Частни училища - информативно-дискусионна тема 49

• 43 664
  • 798
  •   1
Отговори
# 255
  • в страната на чудесата
Какво з значи “въпреки гимназията” си

# 256
  • София
Тъпо го написах май, имах предвид, че училища с гимназиален курс (1-12 клас) много често имат посредствени резултати в 7 клас и нямат особен стимул да подготвят децата, защото предпочитат да си ги задържат. С ПЧМГ определено не е така.

# 257
Да, благодаря ви! Съгласен съм с всички мнения. По-скоро "облъчването" за Света София е от колежките й, които са с деца в това наистина прекрасно училище. И й разказват кошмари за Питагор... не от личен опит. При нас обстоятелствата са съвсем различни, живеем до Питагор. За мен да харчим още 1000 + езро на година за транспорт или да висим в трафика е безсмислено, след като имаме отлично училище толкова близо до дома си.
Fancy - за стресът съм абсолютно съгласен и въобще нямам намерение да го правим, освен ако не е наложително.

# 258
  • София
Предлагам да се успокоите и да се фокусирате върху избраното училище.
Облъчвания, ЕЖК напоследък и ЕМК, винаги ще има. И за Питагор и за Света София.

# 259
Както казах, пътя и разходите за него са последното, което според мен важи до 7 клас. Особено за тези две конкретни училища.
Ако искам профилиране по математика, изобщо харчененто на тези пари няма да са ми дилема.
Ако искам отличен език + добро средно ниво(на випуск) по бел и мат - пък другото.

Наистина при условие, че съм съгласна да плащам за образованието, съпътстващите разходи са последна грижа и не са ми фактор за вземане на решение, стига основните цели да са удовлетворени.
А облъчвания винаги ще има. Важно е вие да сте убедени в решението. Имайте предвид, че тези колежки говорят за Питагор от позицията на миналото. Сега Питагор е чисто ново училище с променена концепция.

# 260
  • София
Дано да върнат и големите... не е много справедливо да има пари за всичко друго, а от децата да се пести! Цяло лято дремаха, сега се сетиха за поръчки и финансиране. 

Аз имам един много сериозен довод срещу тези ранни приеми. Имат ли представа какво е да ти натякват близо година преди детето изобщо да започне да посещава?!?  Хайде поредната драма - по-добрата половинка смята, че като сме отказали на "Света София", нямало да ни приемат категорично, ако решим да се преместим на по-късен етап. Обясних й, че надали са я включили в черен списък и такива промени са  често срещани и че никой не е припаднал от обида, че сме решили да изберем друго. Значи поговорката за щастлива жена - щастлив живот е съвсем вярна.  Grinning

Дааа, женска ни работа Simple Smile
Първо искам да кажа, че детето ви ще бъде в добро училище в Питагор. Второ, не се съмнявайте, че и да има нужда от преместване, то ще се справи на изпита за първи клас. Може да приемат 10 деца, но и сега приеха горе-долу толкова в СС и щом е трябвало сега да решите, явно и вашето е от приетите деца.
Нямайте притеснение, че ще се справи, ако се наложи да се премести, не само защото детето ви има потенциал, а и защото ще учи в добро училище, където подготовката също е много добра. Само с английски не знам дали са на нивото на СС, но може би малко уроци допълнително ще помогнат.
 Освен това, доколкото ми е известно първи клас сформират нови класове в СС, а не вървят групите от ПУК, така че класа реално и за повечето други деца ще е нов.
Наистина тези толкова ранни кандидатствания причиняват стрес и напрежение, за нас. За децата си е супер, те се забавляват. И да, решението е трудно, всяко училище от двете има плюсове, има и минуси. Поради тази причина моята "нерешителност" се стори много дълбоко порочна за форумните дами. Но преценката е трудна, защото и двете училища имат много добри възможности.
Лично моя позната предпочете Питагор, заради по-късното свършване на училище за малките. Тя е с невъзможност да вземе детето преди 5 часа, а по спомен ръководството на СС казаха, че ако родител закъснее да вземе детето в 16.45 то може да почака, но това трябва да е изключение.

Освен това близостта до училището е голям, наистина голям плюс. Вие не правите избор между някое посредствено училище и СС, Питагор е много добро Частно училище и ако транспорта ще изисква допълнителна логистика и съответно и допълнителни пари, то не се притеснявайте за избора си.
Откакто съм в темата и доколкото прочетох темите назад явно си има чести миграции от училищата, в това чисто от и към СС.

# 261
Децата в ПУК реално играят заедно и съвсем не са непознати едни за други. Освен това при формирането на нови класове не е пълна ротация. Психолозите на база наблюдения в ПУК оформят новите паралелки. Та не е съвсем вярно, че стресът е същия като за чисто ново дете. И други неща мога да оборя от горния пост, но наистина ми писна да се налага да опровергавам един човек, който до момента има съвсем бегли впечатления от училището.

Дилемата на господина е едно, моралните качества при вече взето решение друго.

