Работа, CV-та, HR-и, съвети - 76

• 53 454
  • 1 273
  •   1
Отговори
# 855
  • София
Привет! Някой може ли да сподели какви негативи може да има човек от сключването на два трудови договора, общо за 8 часа работа сумарно?
Собственикът на двете фирми е един и същ, длъжността е еднаква, просто заплащането е разделено между двете фирми.

Какъв смисъл има в това по принцип и може ли двата трудови договора да навредят на служителя и по какъв начин?

# 856
  • София
Не мисля, че има някакви негативи. Изглежда ми сякаш позицията ще съвместява работа и от двете фирми. Съпругът ми беше, с два договора и не е срещал ситуация да има някакъв проблем. Разлика беше, че примерно, ако си в болничен ти трябват два болнични и обезщетението ти се изплаща и от двете фирми поотделно.

# 857
и аз за болничните щях да кажа
офис- мениджърката ни е към три фирми (в един офис сме, но са с различна дейност) и бяха й отказали изплащане на обезщетение, защото не го е извадила и за трите

# 858
Също и по допълнителните договори няма защита от уволнение - ако се ползвате от такава, не е маловажна възможността да ви съкратят от едното и да останете на половин заплата.

# 859
Ако искам да прекратя договора на служител в изпитателен срок ( в полза на работодателя) трябва ли да имам писмени доказателства за причините? Имам но не знам нужни ли са.

# 860
Ако искам да прекратя договора на служител в изпитателен срок ( в полза на работодателя) трябва ли да имам писмени доказателства за причините? Имам но не знам нужни ли са.

Не - ако той е в изпитателен срок, не е необходимо да се мотивираш.

# 861
Колко време има право работодател да задържа книжката след прекратен ТД и някъде пояснява ли се кога реално е върната на служителя. Минаха вече 14 дни, а книжка все още нямам…

# 862
Мисля до 3 дни. Предава се с протокол.

# 863
След прекратяване, трудовата книжка се предава незабавно на работника - чл.350, ал.1 от КТ. В противен случай, работодателят дължи обезщетение за задържането й в размер на брутното труд. възн-е от деня на прекратяване на договора до деня на предаване на тр.книжка.

# 864
  • София
Възможно ли е заверената трудова книжка от стария работодател да се вземе преди датата на приключване на договора или това трябва да се случи задължително в последния работен ден?

# 865
В деня на прекратяване се предава тр. книжка, иначе работника може изобщо да не отиде повече на работа като си я вземе по-рано.

# 866
След прекратяване, трудовата книжка се предава незабавно на работника - чл.350, ал.1 от КТ. В противен случай, работодателят дължи обезщетение за задържането й в размер на брутното труд. възн-е от деня на прекратяване на договора до деня на предаване на тр.книжка.
И как се предявява това обезщетение?

# 867
  • София
Как - пред съда. Нали имаш подписан протокол кога е предадена. С екземпляр от него завеждаш дело против бившия работодател за пропуснати ползи. Дали и кога ще спечелиш не се знае.

# 868
Няма такова обезщетение.
Работодателят няма право да задържа трудовата книжка изобщо. Носиш я, вписва каквото има да вписва и я връща.
Но обезщетение за задържана трудова книжка няма.
Има обезщетение за настъпили вреди в резултат на задържана трудова книжка.
Например, ако имаш трудов договор, но не можеш да започнеш да работиш, защото нямаш трудова книжка, тогава можеш да претендираш обезщетение.
Но трябва да докажеш вредите, а не задържането. Т.е. само това, че не ти е върната трудовата книжка не е основание за изплащане на обезщетение.

Последна редакция: вт, 25 яну 2022, 19:12 от Нищо лично

# 869
  • София
Възможно ли е заверената трудова книжка от стария работодател да се вземе преди датата на приключване на договора или това трябва да се случи задължително в последния работен ден?

Възможно е. На мен ми я дадоха по куриер 2-3 дни преди последния работен ден.

Общи условия

Активация на акаунт