32 годишен мъж със 17 годишно момиче.

• 16 442
  • 350
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Класика в жанра и съвсем житейски такива неща често се случват именно с подобна разлика във възрастта и по подобен начин.  В някаква степен си пасват доста повече с такава разлика, отколкото ако с връстници. Просто е шокиращо за съвременните разбирания, но само преди сто години така са ги женели.

# 181
  • София
Признавам си, че историята не ми е сила, ама как точно са ги женели така преди сто години, като тогава всички са се женели млади? Съответно трудно ще ожениш някого на 30+ за някоя на 17, понеже на 30+ ергени не би трябвало да има много, евентуално някой вдовец, ама мъжете освен че умират по-млади от жените, са били и по-рискови (типът работа, войни), та съвсем спада вероятността. Та малко не ми излиза математиката. Такива бракове не са били по-типични за друг тип общества - арабски, където има многожеснство, и Англия примерно, където имаш кралски елит, но това евентуално се случва в него (с цел увеличаване на власт и имущество), и вероятно по-рядко в долните класи?

# 182
  • София
Момичетата са ги женели млади, но не всички момчета са се женили млади. По-скоро момичета са били омъжвани за по-зрели мъже, а ако тези мъже са заможни още по-добре. Като цяло младите момичета винаги са били привличани от зрели мъже, както и обратното - явно по някакъв начин тя получава опита и покровителството на мъжа, а той получава младостта и наивността. Момичетата имат нужна от ментор, покровител, а мъжете на тази възраст имат нужда да покровителстват и менторстват млади момичета. За другото е ясно, че пак по някакъв начин явно се привличат и си пасват пак на този принцип.

# 183
  • София
В моята рода, тези които ги знам поне, все са си били на сходна възраст. Изобщо не мога да си представя да ги чакат мъжете да станат на 30 да ги женят, те съвсем ще изтрещят, особено по онези времена. А и в много държави мъжете са били кът заради войни. Иначе, тази тенденция за привличане от по-възрастен (уреден) си има основи и в подчинената тогава позиция на жената.

# 184
  • София
Мъжете, да не забравяме, са имали повече социални и всякакви възможности и задължения от жените. Ходели са по широкия свят, учили са, я на гурбет, я нещо друго.

# 185
Но сега не е така, сега и жените ходят и имат възможности.

# 186
Основните проблеми на съвременните жени идат от провалите да се превърнат в мъже или поне да ги управляват.

# 187
  • София
Всъщност, навремето са ги женили млади и мъжете, и жените. По на 16-17 до 18 г. Че са гледали набързо да направят по няколко деца и пак тогава мъжете са тръгвали на гурбет, да учат още и т.н.  Идеята е била, че са оставяли наследници ако нещо им се случи, имали са стимул да се върнат в родното място, а и жените не са стояли свободни моми, а са имали грижи с децата, та не са поглеждали други и не са мислели за учене и кариера.
И за двата пола е било срамно на по 25-26 да са несемейни. Смятали са, че им има нещо нередно.
С голяма разлика обикновено богати вдовци са взимали бедни момичета, че да се грижат взаимно един за друг. Тя да му гледа децата, а той да я издържа и да я защитава от разни търсещи си забавления коцкари.

# 188

С голяма разлика обикновено богати вдовци са взимали бедни момичета, че да се грижат взаимно един за друг. Тя да му гледа децата, а той да я издържа и да я защитава от разни търсещи си забавления коцкари.

А как точно ще я защити от коцкарите,ако и тя ги иска?

# 189
Обикновено след казармата, която е била между 3 и 5 години, в случай на война и повече. Моряци и офицери са служили и по 10 и повече години, както и в някои колониални държави чиновници са служили по 20 и повече години. И като се върнат, задължително млада булка на 16-20 г.

# 190
Явно това   е било наистина преди сто години ,защото сестра на баба, гражданка(на село млади може да са ги женили)
ми разправяше, че мъжът вече  е осигурил  себе си за семейство и тогава се жени, естествено за млада жена.Преди 50 не бе така, мъжът ми на 26 , 7 по-голям, се видяна майка ми стар.Питала се какво му има, та чакал толкова.

