Работа, CV-та, HR-и, съвети - 76

• 53 417
  • 1 273
  •   1
Отговори
# 255
  • СИ
Сега очаквам да ме нападнат 10 човека като кажа, че заплатите, които се предлагат на много места са съобразени с приходите на бизнеса. Ти като искаш да ходиш на хотел за 60 лв с включена закуска, нов матрак, скоро реновирано, чистичко, любезен и добре обучен персонал и т.н няма как собственикът на хотела да плаща 3 хиляди заплата на камериерката. Да, същата заминава да бачка в Дания, където получава 3 хиляди евро бруто, ама нощувката в хотела е 200€.
(Да естествено, че има и “бизнесмени-иззедници”, които експлоатират плащайки минимална заплата и да правейки огромни печалби, но далеч не са всички. И става все по-трудно да се ловят маймуни с трици.)

Ходила ли си по малки семейни хотелчета в Гърция и Турция? Аз доста... В тези хотелчета е съвсем нормално, жената и дъщерята на собственика да са камериерка и рецепционистка. Собственикът на хотелчето мъкне щайги с продукти или може да готви в кухнята. Кара очукана баничарка и не се изживява на бизнесмен-милионер.
По българските хотели как е? Най-отпред, точно пред входа е паркиран Мерцедеса на собственика. За да пречи на всички и да се вижда, кой е шефът! Отношение към клиенти и персонал е под нулата. Всички са му длъжни. Като се почне от държавата и се стигне до персонала. Да продължавам ли още...?

# 256
  • Бургас
evenfall, не си само ти каръка, който попада на такива фирми. Масово в провинцията са такива. Голяма печалба - ниски заплати. Работих в малка фирма, която поради това, че беше единствана в нейната ниша печелеше доста. Работниците се държаха на заплати под средните. Цялата рода се прехранваше с тази фирма, макар и в нея реално да работеха само двама души от родата. В един момент някои от тях започнаха да се разполагат извън чергата си и откъде мислите идваха парите? От фирмената касичка, в която всеки бъркаше. На работниците им се бавиха заплатите с повече от месец по тази причина. Да, работника може да почака, ферарито и почивката на екзотичен остров - не.
В момента работя в аутсорсинг фирма. Нашите чуждестранни партньори плащат щедро за 10 човека, а реално работим 3 и ги лъжем, че сме повече. Накрая взимаме мижави пари, защото докато стигнат до нас доста хора отклоняват по нещо за себе си.
В петък получих поредния си отказ за работа, за която бях кандидатствала. Всъщност изкарах много труден курс, предоставен от фирмата, като идеята е справилите се най-добре на курса да ги вземат на работа. Изкарах най-много точки и бях първа по успех. Не ме взеха, но взеха други, които се справиха постедствено. Не зная дали поради преклонната ми възраст (41г) или нещо друго. Борбата ми да си намеря свястна или по-скоро добре платена работа продължава. Стискайте ми палци.

# 257
Извинявай, ама "преклонната" ти възраст, тепърва има да работи още поне 25 години.....Trollface

# 258
  • Наблизо
Ирене,стискам много палци.Просто не мога да повярвам,че е толкова зле положението.Имам поглед над разни софийски фирми и какви некадърници назначават,защото няма кой...а ти да не можеш да намериш работа..

# 259
Ирене,  не е заради възрастта според мен, прекалено квалифицирана си била. Сега масово правят разни вътрешни курсове, където събират начинаещи за да им бачкат за 800-1200лв.
Ако имаш 10г стаж в сферата и кандидатстваш за Junior няма да те вземат. Н

# 260
  • Бургас
Макар и джуниър заплатата беше два пъти по-висока от моята, плюс придобивки, каквито не съм имала. Как да не искам да започна.
От тук нататък все по-трудно ще ми става да си намеря нещо.

# 261
Стискам палци, Ирене. Не е било твоето място, не се ядосвай, ще има и други възможности.
Според мен не е заради възрастта, все пак не си в предпенсионна такава. Аз пък съм чувала от собственици на бизнеси, че не искат да назначават млади жени без деца, защото ще излизат в майчинство. Предпочитали с вече родени и поотраснали деца, тоест точно в твоята възраст.

