Образователен Говорилник - 21 - Рецепта за красота

• 26 649
  • 775
  •   1
Отговори
# 705
Директорката на нашата гимназия е написала 2 мейла, в които призовава родители и ученици да не сменят декларациите си от присъствено на онлайн обучение. Явно през изминалата седмица е имало доста такива случаи  основно от 12 клас. Наложително е да се отмени възможността за обучение от вкъщи, както е в момента. Как така цял клас изведнъж решава, че е "опасно" и ще си стоят вкъщи?

"С огорчение научавам от класни ръководители, че някои от Вас
сменят декларациите си от декларации за присъствено на декларации за он-лайн
обучение.

И ние учителите, и Вие родителите, и учениците знаем, че
он-лайн обучението е непълноценно, каквито и усилия да полагат двете страни.

Учебният план на нашето училище е труден, изисква голяма
активност от учениците. За предпочитане е те да са в училище и Вие, родителите
мисля че сте убедени в това.

Моля, уважаеми родители,

Помислете какво наистина желаете за вашите деца – пълноценно
образование или замяна с обучение, което е полезно само за активните ученици.
Пасивните ученици не научават нищо, преписват на изпитвания, за да получат
по-добра оценка и цялото упражнение за тях е безсмислено.

Надявам се все повече от Вас да предпочетат пълноценно
обучение за своите деца. Те вече загубиха месец и половина учебно време. Не
толерирайте мързела по никакъв начин!

Ако в семейството има някакви проблеми, заболявания,
съображения, бих ги приела. Но това не може да е валидно за учениците от цял
клас.

Разчитам на Вашето отговорно отношение към учебния процес за
децата."

И второ съобщение:
"От името на цялата педагогическа общност  Ви моля
настоятелно – не подкрепяйте незаинтересоваността на децата към училище. За това
не са виновни само те. Децата учат непълноценно вече трета учебна година и не
зная как ще бъдат заличени пропуските. Мотивацията им е паднала неимоверно
много и не само ние, а и Вие като родители, ще бъдете неприятно изненадани от
нейните последствия.

Отново заявявам, ако имате наистина важни и сериозни
основания, заявявайте он-лайн обучение, в противен случай, моля, не го правете.
Вредите на децата си сериозно по този начин.

Разчитам на родителите и на учениците от 12-ти клас да се
отнасят отговорно към тежката учебна програма, държавните зрелостни изпити и
държавните квалификационни изпити и да не толерират преминаване в он-лайн обучение.
До приключването на обучението на учениците от 12-ти клас има по-малко от
половин година."

За мен е срамно след цялото това време и стремежа да се върнат децата в училище, сега да има подобни изпълнения в стил "на мен ми е по-удобно по пижама в леглото" и то от вече големи хора на по 18 години!
То си е срамно. Не мога да си намеря думи, с които да си изразя възмущението от подобни действия.

# 706
  • в страната на чудесата
Да. Възпитахме поколение мързеливци... утре няма да искат на работа. Трябва да се забрани онлайн обичучението и да се махне съгласието за тест.

# 707
Да. Възпитахме поколение мързеливци... утре няма да искат на работа. Трябва да се забрани онлайн обичучението и да се махне съгласието за тест.

Подкрепям на сто процента.

# 708
  • София

Съгласна. Обществото ни тепърва ще бере плодовете от ДО.

# 709
Възпитахме поколение мързеливци... утре няма да искат на работа.
Това е огромният проблем.... И по-младите, които вече работят и те се измързеливиха до вредни висоти. Станаха си самодостатъчни- от леглото с пижамата до компютъра и обратно... Губят връзка с реалността и забравят да  общуват... Обясняваш им нормална житейска ситуация , ТО отсреща върти по 7 различни начина една заучена фраза, съвсем не на място като робот...Приятелско дете -голямо мръщене се мръщи  на много добра нова работа, но присъствена, хеле кандиса и постъпи...
Та си мисля, че трябва да се забрани и хоум офиса (нищо че работодателите ще ревнат- реваха що затварят, ама им харесаха намалените разходи). Ами да станат от кревата, да се срешат, да идат до работа,  да обменят с колежка информация за шарката на детето и лудостите на свекървата- ей такива нормални неща...

