Счетоводител в нужда се познава 18

• 35 921
  • 784
  •   1
Отговори
# 240
  • Пловдив
Здравейте!Имаме семейно СД,което не извършва дейност от години.Тъй като  беше на баща ми,който почина,сега трябва ли да се подава нещо в Агенцията по вписванията?Помня,че имаше някакви ГФО, но не съм наясно какво точно трябва да предприема.Благодаря!Имам спомен,че пускаше някакви нулеви отчети,но не съм сигурна.

# 241
Здравейте!Имаме семейно СД,което не извършва дейност от години.Тъй като  беше на баща ми,който почина,сега трябва ли да се подава нещо в Агенцията по вписванията?Помня,че имаше някакви ГФО, но не съм наясно какво точно трябва да предприема.Благодаря!Имам спомен,че пускаше някакви нулеви отчети,но не съм сигурна.
Търсете адвокат, за да задвижи процедура по ликвидация и после заличаване. Със смъртта на единия от съдружниците по принцип СД прекратява дейност и следва да бъде заличено от ТР.

# 242
  • Пловдив
Търсете адвокат, за да задвижи процедура по ликвидация и после заличаване. Със смъртта на единия от съдружниците по принцип СД прекратява дейност и следва да бъде заличено от ТР.
Ами другият съдружник е майка ми,а аз си мислех,че като наследничка и аз сега ще съм един вид съдружник,а може би греша...Предполагам,че заличаването ще отнеме време,а аз не съм сигурна дали няма да се изпуснат срокове за тези ГФО. Реално СД не извършва дейност от години ,но мисля,че трябваше да се подават  някакви нулеви отчети.Аз като наследник на баща ми мога ли да свърша това или само майка ми има право като съдружник в СД? И докога е срока?Благодаря.

# 243
Ами другият съдружник е майка ми,а аз си мислех,че като наследничка и аз сега ще съм един вид съдружник,а може би греша...Предполагам,че заличаването ще отнеме време,а аз не съм сигурна дали няма да се изпуснат срокове за тези ГФО. Реално СД не извършва дейност от години ,но мисля,че трябваше да се подават  някакви нулеви отчети.Аз като наследник на баща ми мога ли да свърша това или само майка ми има право като съдружник в СД? И докога е срока?Благодаря.
Не се подават нулеви отчети никъде. Особено ако в предходни години сте подали декларация, че дружеството не упражнява дейност. Това може да проверите чрез булстата в сайта на Агенцията по вписванията. Друг момент е, че дружеството може изобщо да не е пререгистрирано в ТР, особено ако от 2008 до сега не е извършвало дейност.
Ако искате - пишете ми на лични булстата, ще проверя какво е положението и ще ви кажа какво да направите.

# 244
Здравейте!
Този месец си прекъснах майчинството за 2-рата година и ще се върна на работа за 10 дни, да си актуализирам заплатата и ще изляза в платен отпуск,защото имам много дни. Някой може ли да ми обясни как да си изчисля,колко ще взимам за целия месец Март например,когато съм била целия месец в отпуск? Има ли значение дали съм била на работа през целия месец февруари или не?
 Актуализираната заплата ще е 1300лв.

# 245
  • София-Младост
КТ
Заплащане
Чл. 177. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от начисленото при същия работодател среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.
(2) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) Когато няма месец, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни при същия работодател, възнаграждението по ал. 1 се определя от уговорените в трудовия договор основно и допълнителни трудови възнаграждения с постоянен характер.

# 246
  • София
На 1 февруари служител е подал молба за напускане. Работодателя е съгласен да го освободи преди да е изтекло 30-дневното предизвестие. В този случай в заповедта и трудовата книжка нали пишем чл.325 ал. 1 т. 1 от КТ?
Ако запиша чл. 326 тогава служителя би трябвало да плати неотработеното предизвестие?

# 247
  • В полите на Пирин планина
Да, по взаимно съгласие, чл. 325 ал. 1 т. 1.

# 248
Извинявам се за странния въпрос:
Свободна професия, издаване на фактура- необходима ли е "бланка" и печат?Благодаря!

# 249
  • София
Извинявам се за странния въпрос:
Свободна професия, издаване на фактура- необходима ли е "бланка" и печат?Благодаря!
Здравейте,
Няма задължителна бланка, нямате печат.
За "бланка" на фактурите може да ползвате Word, Excel, програма, или хартиен кочан от книжарницата - Вие си преценявате.
P.S. не забравяйте във фактурите да промените с новия БУЛСТАТ.

# 250
На 1 февруари служител е подал молба за напускане. Работодателя е съгласен да го освободи преди да е изтекло 30-дневното предизвестие. В този случай в заповедта и трудовата книжка нали пишем чл.325 ал. 1 т. 1 от КТ?
Ако запиша чл. 326 тогава служителя би трябвало да плати неотработеното предизвестие?
Добре би било на молбата на работника работодателя да отбележи следния текст "Да, считано от 01.02.2022". Така ще е недвусмислено ясно, че работодателя няма претенции към реализиране на предизвестието.

# 251
Бялата, благодаря!

# 252
  • Точно където трябва
Този месец /втори без продажба и съответно по 4532-0лв.,  а в 4531 малка сума/ си подавам стандартно ДДС-то/ за януари/ и чак другия /трети/ си го искам т.е. попълвам кл.80/81/82?

# 253
Здравейте! Трима съдружници продават недвижим имот, купен преди 20 години. Дължат ли данък печалба?

# 254
  • гр.София
Дължат ако продажната цена е по-голяма от балансовата стойност на имота

Общи условия

Активация на акаунт