# 191
  • Paris, France
Признавам си, че историята не ми е сила, ама как точно са ги женели така преди сто години, като тогава всички са се женели млади? Съответно трудно ще ожениш някого на 30+ за някоя на 17, понеже на 30+ ергени не би трябвало да има много, евентуално някой вдовец, ама мъжете освен че умират по-млади от жените, са били и по-рискови (типът работа, войни), та съвсем спада вероятността. Та малко не ми излиза математиката. Такива бракове не са били по-типични за друг тип общества - арабски, където има многожеснство, и Англия примерно, където имаш кралски елит, но това евентуално се случва в него (с цел увеличаване на власт и имущество), и вероятно по-рядко в долните класи?

В далечните времена повечето мъже и жени са се женели млади, но майчината и детска смъртност е била много висока и много мъже са оставали вдовци. Вдовиците, които са били осигурени и подкрепяни от родата на покойните си съпрузи или синовете си не са се женели повторно. Повечето вдовци са искали да се оженят и са се женели.  Имотните и богати са можели да се оженят за по-бедна мома без деца. Вдовците с по-скромни възможности и/или с повече малки деца не са били особено желани и са можели да се оженят само за вдовица с малки деца или разведена и само при положение, че могат да и предложат по-добър живот, отколкото би имала сама.

Двама от прадядовците ми остават вдовци и се женят веднага, единият преди 40 дни от смъртта на жена му, бляк. Единият имал трима сина на 1, 6 и 11г и се оженил за два пъти овдовяла, безимотна жена без деца. Тя доотглежда децата му. Другият се жени за образована вдовица с дете, но тя умира след раждането на общото им дете, което също умира. Жени се веднага за изоставена мома, май и бременна от изоставилия я любовник, грозна и безимотна. Първото и дете умира още след раждането и имат още 2 общи.

През неолита средната продължителност на живота на жените е била около 20г заради смъртността при раждане, а при мъжете е била около 40г и имало недостиг на жени. През викторианските времена е била около 15-20г и за двата пола и са се женели на 12-13г.

При арабите многоженството е било изключителна рядкост. Увеличава се отпреди век, след урбанизация и петролни приходи.

Масово многоженство е възможно само при много висока раждаемост и смъртност, в условия на все по-голям брой новородени. Мъжете се женят късно за млади жени и така за всеки мъж на 35 и 40г (много от които са измрели 😻) има по две 15 или 17 годишни жени. Така е в момента в западна Африка.

Явно това   е било наистина преди сто години ,защото сестра на баба, гражданка(на село млади може да са ги женили)
Преди 50 не бе така, мъжът ми на 26 , 7 по-голям, се видяна майка ми стар.Питала се какво му има, та чакал толкова.

Тогава се е смятало, че момите и ергените над 25 и 30 са нещо повредени. Баба ми почнала да юрка майка ми да се жени още след 25-26 години. Не знам какъв и се е виждал баща ми, но тя е само с 12 години по-възрастна от него. По стандартите на бг-мама би била идеална за съпруга за него 🤩.

# 192
  • София
Винаги е имало всякакви варианти и не са съществували реално правила.
Понеже говорим за преди около 100 г., едните ми баба и дядо са точно с такава разлика - 17:32, но другите са 34:26 (първата цифра е за баба ми, а втората е за дядо). Доста клюки са отнесли и едните, и другите.

# 193
Лежим с мъжа ми на плажа лятото. До нас две - три много млади двойки с малки деца. Дамите - кротко с децата, младежите сноват насам-натам.  Минавайки край нас, чувам аз следното: “гледай, бе, гледай ко стааа /  наоколо пълно с курви (в смисъла на хубави жени, различни от собствените), ний къде се набутахме”.

# 194
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Лежим с мъжа ми на плажа лятото. До нас две - три много млади двойки с малки деца. Дамите - кротко с децата, младежите сноват насам-натам.  Минавайки край нас, чувам аз следното: “гледай, бе, гледай ко стааа /  наоколо пълно с курви (в смисъла на хубави жени, различни от собствените), ний къде се набутахме”.
Е то чуждата патка винаги е гъска Grinning

Общи условия

Активация на акаунт