Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Инвестиция в соларни системи - струва ли си?

 • 924
 • 13
 •   1
Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 3 066
Здравейте. Обръщам се към Вас с въпрос дали си струва да се инвестира в соларна система. Става въпрос за малка къща в малък град. През лятото вали рядко т.е слънце има достатъчно според мен, но не съм експерт. Бих искала да сложа соларни панели на покрив на лятна кухня -който е равен (плоча), както и обмислям вариант за панели в двора, но евентуално на по-голяма височина 2-2.5 метра, за да не заемам обработваема площ. Дали ще е ефективно подобно разположение и има ли проблем за сезонни насъждения (предимно зеленчуци) да си бъдат под самите панели? Изплаща ли се подобна инвестиция? Има ли все още оперативни програми за соларни панели за дома? Доколкото си спомням имаше преди време, но сега не зная. Моля да споделите личния си опит.

# 1
 • СИ
 • Мнения: 1 541
Въпрос на нужди и потребление. То се смята. Към момента, май не е чак толкова смислено. Тоест инвестицията се избива, когато производителността на панелите е спаднала значително.
Зависи и какви са сезонните насаждения и каква е конструкцията. Два метра ми се струва, че е ниско. Освен това и конструкцията няма да е без пари.
Аз не съм чувал да има оперативни програми за домакинства, финансиращи соларни инсталации за електричество.

# 2
 • Мнения: 23 056
Доколкото съм чувала, струва се да си сложиш от соларните панели за греене на вода. Но ако питаш за истински фотоволтаици, не си струва. Таман ще си избиеш инвестицията (ако изобщо) и ще са за смяна. Ама знам ли, напоследък може да са поевтинели.

# 3
 • Русе
 • Мнения: 6 296
Доколкото съм чувала, струва се да си сложиш от соларните панели за греене на вода. Но ако питаш за истински фотоволтаици, не си струва. Таман ще си избиеш инвестицията (ако изобщо) и ще са за смяна. Ама знам ли, напоследък може да са поевтинели.

Не са поевтинели. ММ ходи да разпитва в две фирми лятото. Нито за инвестиции, нито за лични нужди излизаха сметките. Или по-точно излизаха на нула, към минус.
Ако има затруднения с нормалното ел.захранване или няма достъп, да, поне ще се докара до по-голям КПД и от там някакъв по-голям смисъл от инвестицията.

Началото на годината приятел сложи фотоволтаици и се разбрахме да си мерим доходността като направи година Simple Smile

# 4
 • Мнения: 1 678
Понякога е изгодно, понякога не, трябва да се смята. Първо виж мястото подходящо ли ти е, трябва панелите цял ден да са огрявани, после си уточни за какво точно искаш да ги използваш тези панели и след това си смяташ. Под панела може да сееш каквото искаш, но разбира се хвърля някаква сянка.
Като цяло, ако не можете да си го направите сами сметките обикновено не излизат много, но единствения сигурен начин да разбереш е пресмятане.

# 5
 • Мнения: 3 574
Фотоволтаичните панели се слагат на конструкция, която е проектирана с определени параметри. Нищо не се сее под и около тях. Първо - правят сянка, в която дори плевели трудно виреят, второ - защото е опасно при обработката на почвата и другите технологични мероприятия. Има и кабели, които вървят плитко в почвата.
Самите панели са доста поевтинели напоследък, пък и мощността им е доста по-висока.
Програми за финансиране на изграждане на фотоволтаици има за регистрирани земеделски производители. В този случай цялата произведена енергия е за лични нужди и нямат право да продават на енергото. Т.е. трябва да се купят и "акумулатори", които са доста по-скъпи. Освен това слънчевата енергия е акцизна стока и мисля, че в този случай трябва да се регистрира данъчен склад. Ако фотоволтаичната централа работи за производство на ток за продажба, тогава идва на ред екшъна с енергото. Там е цяла одисея. Въпреки това все повече хора инвестират в изграждането на малки (30kW) централи. Селските дворове на изоставените къщи по селата вече масово се използват за такива.

