Работа, CV-та, HR-и, съвети - 76

• 53 372
  • 1 273
  •   1
Отговори
# 1 020
  • Mars Hotel
В днешно време животът е толкова динамичен, че и работното време трябва да е гъвкаво. Не мога да си представя някой да ми засича в колко часа излизам или колко почивка съм си взела. В нашата фирма поне това няма никакво значение, за щастие. Правя уточнение, че от началото на пандемията си работим от вкъщи, но и преди никой не ме е спирал да си тръгна по-рано, ако се наложи. Дъщеря ми е 7 клас, в 4 дни от седмицата я водя на уроци и я прибирам. Представям си някой да ми стои на главата и да ми засича. Няма как да стане. Имам колеги с малки деца, които водят и взимат децата си от градина в работно време. Разбира се, всеки е съвестен и знае, че ако си тръгнеш рано, ще си доработиш колкото се налага след това. А може и да не си отработиш, ако не е належащо. Имам колежка, която се е разбрала с шефката си да ходи в офиса до обяд, докато децата ѝ са на училище, на обяд си ги прибира, и следобедите си работи home office.

Нещо, което за съжаление много малко български работодатели разбират, е че в момента, а и в бъдеще, основен приоритет за служителите е балансът на работата с личния живот. Хората искат (и очакват) гъвкаво работно време и независимост. Какво по-хубаво от това? От моя личен опит, когато към един служител се подходи с доверие и зрялост, много по-вероятно е и той да отговори със същото.

Последна редакция: сб, 29 яну 2022, 13:18 от Светлица

# 1 021
Според мен малко се размиха нещата. Първо зависи от професията и спецификите й. Второ - ако служител е на договор от 8 часа дневно, няма как всеки ден да идва в 10 и да си тръгва в 14 с 1 час обедна почивка. Това означава, че мениджърът не си е сметнал добре ресурсит - той безценен ще излезе на фирмата такъв служител, който получава заплата на база 40 часова работна седмица, но работи 20 и така постоянно.
За мен 8 часа на ден означава, че екипът е на разположение в това време, защото се появяват задачи, които са извън планираното и те трябва да се свършат в някакъв обозрим срок. Няма как мениджърът да тръгне да издирва кой е на работа и кой не. Дори и при доброволчеството има графици на присъствие.
В същото време обаче понеже сме хора, а не роботи, за мен не е нужно броене на минути и следене кой кога влязъл и излязъл, пускане на цели дни отпуска със схема за разсрочено ползване и т.н., когато става въпрос за лекар, вземане на дете и т.н.

Тук изключвам хора, които работят на каса - естествено, че няма как да идвати да си тръгват по-късно и по-рано, както и определени професии, при които имаш срок Х да завършиш проект У - ако искаш и през нощта работи, щом не си зависим от другите.

# 1 022
Де да бяха само хората, работещи на “каса”…реално ако се замислим, професиите, които позволяват хоум офис и такава гъвкавост, каквато всички искаме, не са кой знае колко. И тези, които ги работим сме доста привилигеровани и е редно да сме наясно с този факт!
 Лекари, медицински персонал - пред кабинета ти чакат 10 човека - как ли да си тръгнеш след 5ч работен ден. Ами в болниците - ако пациент се влоши внезапно? Или дойдат спешни случаи?
Всички, заети в производството - цялата поточна линия ли трябва да спре?
Обслужващ персонал във всички сфери - от водачи в градския транспорт, през обществени услуги до хотелиерство/ресторантьорство…списъкът е безкраен. Май е много по-лесно да изброим тези, за които редовната гъвкавост не е проблем.

# 1 023
  • София
Браво на всички, които са толкова експедитивни в работата си! Съмнение имам обаче за качеството й с тази скорост, от опит, не от друго говоря.
Бавно не е равно на качествено Wink

И все пак тук всеки е в различна сфера и си говори на база собствен опит. Затова е нормално да има различни гледни точки.
Понеже за цигарите стана голям въпрос, най - страстните пушачи, които познавам са и най- големите работохолици.

# 1 024
И все пак тук всеки е в различна сфера и си говори на база собствен опит. Затова е нормално да има различни гледни точки.

+1

Няма как да постигнем консенсус, защото всички имаме опит в различни сфери и на различни нива. Аз лично винаги съм имала свобода да си излизам, да си върша и лична работа, не са ме следили с хронометър кога тръгвам, кога се прибирам, отговаряла съм за краен резултат. И, естествено, все пак не бива да биеш на очи и да правиш другите на глупаци и будали. Последния път, когато опитах да поработя беше на място с карти, които се маркираха на влизане и излизане, ако закъснееш имаше санкции (аз лично никога не закъснявам и това не ми е тежало, но го споменавам), ако имаш нужда да свършиш нещо трябва да си пускаш отпуска - ми стара бях да му свикна и се махнах след месец само. Иначе ако не излизам от централния вход, мога да се мотам колкото си искам по коридорите без смисъл, това не се санкционираше. И тази идиотщина беше, понеже фирмата имаше и производствени цехове, и административен клон (продажби инженеринг, счетоводство, мениджмънт, логистика...) и се опитваха да ги управляват еднакво. Ми тъпо е.

