Работа, CV-та, HR-и, съвети - 76

• 53 390
  • 1 273
  •   1
Отговори
# 945
Важно е за колко ще се продаде кандидата, но е важно и какво предлага този кандидат като умения и опит, а също и какви са долната и горната граница на работодателя за позицията.
Дори да искам 60% повече от сегашната си заплата, няма да се споразумеем, ако няма какво да продам и ако посочената от мен заплата не попадне в границите на работодателя.
За съжаление такава е реалността. И на мен не ми харесва.

# 946
  • София
Това е труден въпрос.
На сегашната имам голяма свобода да разполагам с времето си, което за мен е много важен фактор.
Пакета от допълнителни придобивки също не е никак лош, а и има добри бонуси.
Може би около 25% и по-дълъг отпуск( при равни допълнителни придобивки и сходна бонус схема)
А да, да не е хоум офис.

# 947
  • София
Минимум 30% е при мен прага.

# 948
  • София

Между другото, конкретно за колектива - не разбирам довода, че някой стоял на работа заради готините колеги. Те, ако са толкова готини, няма значение дали ги срещаш на работното място, или след работа на по питие.

Като напуснеш и с готините колеги бързо губите връзка. Все пак всеки бърза да се прибере, има си лични задачки. Трудно се стиковат програмите, кой кога и с кого имал уговорка или искал да си почива.
А при мене се получи друго - забрана от ръководството на бивши колеги да говорят с мене.
До офис сградата на последната ми работа имам имот, в квартала съм живяла близо 40 г, имам познати, виждам се с тях,  ходя там на фризьор. Все се случва да ходя около обедната почивка на колегите, виждаме се на тротоара пред офиса, говорим си общи приказки - кой как е, изкарал ли е К19, какво правят децата.Най-много да ми се пожалят от низки заплати и лошо отношение от шефовете. Последния път бивша колежка ми каза, че имат забрана като ме видят да ме поздравяват. Обикаляла съм да душа около фирмата според гл. счетоводителка. Ужас, не съм си го помисляла, не ме интересуват. Чисто човешки ги поздравявах и се спирах да говорим.

# 949
Ужас! Добре, че си се махнала от тази отровна атмосфера. Как ли пък няма да ми забрани някой да говоря с някого..!!!!! Да не сме втора група в детската градина!?!?!?!

В бившата ми работа се бяха опитали да ми наложат нещо подобно - няма да говориш с еди кой си колега, защото "той ни е враг"... Astonished Паднах направо!!! И рекох - На мен нищо лошо не ми е направил, не мисля да спра да говоря с него.

# 950
Боже, какво значи да забраняват да говориш с някого… детски истории!!!

С колегите дали остават приятелства, според мен е възможно.
Явно съм имала адски късмет да съм намирала прекрасни колективи с 1 изключение само. Винаги съм запазвала отношения и след като съм си тръгвала. Продължаваме да поддържаме връзка, излизаме, ходим на ресторант, бар и само ковид мерките са ни спирали.

И наистина е приятелско, приятно и готино всеки път.

# 951
Почнах да мисля сценарии какво бих направила на ваше място. По принцип се старая да игнорирам такива изцепки, но за съжаление понякога се случвам на фаза и става неприятно.

# 952
  • София
А,  аз не съм се трогнала от забраните. С нищо не завися от бившите, няма как да ме спрат да се разхождам из Лозенец. Нали нямат нотариален акт за тротоара.
Смешни са ми само.

# 953
Предишната работа смених без увеличение на заплатата в новата - нямаше перспектива за развитие, а и екипът не ми харвсваше. Исках повече, но беше над бюджета за позицията и направих компромис.

Сегашната работа бих сменила само за чувствително по-добри условия:
поне 30% по-високо заплащане, повече дни отпуска, по-добро здравно осигуряване, гарантиран хоум офис “на корем”. Е, ако след някоя друга година ми стане скучно и вече не се развивам, може би ще сваля летвата 😃

Аз да попитам пак във връзка с пари - има ли вече индексации на заплати? При нас например “стандартните” индексации обикновено бяха около 5-6% веднъж годишно. Което значи +2 до 3% реален ръст, като извадим инфлацията.  Но тази година дори не биха покрили инфлацията…

# 954
  • София
При нас няма индексация, а инфлцията вече е чувствителна.

Много ли е грубо на тъпи и лесни въпроси, за които някой не си е мръднал задника да се разтърси, а направо ти пише по всяко време, да му върнеш линк от let me google that for you.

# 955
Много ли е грубо на тъпи и лесни въпроси, за които някой не си е мръднал задника да се разтърси, а направо ти пише по всяко време, да му върнеш линк от let me google that for you.

Така описано, може да се сметне за леко грубо - по-удачно е просто да му кажеш, че лесно може да намери необходимата му информация в Google.

След 2-3 такива отговора би трябвало да го откажеш от задаването на елементарни въпроси.

# 956
  • Сф
Преди месец смених хоризонтално позицията, но без 1 стотинка увеличение. Но натоварването е и 1/10 от предишното, разполагам си с времето, така че не е само до пари. Доволна съм. Оглеждам се, ходя по интервюта за по- добра оферта, ама е плачевно. Търсят опита ми, но не искат да платят за него.

На едното място ми обявяват цифра, която е почти наполовина от това, което търся. Ама позицията била джуниър, даже post graduate. Питам ги в такъв случай защо викате на интервю човек с 11+ години опит в областта. Били се надявали на хора, които искат да направят завой в кариерата, но притежават ключовите умения за позицията, ама за без пари, ако може. Ами, не може!

Последна редакция: пт, 28 яну 2022, 10:41 от Miraj*

# 957
  • София
Нарциса, прощавай намесването ми, но за София 1250 лв. много ниско ми се струва. Останала съм с впечатление, че имаш образование, опит, огледай се за нещо по-платено, не е като да няма. Като дадеш 500 лв. наем как живееш? Ако работиш с английски поне, е абсурдно да стоиш на тези пари.

# 958
И аз мислех, че е ниско, но се оказа, че не е точно така. Средното за София по последни данни на някаква статистика в zaplatomer даже беше под моята заплата последно като гледах през декември - 1150 чисто - това за секретарска длъжност с английски (за който нямам кетап) и комуникация с клиенти и доставчици, качване на продукти в сайт и други дребни задачи. А в джобс е още по-зле, май само веднъж видях заплата 1200 бруто, другото беше 8-900 нето.
Нямам подходящо образование за по-квалифицирана работа, уча за счетоводител сега.

Не е най-деликатното Grinning Можеш да му кажеш да провери в гугъл.

П.п. редактирам се, сега се сетих - средното заплащане през декември за работа като моята беше около 1000, а моето заплащане попадаше в горната третина, тоест - доста височко.

Последна редакция: пт, 28 яну 2022, 09:49 от Нарцùса

# 959
За съжаление реалността е точно такава. Казва се, че няма служители, обаче, като тръгнеш по интервюта, се оказва, че искат супер квалификация за без пари.
Моя позната е с две магистратури,стаж и т.н. и работи за 1200 лв.
Нарциса,  за счетоводител нямай големи очаквания. Освен че е супер отговорна работа, за сметка на това не е добре платена.  Дано имаш късмет да попаднеш в читава фирма.

Общи условия

Активация на акаунт