Счетоводител в нужда се познава 18

• 34 924
  • 784
  •   1
Отговори
# 105
Което означава, че това не е извънреден труд ли? За първи път ни се случва това нещо и не намирам никаква информация.

В тези дни, за които е БЛ, лицето трябва ли да е на работа по график?

Не. На 27.12 му е последната смяна.

# 106
  • В полите на Пирин планина
Следователно за тези дни нищо не се плаща от работодателя, съответно от НОИ. Заплащат се само дни, вкл. в графика, като работни, т.е. по-скоро според часовете в тях, според продължителността на смените. Реално няма да има извънреден труд в конкретния случай.

# 107
  • Пловдив
...

Последна редакция: чт, 06 яну 2022, 15:50 от mystic woman

# 108
Може ли да се сключи трудов договор със счетоводител за 1 месец (във връзка с изготвяне на ГДД по ЗКПО, подаване на отчетите в НСИ и подписването на ГФО от счетоводителя)?
Тъй като реално ще е „задача“, в този случай не трябва ли да е граждански договор за извършване на определена работа?

# 109
Може да се сключи ТД за извършване на определена работа съгл. чл. 68,ал.1,т.2. от КТ. В ТД се описва конкретно работата. Прекратява се при приключването, документирано с протокол.
Може и на ГД, но преценете плюсовете и минусите. Аз предпочитам, ако някой ме наеме, да съм на ТД.

# 110
  • София-Младост
ТД предполага да ходите на работа от - до, в даден офис, или да работите от вкъщи.
Обичайно за изготвяне на ГФО, аз сключвам ГД. Може и трудов разбира се. Но все пак при ТД има уведомление за назначаване, за прекратяване...попълване на ТК.

# 111
При ТД, ако се случи да се разболееш, което в момента е много възможно, имаш право на болничен, и после да си довършиш приключването. Ако вече си някъде на ТД, не е драма при такава ситуация да си на ГД. ГД налага следваща година подаване на ГДД.

# 112
Смятам + и - и май ще е ТД. Още повече, че така или иначе ще се ходи на място в офиса, тъй като се ползва софтуера на техен компютър и документи не може да се изнасят.
В тази връзка как трябва да оформя ТД по чл. 68 ал. 1 т.2? Трябва ли да упоменем срок, в който това да се свърши, предложението е още март, най-късно април да са готови отчетите, няма да чакат лятото.

# 113
Не се пише крайна дата,а "до изпълнение на..." и детайлно пишете какво ще изпълните. Когато приключите,пишете приемо - предавателен протокол и прекратявате ТД.

# 114
Имам ПИК код на НАП. ММ подаде декларация за данъчно облекчение за деца чрез работодател. Някъде, чрез ПИК кода, можа ли да разбера равотодателя дали я е подал в НАП?
И , евентуално, ако не е къде да щракна в сайта да я подам- тук ли?

# 115
Имам ПИК код на НАП. ММ подаде декларация за данъчно облекчение за деца чрез работодател. Някъде, чрез ПИК кода, можа ли да разбера равотодателя дали я е подал в НАП?
И , евентуално, ако не е къде да щракна в сайта да я подам- тук ли?

А бе хора, откачихте с това облекчение. Сякаш на 04 януари някой ще ви ги налее в банковите сметки. 450 лв ще ви ги плати работодателя към заплатата за месец януари, която получавате през февруари. Редно е да го почерпите, че се е нагърбил с тази услуга вместо да проверявате. Защото тази декларация той няма да я подава в НАП, какво и дали ще подава не е ваша работа.
Ако все пак не ви ги изплати ще си ги чакате от държавата - къде май месец.
Защото - до 10 януари системите на НАП не работят, до 28 февруари няма да се зареждат автоматично данни за изплатени доходи и удържан данъци в онлайн попълваните Декларации за доходи.
За всеки случай си платете и всички глби към КАТ и евентуални просрочени задължения към държавата и общините.

# 116
DariVale, не съм откачила. Аз получих още декември месец. В една Фб група се алармира, че са получили сега януари, с декемврийската заплата.
И хич не е за “черпене, че се е загърбил”, защото не е сигурно, явно затова питам как мога да проверя . Голяма защита кое не ми е работа 🙄 Всичко ми е работа щом става дума за МОИ пари!

# 117
  • Пловдив
DariVale, не съм откачила. Аз получих още декември месец. В една Фб група се алармира, че са получили сега януари, с декемврийската заплата.
И хич не е за “черпене, че се е загърбил”, защото не е сигурно, явно затова питам как мога да проверя .
в Нап няма как...вижте си фиша от заплатата.

# 118
Когато е през работодателя, това не се подава в НАП от негова страна чрез личната ви годишна данъчна декларация.
На сайта на НАП има подробно обяснение за облекчението, изчетете го!
Облекчението през работодателя се изплаща с изравняването до края на януари. Може да е декември, може да е януари, НЕ е нарушение. Може даже ноември, зависи от много неща!

# 119
  • София-Младост
Първо работодателя не подава тази декларация, второ ако бащата я е подал, би следвало сега през м.01 със заплатата за м.12 да получи облекчението...това е начина да се разбере.
Второ:
Данъчната кампания 2022 г. започва на 10 януари, като от тази дата стартира подаването на декларациите за доходите на физическите лица по електронен път, по пощата и в офисите на приходната агенция. В началото на март 2022 г., след подаването на данните от работодатели и платци на хонорари, ще бъде пусната и предварително попълнена декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис през Портала за електронни услуги на НАП. В нея ще бъдат вписани автоматично данни за получени през 2021 г. доходи от трудови правоотношения,  граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица и други.
Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък тази година е 3 май, първият работен ден след 30 април, напомнят от приходната агенция.
Лицата, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 30 юни. Това е срокът, в който и фирмите трябва да декларират корпоративен данък /чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане/, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби. Срокът за плащане на тези данъци е 30 юни.
Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи в сайта на приходната агенция www.nap.bg и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цена, според тарифите на съответния оператор.   

Общи условия

Активация на акаунт