Работа, CV-та, HR-и, съвети - 76

• 53 385
  • 1 273
  •   1
Отговори
# 210
Like_Smoke, Irene Adler,

Точно за това говоря, че понякога нямаш особен избор, но няма начин да няма начин. Надявам се да се вземат мерки от правителството, но знае ли се...
Служителят е страна и има право да откаже, но ако масово са такива условията, в даден момент сякаш се принуждаваш да се съгласиш.
По-скоро ме вълнува дали с течение на времето, когато се докажеш и станеш по-ценен служител за компанията, има някакъв шанс за пълни осигуровки или съгласил ли си се веднъж на такива условия, е мал шанс...

Редактирам се, понеже сме писали едновременно - точно върху тези неща размишлявам - болнични, майчинство, евентуално кредити, борса.. не искам един ден да си блъскам главата, че някога съм се примирила с нещо подобно. Реално се замислям дали не е по-добре да се направи компромис с една идея по-ниска заплата, но с пълни осигуровки...

# 211
На последния въпрос - да, ако си плащаш сам всичко. Близък го направи този пазарлък, заради приема в ясла на дъщеря му. Не беше доволен работодателя, но му направи "услуга" за дългогодишния труд. И пак - късмет.

# 212
На последния въпрос - да, ако си плащаш сам всичко. Близък го направи този пазарлък, заради приема в ясла на дъщеря му. Не беше доволен работодателя, но му направи "услуга" за дългогодишния труд. И пак - късмет.

Че каква "услуга" е това, когато всички пари излизат от твоя джоб? Това си е отвсякъде извиване на ръцете от страна на работодателя с ясната идея, че в сходен случай човек няма избор.

# 213
За мен да разчиташ, че като станеш ценен за работодателя ще почне да те осигурява върху всичко е нереалистично. Колко точно ценен, по кое точно време, кой ще определи тази ценност, само ти ли ще си толкова ценен или ще има и други?
Животът си върви и много неща се случват непланирано - болничен, майчинство, теглене на кредит, който да не е с лихва 30%.
При наличие на избор, не бих си го причинила. Или само временно като продължа да търся място с правилните условия.

# 214
Не бих се съгласила да ме осигуряват на по-ниско от реалното заплащане. Вие казвате в провинцията няма избор. Ами ако и в провинцията масово хората отказват на фирмите подобни практики, то фирмите няма да имат избор и ще сменят практиката. Истината е, че много служители също предпочитат подобна схема, особено мъже. Не забравяйте, че по-голямата част от осигурителната тежест е върху работника. Аз лично познавам такива хора - предпочитат тези пари кеш, отколкото в НОИ. Ние жените сме в доста по-неизгодна позиция заради майчинството.

# 215
GerKa99, абсолютно съм съгласна, но една птичка пролет не прави. Точно поради наличието на хора, на които не им пука, или не искат да отделят такава част от заплатата си, сме на този хал. И има ситуации, в които или правиш компромис, или си стоиш без работа.

Like_Smoke, естествено, че при наличие на избор, е глупаво да се приеме подобно предложение. Но в останалите случаи? Иначе е ясно, че търсенето продължава, но това вероятно и работодателя ще го усети още на интервюто, тъй като аз при такива условия не мога да кажа "о, чудесно", което пък със сигурност не би наклонило везните в моя полза.

# 216
Не може решение, свързано с осигуровки и постъпления в бюджета, да се оставят на личната преценка на Бай Иван и неговия шеф Бай Кольо. Наказуемо ли е укриването - да. Има ли контролни органи - да. Ами, хайде, да заработят, ако обичат - затова получават заплати.
Ако съм в София имам избор, ама ако съм в Северозапада, сигурно мога да умра от глад, ако реша, че точно аз ще счупя гръбнака на порочните практики докато едни хора, за които съм гласувала си актуализират заплатата на всеки три месеца и получават бонуси за всички 10 комисии, в които се водят, че участват.

# 217
Ами ако и в провинцията масово хората отказват на фирмите подобни практики........

.....м, да, ще отказват и какво?!?! Децата им ще си легнат гладни, ще им спрат тока за неплащане, няма да могат да си купят лекарства. В крайна сметка животът е пари. Когато децата ти са гладни, не само ще се съгласиш на минимум осигуровки, ами и много други неща. Щото, ако не си ти, ще е някой друг, а извън София намирането на работа хич не е лесно.