# 262
  • София
Аз не знам къде видя, че съм взела твърдо решение? И защо в крайна сметка да бързам да го правя? Съчувствам на човека за колебанията му и го разбирам. Ти не можеш. Искала си СС, детето е кандидтствало там - не е имало колебания. Добре е от време на време да погледнеш и от чуждата камбанария.
По отношение на това, което пишеш за Пук, може само да ме радва. Повече от чудесно е децата да играят заедно и да създават приятелства и извън групата.

# 263
Аз не знам къде видя, че съм взела твърдо решение? И защо в крайна сметка да бързам да го правя?

https://bg-mam.ma/p/1379894/43804677
Пост 565.
Цитат
Аз харесвам и двете училища, в които е приета, но СС ми допада повече, затова добре дошло е и желанието на детето да учи там. Още повече, че и нейното приятелче от градината е прието и ще са заедно. Ще подпишем договор и на 99% детето ще учи там от следващата година. Оставям, обаче и Питагор, където също имаше срок да подпишем договор и платим резервационна такса и го направихме, до пролетта. Тогава, ако нещо извънредно не се е случило ще освободим мястото си там.

При господина ситуация с два договора и пазене на място при 99% сигурност на взетото решение няма. Има подписан договор, въпреки разногласията между двамата родители. Схващаш ли разликата? Ако не я схващаш, толкова по-зле за теб.

# 264
@Dadofdragons76, ние избрахме Питагор пред Изи заради разстоянието. Не е оправдано за мен малко дете да прекарва близо 2 часа на ден в път.

# 265
Изи няма никакво място за сравнение с Питагор. По нищо. Не разстоянието ви е основния плюс на избора. Вашият избор е бил логичен и лесен.
При господина е друго. А и като се намеси разногласието, става още по-трудно.

# 266
Изи няма никакво място за сравнение с Питагор. По нищо. Не разстоянието ви е основния плюс на избора. Вашият избор е бил логичен и лесен.
При господинът е друго. А и като се намеси разногласието, става още по-трудно.

Ще се аргументирате ли защо Изи няма място за сравнение с Питагор? Аз съм с друго впечатление.
Мнението, което съм си изградила е:
-Питагор - класическо образование, наблягат на математика, но доста добра подготовка по английски и бълъ. Предлагат достатъчно странични дейности, за да създадат разнообразие и обща култура.
-Изи - много високо ниво на английски, Кеймбридж системата, което предразполага към по-разчупени методи, насърчава критично мислене и работа в група. Наблягат на науки.
- СС - най-малко впечатления имам оттам, но също като Питагор - класическо образовсние , като плюс високо ниво на английски и много добра подготовка по български и математика.
Иначе написах горното по-скоро в полза на неговото виждане, че удобството и близостта до вкъщи са важен фактор и за други хора.

А колкото до разногласия, аз го разбрах по-скоро, че са взели решение, но жена му се влияе от неспирни мнения. Разбирам я, аз също си предъвквам в главата дали Изи не е по-удачен вариант, но си го въртя само в моята глава. Grinning

# 267
  • София
Ох, какви науки в началното училище? Забавни опити тип Музейко? Joy

# 268
Това предполагам сте го чули от собственичката. С много високото ниво на език предлагам да поизчакате реални резултати, преди да вярвате. Кеймбридж система - ще замълча тактично. Само ще кажа, че това са слоугани. Смея да твърдя, че и в Питагор, и в СС ги учат на критично мислене и по проекти работят в групи.
Питагор в "науките" е не по-малко добро. Дори напротив . Като се присъединявам към написаното от Санака.
Всичко, което показват в рекламните клипчета на Изи за часовете по "наука" се практикува по един или друг начин и в другите училища. Има си съответните кабинети и децата правят експерименти. Правят проекти и т.н. Просто не го рекламират като нещо изключително, а е рутина от обучителния процес.

Ох, какви науки в началното училище? Забавни опити тип Музейко? Joy

Аха. Имат рекламни клипове. Учителят говори на прост английски. И децата отговарят с да или не на английски.

Последна редакция: чт, 25 ное 2021, 14:06 от Fancy

# 269
Това предполагам сте го чули от собственичката. С много високото ниво на език предлагам да поизчакате реални резултати, преди да вярвате. Кеймбридж система - ще замълча тактично.

Чух го от позната, чиито две деца учат там в горните класове и то след няколко други частни училища. Чух го и от учителка в детската градина там, като тя ми разказа +/- от нейна гледна точка.

Колкото до науки в начално училище - аз не очаквам ниво на нобелови лауреати, а занимания, които са им интересни и им дават възможност да се запознаят с повече неща докато още всичко (или почти всичко) им е интересно. Моето дете поне се впечатлява от вулкани, природни явления, химични и физични промени и смятам, че би му било интересно.
А за езика - аз съм сигурна, че тъй като учат предметите на английски, ще постигнат много добро ниво и то бързо. Споменах преди, завършила съм АК и виждам много сходни подходи с това, което беше там по мое време.
Вие имате личен недобър опит с Изи или?

Общи условия

Активация на акаунт