Работа, CV-та, HR-и, съвети - 76

• 53 428
  • 1 273
  •   1
Отговори
# 240
Американците са работохолици. Няма такова нещо като "що да си давам зор, тая фирма да не е моя". Извънредните часове са нещо нормално, което правиш, когато трябва - съответно няма политика да се плащат. Има американци, които се съобразяват и не го изискват. Има и такива, които прехвърлят очакванията си и на европейските служители. В рамките на една и съща компания съм работила и с двата типа. При европейските се плаща, но е със задължителен характер и без право на обжалване.
Друго, което дразни някои хора е тонът на общуване, който винаги е весел, приятелски или пасивноагресивен, когато нещата станат зле. Чувала съм да го наричат лицемерие и двуличност.

# 241
Аз клоня към работохолиците, особено сега хоум офиса зимно време, и американците не ги дишам. За около година съм работила за такива, уж голяма компания с ясни правила, но отговор на мейл от прекия ми началник отнемаше мин 3   седмици..
В аутсорсинга фирмите са БГ, защото БГ фирмите взимат услугите. Да има някаква рамка от правила, спусната от майката, но мениджмънта си е български, най-много да пратят някой от майката за известно време

# 242
Ако изобщо има майка. Доста от фирмите са си българска собственост. Някои са успели на определен етап да се продадат. Други - все още се опитват да се продадат. Но някаква съществена разлика няма.

# 243
  • СИ

Казват ми го всички медии (следя предимно сериозни такива), познати и приятели, включително работодатели/мениджъри, за които става все по-трудно да намерят кадри.

Например БНР:

https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101543456/balgarskata-ikonomik … -spasitelni-merki

От медии? Интересно... От медиите може да научиш много неща, нямащи нищо общо с реалността. Особено ако са пристрастни политически.
Не знам с какви мениджъри контактуваш и от какво се оплакват точно. Най-вероятно търсят хора, които да работят за малко пари. Такива действително няма или се намират трудно. Но това не означава, че няма хора. Хора ще се намерят за всичко, стига да има кой да им плаща.
Все ми става смешно, като ревнат собствениците на хотели. Нямало хора...! Как да има? Искат персонал с квалификация и два, три езика. Срещу това предлагат нещо около 1000 лева и то за 2-3 месеца сезон. Как да стане? После се чудят, защо администратори, сервитьори и готвачи се изнесоха по Германия, Италия и къде ли още не. Ми да продължават се чудят...

# 244
Сега очаквам да ме нападнат 10 човека като кажа, че заплатите, които се предлагат на много места са съобразени с приходите на бизнеса. Ти като искаш да ходиш на хотел за 60 лв с включена закуска, нов матрак, скоро реновирано, чистичко, любезен и добре обучен персонал и т.н няма как собственикът на хотела да плаща 3 хиляди заплата на камериерката. Да, същата заминава да бачка в Дания, където получава 3 хиляди евро бруто, ама нощувката в хотела е 200€.
(Да естествено, че има и “бизнесмени-иззедници”, които експлоатират плащайки минимална заплата и да правейки огромни печалби, но далеч не са всички. И става все по-трудно да се ловят маймуни с трици.)

# 245
Аз 60 лв. на нощувка отдавна не знам да има. По-точно има, но на места, на които по-добре да не нощуваш.
Като не им се дават пари на персонал, да не реват, че няма, ами да хващат метлата и да си чистят стаите. Ще спестят пари така....
Не знам някой шеф да е изнемощял за пари. Първо гледа себе си, после персонала. Да не говорим за тези, дето карат коли за по 300 хиляди, обаче нямат за заплати на хората.....

ПС: 3 хиляди заплата на камериерка няма как да стане, дори и в луксозните хотели, но поне прилична заплата и отношение, както и спазване на КТ.

# 246
има, има
и за 30 и 40 има - с нови матраци, големи стаи и възпитан персонал
след закуската нямаш нужда да обядваш
вероятната причина е пране на пари, но е факт, че нови хотели в непопулярни места дават приятни цени за командировани хора
цената може да падне още, ако човеците  са повече и ще стоите 2-3 месеца по 4-5 дни за седмицата

# 247
Бре! И къде са, дай повече информация. Щото аз, като тръгна да буквам, все някакви за по 100+ ми излизат....
А и да не казвам, че хубавите хотели с чисти матраци, бани и хубава храна са по-скоро към 200 лв. Поне аз за 30-40 лева не съм намирала.

# 248

има, има... снимките са от миналия месец, 35 лв еденична, 60 лв двойна
да не казвам, че сме и единствените гости
букваш в навалицата, ние сме там в работно време

# 249
Добре изглежда, само че аз говоря за тройна, сори, че не уточних. Иначе изглежда чудесно. Кой е хотелът?

# 250
все пак пишем в тема за работа, тегаво е делиш стая с колеги

# 251
Herzen,
 Пишем в темата за работа, но пускаме партенки за стаи в хотел х 35 лв...
И моята компания има договори с хотели за такива цени, нарича се корпоративен клиент с преференциални цени. Ако отида ей така, да не ми я дадат на тази цена? Може, ама  Друг път.
П.п. Ами да ви наемат отделни стаи, при нас така правят.

# 252
и при нас така правят, отговарях на Soul Free, защото тя писа, че търси тройна стая
не е партенка, аз в последните 15 месеца съм почти само в командировка

# 253
Аз не писах, че търся за командировки стая, а принципно, когато търся за семейна почивка. В отговор на това, че за 60 лв. стая някой искал чистота и хубава храна, пък това не било достатъчно и за заплати на персонала..... Както и да е, разводнихме малко темата.

# 254
Като човек работил в централния офис на българска верига хотели с цени доволно над средните (и още по-доволно над 60 лв на човек - не на стая) мога да потвърдя, че не ценовата политика и маржът печалба е проблема на заплатите в сектора. При рекордна заетост и стандартен 10-11 часа работен ден от понеделник до петък, на 23.12 пак работихме overtime. Ще оставя да отгатнете дали имахме бонуси. Или "благодаря", в този ред на мисли. Но пък шефката имаше наглостта да търси съчувствие, че не е купила навреме подарък на детето и сега трябва да даде 500 лева за Лего, защото само това приличало на описаното в писмото до Дядо Коледа. Тази междувпрочем излиза по конференции и води панели на тема точно проблема с недостига на персонал и причините за него. Не знам дали да го нарека наглост или липса на всякаква връзка с реалността.

Работила съм дълги години и в друг сектор - производство+търговия - през ръцете ми минаваха всички числа. Всички. Без изключение. Заплати, обороти, цени на суровини, ценообразуване за корпоративни и крайни клиенти. Вси-чко. Не, не беше проблема в печалбата.

Бях кандидатствала за работа и при един огромен бранд в сферата на услугите - много успешен, много лъскав, много високи цени, много високи претенции. Под една шапка с верига хотели също висок клас. 6 дневна работна седмица, 3-цифрена заплата. Сега последните години може да се е вдигнала до 1200, не знам. На тях поне им се изсмях на време.

Да, Герка, за левчето между блоковете в крайния квартал или за семейната баничарница с един служител сигурно си права. Сигурно има и изключения, но както чета и тук, май не съм просто аз каръка, който попада на единиците иззедници.

Редактирам се, че забравих любимия си пример - Ягуар (марката автомобили), PR и маркетинг специалист с опит, 2015 г, 800-900 лв. Кажете, че и там е, защото българинът търси евтини продукти.

Последна редакция: пн, 13 дек 2021, 10:01 от evenfall

Общи условия

Активация на акаунт