Работа, CV-та, HR-и, съвети - 76

• 53 386
  • 1 273
  •   1
Отговори
# 990
Признавам си, че в петъците най-редовно казвам на хората ми да приключват по-рано, макар че официално нямаме шорт фрайдей. Понякога има по-натоварени дни за някои от тях и се е случвало да кажа на конкретен колега - чудесна работа, достатъчно за днес, приключвай и ще се видим утре. Също така, ако на някой му се наложи да отиде на лекар или да излезе за час-два поради личен въпрос, последното, което ще ми хрумне е да си пуска отпуска. Никой не е злоупотребявал, защото има уважение между нас.
Няма нито един проект, който да не е завършен и изпълнен в срок с резултати, които могат да се определят като много добри, някои и отлични.

# 991
  • София
Ами за съжаление не се вижда кой кога идва и какво е свършил. Вижда се точно кога си е тръгнал. Днес си тръгваш ти, утре и аз ще искам, в други ден и другия колега, и останалите също. Еми, освен никой да не работи. Не става така, когато говорим за екип. Трябва да има правила и ако има изключения за един, трябва да има за всички. Тогава обаче няма да се спазват изобщо и ще настане пълна анархия. Всеки ще си идва и тръгва, когато си иска. Ами баш такава фирма аз не съм чувала да съществува.

# 992
Значи според теб, единственият работещ вариант е строго спазване на работното време.....хмммм. А, ако трябва да се остане след работа, заплаща ли се извънреден труд? Щото, ако толкова се държи да не се наруши свещеният час за тръгване, то трябва да има и компенсация, ако се наложи да се остане.....

# 993
Като по-работния и незакъсняващ служител, изобщо не мога да се съглася с виждането кво толкова. Точно защото нито закъсненията са толкова спорадични, нито са с уважителна причина, нито работата е свършена в такъв обем и качество, че да предполага колегиални волности.

# 994
  • София
Аз също, не съм съгласна аз да спазвам правила, а друг да си започва и свършва работа, когато си иска. И другия ми въпрос е - защо се налага оставане след работа? В повечето случаи е въпрос на лош time management, а не на огромно количество работа, айде сега. Няма да се изпият днес 10 кафета, а само 5 и ще се свърши нужното навреме.

# 995
И пак въпросът ми е - какъв е проблемът, ако някой отива по-рано, свършва си работата и си тръгва по-рано? На другите какво им накривява?!?! ....или е просто фактът, че не са те, а е някой друг?
Ако на вас ви се наложи да си тръгвате примерно 10 минути по-рано, за да си вземате детето от градина, дали ще ви е ок да ви се запънат?

Ако твоята работа е зависима от тази на другия и той си тръгне преди да ти я предаде, разбирам да негодуваш, но в противен случай? Или пък ако изобщо неговата и твоята работа нямат пряка връзка?

# 996
Всеки ще си идва и тръгва, когато си иска. Ами баш такава фирма аз не съм чувала да съществува.
Ами съществува. В такава работя.
Like Smoke го е казала останалото.
Хората знаят, че имат свободата сами да управляват времето си в рамките на това да им е свършена работата. Днес ще отида в 10,ще карам 2 часа обедна и ще си тръгна в 5, защото нямам нищо важно и спешно или защото съм се развихри Ла и съм свършила 2 часа работа за 1. Утре няма да карам обедна и ще остана до 7, защото е дошла голяма задача със срок. И всички са така.
Тук по-скоро е въпросът за типичния балкански манталитет - Не е важно на мен да ми е добре, важното е на Вуте да му е зле!
Баш!

# 997
  • София
Аз като казах, че трудно бих сменила сегашната работа заради свободата да разполагам с времето си , точно това имах предвид.
Никой не ме дебне кога влизам и кога излизам от офиса. Важно е само работата да е свършена навреме. Това е безценно, защото знам и другия вариант как е, и даже шефовете да знаят, че си дошъл по- рано , свършил си си всичко и работния процес не страда, ако си тръгнеш по- рано, колежките -  страдат. Grinning

# 998
  • София
Ама не може на 20-50 човека по отделно да му проверявам, дали си е свършил работата. Как си го представяш това?! Говорим за екип и правила, ако имаш Ich AG, тогава е друго. Всички имаме деца и сме си намерили начин да ги прибираме от градина /училище. И пак питам - ако всеки хукне да си прибира децата, какво правим? Да затворим фирмата май най - добре.