# 262
Всичко написано от Ирене е вярно, живеем в един и същи град и аз съм се сблъсквала със същите проблеми. Бургас е на 12-то място по заплати в страната. Коледни съм виждала веднъж в живота си, бонуси за други празници никога. С последната фирма преди да се преквалифицирам, се разделихме, защото на четвъртата година започнах да настоявам по-сериозно за увеличение на заплатата, което така и не получих, а те продължиха да отказват да ме осигуряват на по-висока сума, която беше над минималната, когато започвах работа, но през тези години почти се изравни с нея. При това фирмата беше софийска, не бургаска.
Това ме принуди на 50 да реша да се преквалифицирам в учител. Сега търся работа и се сблъсквам много сериозно с връзкарството, да не говорим, че на места докато ми видят ЕГН-то и директно ме отписват.

# 263
  • София
В днешно време човек върви след работата си. До тук се начетох на мрънкане от провинцията. Ами що не помислите за други опции? Щото аз лично познавам много хора точно от Бургас, мрънкат нон стоп за същите неща, за които и вие, но не, от Бургас няма да мръднат и с топ. Ееее, това е положението.

# 264
Хелене, аз бих мръднала, даже и в чужбина, но ММ не желае. А и София не ми е опция, освен това не може всички да живеят в София, и без това е достатъчно пренаселена. Не смятам за мрънкане изискването да се спазва Кодекса на труда.

# 265
В днешно време човек върви след работата си. До тук се начетох на мрънкане от провинцията. Ами що не помислите за други опции? Щото аз лично познавам много хора точно от Бургас, мрънкат нон стоп за същите неща, за които и вие, но не, от Бургас няма да мръднат и с топ. Ееее, това е положението.

Е, ти сериозно ли? Работата не е самоцел, тя е средство. Не вярвам някой да може с лека ръка да зареже всичко в даден град и да хукне в друг, защото (вероятно) ще има добри условия. Освен, ако не си на 25 и нямаш нищо, което да те задържа.

# 266
  • Бургас
Ама разбира се! Как не сме се сетили досега да се изнесем дружно от града и да се юрнем в София...
Хайде по-сериозно, моля! Това ли е решението според теб? Не да влязат в час работодателите, а гражданите да ходят напред-назад в търсене на реални осигуровки? Нещо, което се полага и изисква по закон. Наистина ли?
Не всеки може да се грабне и да си напусне града ей така. Най-малкото това изисква средства. Местенето в друг град означава плащане на наеми, а доста хора имат собствени жилища там, където живеят. Каква следва да е заплатата им, за да не се окажат в новия град в същото положение, разбирай - едва свързващи двата края след плащане на наема и другите разходи? И сега да не вземеш да обясняваш как продаваш едното жилище и купуваш в новия град, че да не хващаме темата за пазара на имоти... На други хора, пък, половинките работят в сфера, която ако напуснат, за да гонят заветните осигуровки, може да се наложи да започват отначало. Като наемете ей така на едро да говорите без да помислите, се чудя на кой свят сте.

# 267
Е, хайде сега, да не е толкова лесно да се преместиш?!?! То това да не е екскурзия....?!?! Хората имат живот, деца, жилище, приятели. Едно преместване си е доста скъпо начинание, като не броим работата на съпруга/ата, училището на децата, да се намери квартира и т.н., и т.н.

Ние се преместихме преди няколко години в друг квартал и изобщо не беше бързо и лесно.

ПС: Писали сте преди мен. Извинявам се, че повтарям написаното от вас....

# 268
Аз не смея да тръгна с напълно поето релокиране и пълен съпорт, какво остава да съм юруш на маслините за едната идея.

# 269
  • Бургас
То затова София е толкова пренаселена. В някои  северни европейски страни много от главните офиси на световноизвестни марки (Лего, Икея) са в малки градове. Не всички се юрват да живеят в столицата. Тука обаче разликата в стандарта столица-провинция е фрапираща.

Общи условия

Активация на акаунт