# 6
 • Мнения: 1 678
Да уточним за какво пита авторката, за фотоволтаична централа или за соларна система? Защото за мен соларна система е това, нещо с едно или няколко панелчета:
https://shop.chepakov.com/solarni/solarni-konfiguracii
А фотоволтаична централа това, много плътно сложени панелчета:
https://solaritybg.com
Та под няколко панелчета вдигнати достатъчно високо спокойно може да се сее. Кабелите са по въздух и в земята има забити само тръбите на подържащата конструкция. Под много и плътно наредени, е ясно че не може.

# 7
 • Мнения: 3 574
Пак да кажа - токът е акцизна стока. Каквато и да е системата не може да се скрие. Митническите мобилни групи редовно ходят на проверки. Имайте го предвид.

# 8
 • София
 • Мнения: 20 957
Енергийната независимост не е мит, но е скъпа истина.

Фотосоларни панели си струват за ежедневно потребление. Като има слънце - вода бол, като няма - трябва да се мисли алтернативен подгрев.
Инвестицията ми се е избила, да.

# 9
 • Бургас
 • Мнения: 628
Не знам за колко време се избива соларна инсталация за топла вода, но при повече хора в домакинството се налага доподгряване с електричество. Освен това всяка есен се прави профилактика и се зарежда с пропиленгликол против замръзване - удоволствието беше минимум 120 лв, защото моите техници източваха, промиваха и пълнеха. Това преди 4 години. Като разхвърля тези пари на 4 месеца лято и сметна и допълнителното подгряване, излизам почти на 0.
За фотоволтаици съм се замислила, но първо цените на самата инсталация са все още високи, второ - с ЕВН не ми се разправя, и трето, нямам идея какво мито ще наложат кожодерите. Такава инсталация е оправдана в населени места с непостоянно захранване и сериозни спадове в напрежението.

# 10
 • Мнения: 4 546
Лятото сложихме соларни панели за вода  около 4 на брой и мисля че са по 2 кв. Вързани са към парното и оттам към бойлерите в къщата. Струват с монтажа над 3 хиляди лева. Майсторът каза че си избивали парите за две години .Лятото бойлерите се топлеха изцяло от тях. Сега при хубаво време подгряват водата в парното до 40 градуса тоест пак донякъде икономия. След това палим парното вечер и по бързо се топли водата. Живеем в двуетажна къща от 220 лв сметките спаднаха на 120 лв.

# 11
 • Мнения: 1 232
Освен това всяка есен се прави профилактика и се зарежда с пропиленгликол против замръзване

Не е задължително. Ние сме с бойлер 250л, но няма такива "екстри".
През лятото сметката за ток ни е около 25 - 30 лв и то заради климатиците.
През отоплителния сезон имаме топла вода+парно и нямам наблюдения за икономията.

# 12
 • Бургас
 • Мнения: 628
Моята система е на 16 г., заварено положение - купих къщата с нея и през годините правих ремонти и подмени на компоненти. Системите са 2 - печка с водна риза и радиатори и соларен панел за топла вода. Водата при нас е варовита и затова системата веднъж годишно се източва и промива. Сложиха ми филтри за водата, също са пари и ангажимент за подмяна, за 4 месеца стават кал. Споделям съпътстващи проблеми и разходи. Ако не заредя с пропилен гликол, зимата гарантирано се пука някоя връзка на открито и после ремонтът ѝ е златен. 2 пъти съм си патила.
Ако всичко се направи добре от самото начало, с медни тръби, изолация, повече панели (според консумацията), с добро управление, си струва. Моята е за сериозно обновяване, на което все не му идва редът.

# 13
 • Мнения: 1 232
Водата при нас е варовита и затова системата веднъж годишно се източва и промива. ....Споделям съпътстващи проблеми и разходи. Ако не заредя с пропилен гликол, зимата гарантирано се пука някоя връзка на открито и после ремонтът ѝ е златен. 2 пъти съм си патила.


Факт! На вилата водата също е гадна и там също има момента с този  пропилен гликол.
Затова написах, че не е задължителна екстра. В Сф нямаме тази драма.

Общи условия

Активация на акаунт