Счетоводител в нужда се познава 18

• 35 917
  • 784
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте,
Искам да попитам дали е възможно вече да се плащат местните данъци и за да ги проверя се изисква ПИК (но такъв съм забравила)
Как мога да получа нов пик или да разбера стария какъв е?

# 226
  • Пловдив
Не съм сигурна, дали въпросът ми е за тук, но ще пробвам.
Знам, че родителите имат ограничен брой дни болничен за гледане на дете /май 30 или 40 работни бяха/. В болница сме може да се струпат 20-30 дни престой. Интересува ме какво трябва да направя след това, ако ми се наложи пак да ползвам - декември е далеч и не вярвам да не ми се случи.

# 227
  • София
За МДТ - за София вече са излезли. Аз си ги виждам в ел. банкиране. Може да се платят на 1 или на 4 вноски, по дати.
За забравения ПИК - отиваш там, където са го издали и ти издават нов.

# 228
  • София-Младост
Не съм сигурна, дали въпросът ми е за тук, но ще пробвам.
Знам, че родителите имат ограничен брой дни болничен за гледане на дете /май 30 или 40 работни бяха/. В болница сме може да се струпат 20-30 дни престой. Интересува ме какво трябва да направя след това, ако ми се наложи пак да ползвам - декември е далеч и не вярвам да не ми се случи.
40 календарни дни и след това, ако се налага ще ви насочат към ЛКК.

ПИК се издава във всеки офис на НАП, без оглед настоящ адрес.

# 229
Здравейте, казусът ми е следният. На 24 ноември 2021 съпругът ми си подаде документите на борсата. На 7 декември получи писмо от НОИ, че ще е нужна проверка за ДОД на фирмата, в която последно е работил. Все още такава не е извършена и решение няма. Има ли някакъв срок, в  който трябва да се случи това? Предварително благодаря!

# 230
Здравейте! Знаете ли как стоят нещата с данъчното облекчение за деца? В края на 2021 г. подадох документи при работодател за това данъчно облекчение и получих само 327 лв. Работя на 4-часа, имам две деца под 18 г. Има условие в което  данъчната основа трябва да е над определена сума, но това не ми говори нищо. Ако е възможно някой да ми обясни по - просто ще съм много благодарна!

# 231
На сайта на НАП има доста подробно обяснение с примери. Вероятно само толкова данък сте платила, толкова е и възстановен.

# 232
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Знаете ли как стоят нещата с данъчното облекчение за деца? В края на 2021 г. подадох документи при работодател за това данъчно облекчение и получих само 327 лв. Работя на 4-часа, имам две деца под 18 г. Има условие в което  данъчната основа трябва да е над определена сума, но това не ми говори нищо. Ако е възможно някой да ми обясни по - просто ще съм много благодарна!

Предполагам, че това е сумата на удържания от Вас данък за 2021 година, затова толкова Ви е възстановено.

# 233
  • Точно където трябва
За декларацията по чл.73 Имам платени суми по ф-ра на нотариус за нот. такси. Ще подаваме. Но нотариуса си има Идентификатор по ДДС, което е ЕГН и Булстат. В част 2 кол.3 кое попълвам 0 за лице с ЕГН или 2 за физическо лице с булстат. И съответно в кол.4 ЕГН-то или БС се попълва? И кода на дейността е 306 или 3074. Аз съм за второто, но спорим с колега.

# 234
  • София-Младост
306 съм писала миналата година и ЕГН. Тип Индентификатор 0.
3074 е за счетоводни и юридически услуги.

# 235
  • Точно където трябва
Благодаря, Ала-Бала!

# 236
Толкова са удържани от дохода ви, толкова ви връщат. Бащата на децата има право да се възползва от остатъка до 900 лв., ако е работил и му е удържан данък върху дохода. Ако ще се възползвате от това право и той не е подал декларация при работодателя, сега трябва да си извади ПИК от НАП и да я подаде след 01.03.2022 г през сайта им. Ще посочи и банкова сметка, по която да му я върнат.
Напомням Ви, че не трябва да имате просрочени задължения към държавата. Проверете си глобите от КАТ!!!

# 237
Има ли законов срок в който след като трудовият договор е прекратен по взаимно съгласие документите да бъдат обработени и трудовата книжка да бъде върната на работника.

# 238
Здравейте. За първи път ми се налага да си внасям здравни вноски като безработна /самоосигуряващо се лице/. Въпроса ми е, като отида в НАП не искам да внеса минималните, които са около 30лв. Искам да внасям и за ОЗМ. Бихте ли ме насочили коя декларация да попълня и също така горе долу каква ще е месечната вноска при осигурителен доход 900 лв?

# 239
  • В полите на Пирин планина
Има ли законов срок в който след като трудовият договор е прекратен по взаимно съгласие документите да бъдат обработени и трудовата книжка да бъде върната на работника.

По принцип трябва незабавно да я върне на работника.

Ето тълкователно решение на ВКС: https://lazarova.legal/blog/bg/%D0%BE%D1%82-%D0%BA%D0%BE%D0%B9-% … 0%B3%D0%BB%D0%BE/

Здравейте. За първи път ми се налага да си внасям здравни вноски като безработна /самоосигуряващо се лице/. Въпроса ми е, като отида в НАП не искам да внеса минималните, които са около 30лв. Искам да внасям и за ОЗМ. Бихте ли ме насочили коя декларация да попълня и също така горе долу каква ще е месечната вноска при осигурителен доход 900 лв?

Трябва да подадете декларация 7 в НАП до 25-то число на месеца, следващ този, за който ще внасяте. В същия срок дължите и вноската за ЗО. Няма как да внасяте сама за ОЗМ.

Общи условия

Активация на акаунт