# 1 025
Де да бяха само хората, работещи на “каса”…реално ако се замислим, професиите, които позволяват хоум офис и такава гъвкавост, каквато всички искаме, не са кой знае колко. И тези, които ги работим сме доста привилигеровани и е редно да сме наясно с този факт!
 Лекари, медицински персонал - пред кабинета ти чакат 10 човека - как ли да си тръгнеш след 5ч работен ден. Ами в болниците - ако пациент се влоши внезапно? Или дойдат спешни случаи?
Всички, заети в производството - цялата поточна линия ли трябва да спре?
Обслужващ персонал във всички сфери - от водачи в градския транспорт, през обществени услуги до хотелиерство/ресторантьорство…списъкът е безкраен. Май е много по-лесно да изброим тези, за които редовната гъвкавост не е проблем.
+1000!
Професиите с определен вид норматив, проекти, таргет са малко, повечето хора са си с работно време, в което изпълняват задачи.
Нарочно уточних 'определен таргет...', понеже и тези в А1 са с таргети, но никой няма да им даде избор дали като го стигнат, могат да продължат да гонят още по-голям, или могат да си почиват вкъщи до края на месеца.

# 1 026
  • Mars Hotel

О, абсолютно го осъзнавам и съм съгласна, че това е привилегия. Споменах гъвкавостта само защото по-горе се говореше за офис работа.

# 1 027
Аз смених работа с твърда заплата, плаващо работно време 7 дни седмично и огромно психическо напрежение с друга, различна. Грубо взимам 100 лв по - малко, времето си го определяш ти, почивам уикенда и по празници. А и за пръв път работя на открито ...

Като бях производство - смените бяха определени. Пусках си отпуска ако не можех преди или след работа да си свърша нещо.

Работещите на каса - ако е обикновен магазин е плюс минус час от работното време с клиенти. Ако е денонощно - тогава е на дни. И при двата вида заплащането е плаващо. Някъде има процент, другаде- не. На места при ревизии удържат от персонала.

Засякох бивша колежка от стара работа. Праща ме в Нестле. З дни първа смяна (06.30 - 14.30), един ден почивка, 3 дни втора смяна (от 14. 30 до 22 часа), един ден почивка, 3 нощни смени (от 22 до 6 часа) и два почивни дни. Заплата 1300 лв чисто. Дават ти и кроасани.
Часовете и заплатата са приблизителни. Осигуровките са високи. Май имат и ваучери за храна и допълнително здравно осигуряване.
Ако с новата работа не се получи ще опитам и там.

Искам да е понеделник и да съм на работа. Нищо че ставам рано. Нощна птица съм и ми трудна смяната на биологичния часовник.

Последна редакция: нд, 30 яну 2022, 17:37 от Зуки Су

# 1 028
На нощни смени не бих се навила на тия години. Ще ти разкатаят организма.

# 1 029
На смени - не! То да е една и съща някак свикваш, обаче тъкмо свикнеш да ставаш в четири и да си лягаш в осем и дошла другата смяна да ставаш в осем и да лягаш в дванайсет. И като свикнеш с нея - вземи тия три нощни. Мерси! За тия смени 1300 лева са смешни.

# 1 030
Нестле ако са още под гръцки мениджмънт, не.

# 1 031
Тези смени звучат много натоварващи. В този един ден почивка сигурно не знаеш къде се намираш.

Аз ако нямам режим, не съм човек. Sad

# 1 032
На мен пък ми се вижда ок така представената работа като смени и заплащане. Предполагам става въпрос за производство. Не се сещам къде са им цеховете, но май са в покрайните на София. Предвиди си време и пари за път.
Големият въпрос е каква точно е работата, щото има работа и работа..... Ако си през цялото време права, ще окапеш на втория ден.

# 1 033
Нестле гръцки? Чипита са гръцки... Макар че вече са мултита и те, откак Монделиз ги за взеха..

Зуки, на колко си години?
Това с времето.. Ако нямаш самодисциплина и достатъчно опит с тайм мениджмънта, не мисля че "времето си го определяш ти" задължително е придобивка и плюс в работата. Много хора не могат без график и нормиран работен ден да се справят. Не говоря за теб, по принцип, че не е за всеки. Макар да звучи много примамливо.

# 1 034
в цех и на каса - свършва ти работното време и изключваш
другата работа я мислиш и след като си си тръгнал в 5, ама за това работно време няма
и четеш и се образоваш допълнително...
не искам да знам какво е да ми следят работното време
има си работа за вършене, има си и шеф, който да прецени колко си в срок

Общи условия

Активация на акаунт