# 999
И точно тези 10 минути са решаващи за фирмата ти, така ли?

Не виждам нищо лошо всеки да си свърши работа, когато се налага. Когато хората знаят, че имат свобода, работят по-добре и спазват повече работна дисциплина. Ако има някой глупак, който злоупотребява, то се усеща много лесно и съответно си носи последствията.

# 1 000
Аз се чудя кой има време да следи дали 5 минути по-рано съм си тръгнала или 2 минути по-късно съм дошла? Наистина, само в кол център съм виждала такова нещо и то беше обяснимо.

Ако решиш да си скатавка и в 6:00 да гасиш, по резултатите ще се види.

# 1 001
Разбира се, не говорим за позиция, която задължително изисква присъствие без закъснение като например работа на поточна линия, телефонен оператор, обслужване на клиенти и т.н.

# 1 002
свършва си работата и си тръгва по-рано?
Нали казах - не я свършва. Аз я довършвам.
Водене/взимане на дете също не важи - нейните са завършили отдавна.
Смяната ù беше до късно - оплакала се, че замръква. Шефът премести смяната с час по-рано - сега закъснява абсолютно всеки божи ден с 15 мин.
Разбира се, не говорим за позиция, която задължително изисква присъствие без закъснение като например работа на поточна линия, телефонен оператор, обслужване на клиенти и т.н.
Това са масово работните места. Вкл.при нас.
То, ако ставаше да ида да отметна норматива за деня - кацам в 15ч, обработвам и опаковам поръчките, викам куриера и си заминавам в 16.

# 1 003
Ама не може на 20-50 човека по отделно да му проверявам, дали си е свършил работата. Как си го представяш това?! Говорим за екип и правила, ако имаш Ich AG, тогава е друго. Всички имаме деца и сме си намерили начин да ги прибираме от градина /училище. И пак питам - ако всеки хукне да си прибира децата, какво правим? Да затворим фирмата май най - добре.
Сигурно ще те шокирам, но доста хора при нас тръгват в 5,30, за да си взимат децата, някои и по-рано. Фирмата си съществува, работи, че и печели добре.
Идеята е, че не работим на поточна линия и сме отговорни хора, които се стараят да си управляват времето и проектите си. Тези, които системно злоупотребяват с тази свобода, вече са отделен въпрос, но те са единици наистина.

# 1 004
  • София
Аз се чудя кой има време да следи дали 5 минути по-рано съм си тръгнала или 2 минути по-късно съм дошла?

Е как кой - колежките на съседни бюра. Все пак не работим всички сами в стая.
Свършвахме в 17.30 ч. От 16.45 се тръгваше в 00 да си измият кутийките за храна и чашките за кафе, да си подредят покупките от хладилника, да слезат за последна цигара. А после следваше гримиране, обличане и в 17.25 ще се избият на вратата на етажа кой да слезе пръв, кой да се набута в асансьора от 4 етаж надолу. Чекират си картите на изхода и беж към сл. паркинг, мятат се на колите. Това как да е, приемаме, че са си свършили работата.
Но за всяко излизане за преглед, за някаква административна услуга, закъсняване сутрин заради клинична лаборатория по-възрастните трябваше да даваме подробен отчет. Какво ще ми изследват, какви оплаквания имам, защо точно сега. Пълен отчет кога си яла и кога си с--ла пред гл. счетоводителка. Отделно от това си пускаш 1 ден от отпуската и към него график - колко часа те е нямало. А приятелките и - 40 годишни офисен планктон постоянно са по изследвания и процедури за инвитро. Но за тях няма изискване за отпуска, за обяснение. Добре, тя така е решила, няма лошо. Но същите като си дойдат и навирват чашите с кафе. На всеки час 15 мин. за цигара в задния двор. То не е толкова цигарата, колкото офисните клюки.
Това е положението - бг. голям холдинг за търговия с около 4000 обекта в страната.

Общи условия

Активация на акаунт