Методи за охрана и защита на имот в малък град / село

• 1 126
  • 16
  •   1
Отговори
  • Sofia
Здравейте, отварям тази тема тъй като имам нужда от съвет. Имам къща в малък град и ...проблемни съседи, които си мислят, че всичко им принадлежи и могат безнаказано да влизат в чужди имоти... Къщата е обитаема, има видеонаблюдение, но съседът прави опити да премахне съществуваща ограда. Полицията в малък град както обикновено нехае, не помага и не се намесва, тъй като е недвижим имот. Въпроса е как да охранявам подобен имот, по скоро телена ограда между двата имота? Доколкото разбрах електропастир е забранено да се слага в жилищен имот. Какви са опциите ми, какво мога да сложа по/до оградата, за да го спра?

# 1
  • Най-красивата страна
Тухлена ограда-по възможност висока.

# 2
  • СИ
Тухлена ограда-по възможност висока.

Тухлената ограда май се води строеж и не можеш да я вдигаш току-така на границата на имота.

# 3
Въпроса е защо иска да я премахне. Това спор за границите ли е или нещо друго?

# 4
  • СИ
Имаш ли поставени табели за видеонаблюдението? Ако нямаш, постави. Ако го заснемеш да разваля оградата, пускай жалба и завеждай дело. Трябва да намериш начин да му бръкнеш в джоба. Това е първата стъпка.

# 5
А оградата чия е? Кой я е правил?
Ако е негова, мисля, че има право да си я събори. Може да иска да си направи нова.

# 6
  • Sofia
За изграждане на солидна ограда може до 60см само. Документи съм изкарала и границата е където трябва да бъде. Въпроса е, че е от тези крадци/измамници, свикнали да присвояват каквото могат. Табели за видеонаблюдение имам - зная, че се изисква по закон. Въпроса е бездействието на полицията, идвали са повече от веднъж, но само правят протоколи. По тази причина търся и алтернативи.

# 7
  • София
Фирма за охрана. Когато тръгне да премахва оградата, те ще дойдат да си поговорят с него.

# 8
Еми да, като се задейства аларма сотаджиите ще се оправят...щом с границите всичко е наред.

# 9
За изграждане на солидна ограда може до 60см само. Документи съм изкарала и границата е където трябва да бъде. Въпроса е, че е от тези крадци/измамници, свикнали да присвояват каквото могат. Табели за видеонаблюдение имам - зная, че се изисква по закон. Въпроса е бездействието на полицията, идвали са повече от веднъж, но само правят протоколи. По тази причина търся и алтернативи.

Съсобственици ли сте с комшията? Защото иначе може и по-висока масивна ограда в собствен имот, ако е изградена не на границата, а изцяло в твоя парцел. чл 48

(4) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) При липса на съгласие на собственик на засегнат имот строителството на плътна ограда между съседни имоти с височина на плътната част над 0,6 м се допуска, ако разстоянието от оградата до жилище в първия етаж на сграда в съседния урегулиран поземлен имот е по-голямо или равно на височината на плътната част на оградата, като оградата се разполага изцяло в имота на възложителя.
https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135163904

Или СОТ, както са казали.

# 10
  • Sofia
СОТ фирми там няма за съжаление, малко населено място е Sad

# 11
То може в крайна сметка да се сложи някаква ограда (или построи тухлена/каменна ) но цените не са малки. Вариант е с тези новите мрежи - има и с доста голяма височина и няма да преминават хора и животни, но мисля са си доста скъпи.
Принципно ако няма съдействие от местните, и от кмета примерно, нещата са тегави. Незнам в какви отношения сте вие и тези комшии с останалите наоколо.

# 12
Май имаше адвокатска тема тук, питай дали има начин да накараш полицията да ти съдейства повече или да заведеш дело срещу тоя.

# 13
Интересува ме има ли джаджа, която да ми дава известие на телефона, че врата се отваря.

# 14
  • София
Нещо ТАКОВА ли?

Последна редакция: нд, 27 юли 2025, 16:48 от Exter

Общи условия

Активация на акаунт