Работа, CV-та, HR-и, съвети - 76

• 53 401
  • 1 273
  •   1
Отговори
# 975
  • София
Къде има някакъв ориентировъчен калкулатор, с който може да се определят границите на заплатата за съответната професионална квалификация?

# 976
Тези калкулатори и подобни сайтове със заплати нямат много общо с действителността. Всяка фирма си има рейнджове и за една и съща позиция може да има разлики от 1000 лева. Проучете нещата с хора, които имат релна информация или работят във фирмите, в които се целите. Това не е хич лесно, но е най-добрият източник на информация.

# 977
Къде има някакъв ориентировъчен калкулатор, с който може да се определят границите на заплатата за съответната професионална квалификация?
https://www.zaplatomer.bg/salaryinfo

Това коментирахме, но е на базата на това, което въвеждат хората. Тоест пример: счетоводител в държавна институция може да взима и 1000 лв, но с чужд език в чужда компания заплатата може и да е 3-4к. А тук ще е нещо осреднено на базат на какво въвеждат хората, които може и да лъжат.

# 978
Само някак се пропуска факта, че счетоводителят в чуждата фирма няма да има два месеца отпуск, ще стои и извънредно, когато се налага, няма да мрънка, че някоя задача му е на милиметър извън трудовата характеристика и т.н. Мечтите на много хора са заплата като в чуждата фирма, работа като в държавната, ми трудно става.

# 979
Само някак се пропуска факта, че счетоводителят в чуждата фирма няма да има два месеца отпуск, ще стои и извънредно, когато се налага, няма да мрънка, че някоя задача му е на милиметър извън трудовата характеристика и т.н. Мечтите на много хора са заплата като в чуждата фирма, работа като в държавната, ми трудно става.

Не го оспорвам грам. Просто говорим за заплата. Аз не съм фен на дръжавните структури и размитата администрация. Но това е друга тема. В чуждите фирми дават заплата за доста труд и усилия, изисквания и умения. Не пиеш по 10 кафета на ден докато клюкарстваш из стаите. Но ако мерим заплатите, ясно къде е разликата.

# 980
Ами въпрос на избор. Всъщност в чуждата фирма може и да има много работа, но пък всичко извънредно се компенсира.

# 981
Ами въпрос на избор. Всъщност в чуждата фирма може и да има много работа, но пък всичко извънредно се компенсира.

Не е задължително, поне у нас. И не винаги има много работа, пият се и кафета, и приказки има, но когато има такава тя се свършва и се остава след работно време, което като цяло не се компенсира специално. Това си влиза по подразбиране и е цената на голямата заплата. То и в договорите пише за ненормиран работен ден и други такива.

# 982
Ненормирания работен ден също се компенсира и там няма извънреден труд в смисъла на стандартно работно време 9 до 5.

# 983
Говоря от опит как е на практика - ако искаш. По закон може и да е друго. Ако ти дават 5000 лева заплата, служебна кола, разни други бонуси ще вдигаш ли гири, че не си тръгваш точно в 17:30? Малко се съмнявам. Както и се съмнявам, че ако го правиш, ще останеш там на работа. парите се плащат за нещо и това нещо далеч не е само работа. Повече е заради отговорност, стрес, ненормиран работен ден, квалификация...

# 984
Много, много зависи от чуждестранната фирма. Разказвала съм друг път, няма да се повтарям. Чужда фирма, тотално побългарена.... приятели и роднини на високи постове, извънреден труд не се плаща, но пък стриктно се следи да не си тръгнеш 5 минути по-рано.

# 985
Е, да, това го има и не съм сигурна, че може да се избяга от него - опира до манталитета на шефчето. Като стане много българщина̀та и всичко отива по дяволите.

# 986
  • СИ
Много, много зависи от чуждестранната фирма. Разказвала съм друг път, няма да се повтарям. Чужда фирма, тотално побългарена.... приятели и роднини на високи постове, извънреден труд не се плаща, но пък стриктно се следи да не си тръгнеш 5 минути по-рано.

И мен това 5-10-15 минути плюс/минус ме е изумявало понякога. Голямо дебнене, голямо чудо. Някои хора това им е мисията. Такива дребни и жалки душици ги има май навсякъде. Не се гледа колко е свършено и има ли нещо изостанало, ами се обясняваме за 3 минути. Или ако си останал два часа след работа, защото се налага, на другата сутрин ти държат сметка, защо си закъснял с 10 минути...! На млади години имах една главна счетоводителка, като залепена за задника ми. Кога влезе, кога излезе?! Ама защо те нямаше, защо те имаше?! В същото време няколко кодоша се подпират и за два лева работа не вършат, ама никой не ги пипа. Та..., като ѝ теглих едни майки накрая...! Ама тя съдбата си знае работата. След години ми се падна на волето, както се казва. И никаква милост...! Пенсионирах я с рев и сополи...!      Yum

# 987
Да, де, ама го има и случаят хем закъснява, хем не работи. При мене е така. Отпуска не пуска никога за нищо, защото ще се върне/ще закъснее/ще тръгне по-рано.
Наблюденията ми са, че такива, супермегагигаработни, дето случайно закъсняли два пъти с по 3 мин, са изключение...ама от типа на НЛО.

# 988
  • София
Разбира се, че не е въпросът за 5-10-15 мин. Само че като почне екип от 20 човека да го прави, няма как да е ок. Разбира се, че на всеки се случва и налага, стига да не е нон стоп и на всички.

# 989
Да, де, ама защо не се гледа и кой кога отива сутрин, колко работа върши, дали слиза да пуши по 5 пъти на ден и все такива неща, които обезмислят варденето на тез 5 минути по-ранно тръгване от офиса.
Щото имам колежка, която отива в 8 часа в офиса при работно време от 9 ч., не излиза на обяд почти никога, тръгва си малко по-рано. Защо да има проблем? Нека си тръгне... Обаче имам други колеги, които да не казвам, че вечно закъсняват сутрин, надигат глас защо тя си тръгвала по-рано вечер!?!?!? ....първо, не е тяхна работа да следят кой кога идва и си тръгва, нито пък да са "зоркото око" на шефа....!!!! Плюс това тяхната работа не е пряко свързана с нейната, че да ѝ държат сметка. Тук по-скоро е въпросът за типичния балкански манталитет - Не е важно на мен да ми е добре, важното е на Вуте да му е зле!

Общи условия

Активация на акаунт