# 218
Не може решение, свързано с осигуровки и постъпления в бюджета, да се оставят на личната преценка на Бай Иван и неговия шеф Бай Кольо. Наказуемо ли е укриването - да. Има ли контролни органи - да.
Интересно ми е ако се приеме предложението всички по веригата на схемата, тоест и счетоводителите, и служителите да носят отговорност , дали ще има някакъв ефект. И колко от служителите, които биват осигурявани на по-нисък доход ще сигнализират за това… Simple Smile

Не виждам какво толкова революционно има в идеята хората да се обединяват и да изискват по-справедливи условия на труд. В други държави го могат, тук защо не се получава? И да, като мнозинството работници заявят, че няма да работят ако не ги осигуряват, кой бизнес няма да “клекне”?! Още повече, че институциите ще ги погнат ако масово има сигнали. Нали работната ръка вече е кът навсякъде. Ама то се изисква и някакви действия, не само хленчене…

# 219
Поради причината, посочена по-горе.

# 220
Аз ако действам нищо няма да стане. С пари всичко се купува, а в нашата страна нещата стоят така. Никоя институция не реагира адекватно при даден проблем, ако си обикновен човек.

# 221
ГерКа, личи ти, че не си стъпвала в северозапада Simple Smile
к'ви институции, к'ви пет лева
тия, които не осигуряват, вече е почти сигурно, че ще им се размине и престъпното складиране на италиански боклук

Последна редакция: чт, 09 дек 2021, 23:03 от Herzen

# 222
Не забравяйте, че по-голямата част от осигурителната тежест е върху работника.
Това не е вярно. В България работодателят плаща по-висок процент осигуровки от служителя.

# 223
Та в този смисъл, понеже виждам, че сред вас има и доста HR-и, бихте ли споделили най-искрено как гледате на хора с основен стаж в държавна администрация (все имам някакво чуство, че се гледа като на не особено компетентни и работещи, като със сигурност не споделям това мнение и имам десетки примери за това)?

Не съм HR, но като бивш юрисконсулт в държавната администрация мога да потвърдя, че някои хора, които имат повърхностна представа за работата в нея, са предубедени по отношение на кандидати, идващи оттам.

Въпреки това обаче, не съм имал особени проблеми с намирането на интересни позиции в в частния сектор, вкл. и в големи международни компании. С тази уговорка, че оставам в същия сектор, т.е. не правя кардинални завои.

Доколко смятате, че е възможно в по-големи международни компании да има приложение юридическото образование с немски или английски език, какви изобщо очаквания мога да имам в тази насока?
Към какви позиции според вас бих могла да се насоча при търсенето на работа, които да са извън стандартния кол център?

Английският е задължителен за работа в международни компании, а и за доста български такива. Немският би могъл да бъде от полза ако се налага да комуникираш с клиенти от Германия/Австрия.

С използването на юридическото образование ще е по-трудно - правните системи на отделните страни се различават съществено и е препоръчително да имаш съответните познания за тази на държавата, с която ще работиш. Разбира се, би могла да пробваш като юрисконсулт някъде, работейки изцяло по нашето право, но на подобна позиция трудно би могла да очакваш сериозен прираст във възнаграждението.

В допълнение на всичко не живея и в София, а в Пловдив, но все пак отчитам факта, че много компании вече предлагат работа от вкъщи, което със сигурност разширява кръга на възможностите.

Изцяло дистанционна работа за юристи не е добра идея, съответно едва ли ще се предлага масово, поне не за по-старши позиции с прилично заплащане.

# 224
  • Бургас
Ами ако и в провинцията масово хората отказват на фирмите подобни практики, то фирмите няма да имат избор и ще сменят практиката.

Хаха, заповядай да се пробваш. И аз мислих така и отказвах. И си стоях безработна дълго време. И накрая се принудих. Трябва да си някакъв супер дупер рядък ценен специалист за да диктуваш условията. В масовия случай нямаш шанс, защото пазара е изкривен - малко фирми (броят се на пръстите на едната ръка) и мнооооого кандидати. Хем съм в голям град, а представяш ли си ако си от малък град от селски тип.

Когато забременях си доплащах осигуровките за да ме осигуряват на по-висока заплата. Тогава се гледаше 6 месеца назад. После се усетиха и го направиха да се смята 2 години назад за да се изчисли майчинството.

Общи условия

Активация на акаунт