Счетоводител в нужда се познава 18

• 36 418
  • 784
  •   1
Отговори
# 480
  • Варна
След отказ на болничен от НОИ за едно СОЛ, се оказа че ОКД-5 му е на ниския процент, а той е внасял на високия, и декларации 1 са подавани на високия. ОТ НОИ или от НАП да тръгна за корекциите?

# 481
  • София-Младост
НАП.

# 482
  • В полите на Пирин планина
След отказ на болничен от НОИ за едно СОЛ, се оказа че ОКД-5 му е на ниския процент, а той е внасял на високия, и декларации 1 са подавани на високия. ОТ НОИ или от НАП да тръгна за корекциите?

Голяма каша...
От НАП, според мен.

# 483
Здравейте,приели се за тази година отново 90 дни неплатен отпуск, който се зачита за трудов стаж?

# 484
  • София-Младост
Да.
 Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г.

Съгласно § 8 от Допълнителните и заключителни разпоредби:

(1) Неплатеният отпуск по чл. 160, ал. 1 от Кодекса на труда до 90 работни дни, ползван през 2022 г., се зачита за трудов стаж.
    (2) През 2022 г. за осигурителен стаж по чл. 9, ал. 2, т. 3 от Кодекса за социално осигуряване се зачита времето на неплатения отпуск до 90 работни дни.

Последна редакция: пн, 18 апр 2022, 09:11 от Ала-Бала

# 485
  • София
Здравйте !

Може ли да ми кажете когато от  личната банкова сметка на собственика се  превеждат пари по банковата сметка на фирмата му  какво се пише за основание ?

# 486
  • Пловдив
Здравйте !

Може ли да ми кажете когато от  личната банкова сметка на собственика се  превеждат пари по банковата сметка на фирмата му  какво се пише за основание ?
кредит...ама при основание, че някой друг му ги прати и после пуснете договор...Сам на себе си няма как.
Или има...? Simple Smile

# 487
  • София-Младост
Значи на основание може да напишете и покупка на хеликоптер...Реално за какво са тези пари? Защо собственика захранва сметката на фирмата? От там тръгнете...какво пише в самото платежно, не е от голямо значение.

# 488
Да ми препоръчате счетоводител/кантора за НПО в обществена полза

# 489
  • София
Парите са за закупуване на стока .Фирмата е нова .

# 490
  • София-Младост
Най-чистия начин е да увеличи собствения капитал...данък, вписване, каквото е необходимо.
Иначе да си пише захранване и да си има едно на ум, че не е този начина.

# 491
Пишете "Допълнителна вноска по чл.134 ТЗ".
После прочетете в мрежата примери и съставете протокол-решение на собственика за внасяне на допълнителни средства в дружеството за попълване временен недостиг по чл.134 от ТЗ. Така всичко ви е чисто, следвреме като понатрупате обороти в каса - пак решение и връщате допълнителната вноска. На тези вноски дружеството не дължи лихва.

# 492
  • В полите на Пирин планина
Предложението на dariVale е правилно решение. Така се прави. 👍

# 493
  • София-Младост
Как ги "обичат" тези допълнителни вноски в НАП.

# 494
  • София
И аз прилагам точно предложеното от dariVale. При една проверка от НАП точно данъчният ни посъветва да направим протоколи по чл. 134 и всички вноски от собственика минаха по този ред.

Общи условия

Активация на акаунт