# 710
  • София
При нас в гимназията също един клас - 11 - не е присъствено. И аз съм за забрана на тези декларации за тест - какъв е смисълът от тях, дори не са инвазивни, какво има да се съгласяваме - децата да плюят ли?
Много трудна работа е това с мотивацията и младите хора да положат усилие - то и за нас понякога е трудно, какво остава за тях. По време на ДО такава борба проведох децата да са с вкл. камери /за което моето дете няма против, но каза - ама то никой не си включва камерата/. Говорих с класната, писах в групата на родителите - почти всички /без 3/ бяха за и потвърдиха, че ще говорят с децата си за това колко по-ефективно за ученето и за социализацията е включването на камерата. Един понеделник включиха камерите /и то не всички/, във вторник вече половината бяха изключени, в сряда си остана само учителката... Confused

# 711
  • Отвъд алеята зад шкафа
Същата работа и при нас. На РС учителите споделиха, че не познават децата, много им е трудно да преподават на черни екрани, в тишина, защото всички са с изключени камери и мълчат.

# 712
  • София
Е, как няма да е трудно. В момента уча втори език и учителката помоли да сме с включени камери по възможност. Активните в курса сме тези с вкл. камери, тя се ориентира дори само по реакциите ни какво разбираме и какво не, даже и да не говорим. Другите все едно ги няма, аз още не мога имената да им запомня, нищо, че сме малка група, защото не асоциирам лице с име, а и не ми излизат на екран, на екран ми стоят тези с вкл. камери, които са и най-активни.
Дъщеря ми веднъж ме извика да видя часа на нейтив учителя, заедно с класната /по англ./ бяха единствените с вкл. камери, всичко друго черно и каза - Много тъжно, нали! Но няма да си включи камерата, като другите не са се включили, разбирам я.

# 713
  • Отвъд алеята зад шкафа
Дъщеря ми я набедиха за зубърка, защото я карам да си включва камерата. И то естествено, като само тя пусне камерата и учителите се насочват към нея.

# 714
Е добре де, това не зависи ли от учителя? Казва им, че на всички с изключени камери пише неизвинено и толкова. Като стигнат до заплаха от изключване и ще се научат.

# 715
  • София
Мисля, че нямат право да изискват това, Фенси, поне не и в ДУ - май никъде няма заложено такова изискване, дори не знам дали има някакви правила за ДО. Сега, нашето училище и специално нашата паралелка е с хромбуци /раздадени на децата от държава/училище по някаква програма/, т.е. е ясно, че има техническа възможност за камери, но принципно в държавното образование няма май изискване за вкл. камери - представи си в някои места/махали как ще изискват това, като то може да нямат дори устройства за ДО.
А най-странното беше, че в анкетата 3 родителя /от 27/ гласуваха против камерите. Техните мотиви какви са, така и не разбрах.

# 716
Нямат нови пижами😀

Студентите да си останат И онлайн.

# 717
Нашите като бяха ДО бяха с вкл камери. Миналата година бяха и с униформи.

# 718
При нас е задължително камерите да са включени. Дъщеря ми каза, че понякога се случвало по време на часа някой да си я изключи за пет минути и после пак да я включи. Ако някой е без камера, му казват да я включи, но нямало такива случаи. Питам има ли санкции, каза, че не знае. Явно така са ги дресирали, че го приемат за нещо нормално.
Моята по време на до ставаше, гримираше се, обличаше поне нагоре различен аутфит всеки ден, обеци и пр Laughing Как й се занимаваше, не знам, но и миналата година го правеше (без грима).

Пропуснах да кажа, че много се впечатлих от писмото на директорката. Явно е човек, който е заинтересован да има пълноценен учебен процес.

Последна редакция: сб, 11 дек 2021, 20:39 от Дъждец

# 719
  • София
Писмото и мен ме възхити. Личи си, че директорката се старае за децата.
Фенси, не, не могат да го кажат, защото хората не са длъжни да осигурят камери. Някъде нямат средства, нали? Иначе гледаме от нашата камбанарийка, ама има много хора на помощи, за които дори 10-20 лв за някаква камера е непосилна сума, а училищата нямат бюджет да помогнат. Преди време ми попадна подобна дискусия и така обясниха от Министерството. Иначе си е супер идея.

Като казахте мързеливи, ами днес имаше интервю с препоръчан милениум. Момчето има някакви знания, опит от цели 6 месеца и не се посвени да поиска 5К заплата. Заяви, че за под тази сума нямало смисъл да става сутрин. Ами.. няма да му предложим Grinning

Общи условия

Активация на акаунт