Счетоводител в нужда се познава 18

• 34 515
  • 784
  •   1
Отговори
# 75
Здравейте! Някой от Вас работи ли със счетоводна и ТРЗ  програма IBS? Ще ми се наложи да работя с нея, но няма кой да ме обучи, поради трагичен случай с предната колежка.

# 76
Здравейте, ще ми препоръчате ли счетоводител за платена консултация по следния казус: моя приятелка е човек с увреждане и си регистрира ЕООД, защото не успя да си намери работа на трудов договор, а  инвалидната пенсия не ѝ стигаше. Фирмата ѝ обаче не върви много добре и се оказа, че през тази година май е работила само да си плати здравната осигуровка и другите разходи по фирмата. Имало вариант да не внася здравна осигуровка, ако не взима дивидент от фирмата, но нейната счетоводителка не знае как става това. Аз се опитах да намеря информация в нета, но очевидно не е нещо често използвано и не успях да открия отговор. Дали има експерт във форума, който знае възможно ли е това, за да я консултира какво да прави за следващата година?

# 77
Единственото, което може да направи е да си затвори обекта, да спре да извършва дейностите, които прави, ако има касов апарат да му бъде прекратена регистрацията в НАП (прави се от сервизите техници). След тези действия подава декларация в НАП от свое име, че прекъсва упражняване на дейност.
Дивиденти те нямат нищо общо. Най-вероятно и дивиденти няма да има., защото те представляват разпределяне на печалба. Ако приходите не покриват разходите печалба няма, няма какво да се разпределя за дивиденти.

# 78
Здравейте, имам малко странен въпрос. Работя на трудов договор и съответно данъчна декларация лично аз не подавам. Ако взема пари от участие в телевизионно предаване (игра), трябва ли да подам някаква данъчна декларация?
Благодаря предварително! Flowers Hibiscus

# 79
  • Русе
Зависи какъв договор имате с тв предаването? Попитайте, когато ви дадат да подпишете договора.

# 80
Момичета, имам следния казус. Работодател решава да изплати бонуси. Плаща по 900 лв. на служител на 30 ноември с основание месец ноември 2021 г., а на 5 декември превежда заплати за ноември и съответно те са в доста намален размер заради удръжките от бонуса. Не е ли по-изгодно бонусът да се начисли над заплатата, така че поне служителите, чиито заплати са близо до максималния осигурителен праг, да го надскочат и да платят само данък, а не и осигуровки?
Не знам дали си зададох ясно въпроса, но всъщност ме интересува как е най-изгодно да се плати бонус от гледна точка на данъци и осигуряване, когато заплатите са близо до максималния осигурителен праг.

# 81
Е то отделно ли е начислявал за двете неща? Нали все са за ноември. Максималния осигурителен доход важи за целия месец, не поотделно Simple Smile иначе бонуса си е за облагане, това няма как. Би трябвало работодателя да е начислил осигуровки върху цялата сума, до максималния праг. Данъка иначе няма праг, той си върви

# 82
Не знам какво е направил.
Но е крайно неприятно да преведе бонус, а после заплатата да е по-ниска заради облагането.
Ми обложи си бонуса, и си дай заплатата каквато си е договорена. Не да разочароваш хората. Първо бонус, после малус на заплатата Joy
А защо не ги превежда наведнъж, това също е загадка!

# 83
  • София
Във фиша за м.ноември в удръжки слага нов ред - 900.00 лв., а в начисления слага нов ред - бонус за м.ноември 1169.00 (по груби изчисления с включени осигуровки), заплатата си е стандартната, която служителя е редно да получи за м.11. Така трябва да се направи, за да може служителя да получи 900 лв. чист бонус към заплатата си...но това е трябвало да се случи до 25.12. - крайния срок за Д1 и Д6 за м. ноември.

# 84
Благодаря ви, още не са дали фишове.
Но предполагам, че точно с разликата между 1169 и 900 лв е намалена заплатата.

# 85
  • София
За много години! Живи и здрави!
Физическите лица, регистрирани като свободни професии нали не подават "Декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО" за придобитите от тях доходи през 4-то тримесечие на 2021год.?

# 86
  • София
За много години! Живи и здрави!
Физическите лица, регистрирани като свободни професии нали не подават "Декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО" за придобитите от тях доходи през 4-то тримесечие на 2021год.?

Не подават

# 87
  • Варна
За първи път ще променям вида осигуряване на по-високия процент. Трябва ли първо да подам прекъсване в ОКД-5, и после възобновяване за всички рискове? Нали срока е до 31.01, и с тази липса на система до 10.01, няма да разбера дотогава дали съм подала вярно. А промяната трябва да е от 01.01.

# 88
  • София-Младост
Маркираш само вида на осигуряване и от коя дата.
То ще си се промени от 01.01.2021 г., ако това си написала, но просто дали е подадено вярно ще видиш най-рано на 11.01.
Ако ти е върната с грешка, подаваш отново....краен срок 31.01.
Така или иначе осигуровките за м.01 се внасят през м.02., така че това че в момента не работи сайта на НАП, не ти е важно.

# 89
  • София
За първи път ще променям вида осигуряване на по-високия процент. Трябва ли първо да подам прекъсване в ОКД-5, и после възобновяване за всички рискове? Нали срока е до 31.01, и с тази липса на система до 10.01, няма да разбера дотогава дали съм подала вярно. А промяната трябва да е от 01.01.

Попълва се заявявам, че ще се осигурявам от дата 01.01.22 и отметка на всички рискове.

Общи условия

Активация на акаунт