трябва ли пак да подавам същите фактури в декември, и да оставя на възст.първи месец и тн после до февруари. Фирмата издава само за ЕС фактури и така или иначе няма да прихващам.

# 148
  • гр.София
Здравейте, моля за помощ, много се обърках, имам машина ,която е изпратена в Чехия за ремонт, от там имам издадена фактура. Осчетоводявам протокол по чл.117 за нея и го включвам в двата дневника , но в коя клетка да сложа данъчната основа в декларацията по ддс, в кл.12 ли? Благодаря

В клетка 12 в справката декларация. В дневника за продажби е в колона 14

# 149
Много благодаря, Mimi_Demi Flowers Hibiscus

Общи условия

Активация на акаунт