Частни училища - информативно-дискусионна тема 49

• 43 631
  • 798
  •   1
Отговори
# 300
Съгласна съм с теб Санака, много зависи от специалността. Но висшето образование в БГ според мен е толкова зле, че няма къде повече. Ако зависеше от мен, знам точно какво искам да учат децата, но все още е толкова рано. Всичко зависи от тях, пък аз ако мога ще ги насоча до колкото ми позволят. Отделно голямата е втори клас, толкова много неща ще се променят след 10 години.

# 301
Аз след АК останах в България и завърших УНСС. Още преди 15г беше зле, но съм доволна от реализацията си и факта, че съм близо до семейството си, децата ми са с баба си и дядо си, вуйчо си и леля си. Брат ми учи бакалавър в УНСС и магистратура в Холандия и се върна. Така че...чужбина не е пенкилер, а за качеството на образованието там от първа ръка - най-добрата ми приятелка и мъжът ѝ са преподаватели в Холандия - мама миа!

# 302
Аз също завърших в УНСС, но мога да кажа, че знанията ми от университета са много ниски. Добре се реализирах в работата, но всичко, което знам съм го научила на работа, а не в университета.

# 303
Любопитно ми е децата от Света София, които продължават в гимназия с друг език - не английски, как си поддържат нивото? И надграждат ли го? Защото гледане на филми, музика, четене на книги това са прекрасни неща... но ако след 7 ми клас (с ниво С1) 5 години учат интензивно друг език и заниманията им по английски се състоят само в това да гледат някой и друг филм, да играят онлайн и да си поръчат нещо в ресторанта в чужбина няма ли да се изгубят доста неща като знания...

Питам за Света София, защото те достигат наистина едно много високо ниво на езика в 7ми клас.

# 304
Любопитно ми е децата от Света София, които продължават в гимназия с друг език - не английски, как си поддържат нивото? И надграждат ли го? Защото гледане на филми, музика, четене на книги това са прекрасни неща... но ако след 7 ми клас (с ниво С1) 5 години учат интензивно друг език и заниманията им по английски се състоят само в това да гледат някой и друг филм, да играят онлайн и да си поръчат нещо в ресторанта в чужбина няма ли да се изгубят доста неща като знания...

Питам за Света София, защото те достигат наистина едно много високо ниво на езика в 7ми клас.
Доста резонен въпрос. Аз така позагубих руски в АК след руско училище до 7ми клас, след това втори език немски също замина. Четях художествена литература, за да го поддържам, но бързо ме завъртя шайбата и от 15 години работя само на английски, а всички други езици са в дълбок архив.

# 305
  • в страната на чудесата
Аз също завърших в УНСС, но мога да кажа, че знанията ми от университета са много ниски. Добре се реализирах в работата, но всичко, което знам съм го научила на работа, а не в университета.
И кое те кара да мислиш, че ако беше завършила некой холандски университет щеше да е различно?

# 306
  • София
Дъщеря ми смени езика и продължи с английския към следващите нива в Аво. При покрит FCE до 7-ми клас, езикова школа е напълно достатъчна, за да се доучи езика. Наред с това има и книги. Само за сведение /казвала съм го и преди, но ще повторя/, ниво С1 с CAE и "признато" ниво С1 с FCE нямат нищо общо, разликата е много голяма.

Лейка, +1

# 307
И кое те кара да мислиш, че ако беше завършила некой холандски университет щеше да е различно?
Ами Холандия не ми е въобще в държавите с университети, които ми допадат. По-скоро Англия, Германия и Швеция. А до тази мисъл ме води познанството ми с хора завършили в университети в тези държави.

# 308
  • в страната на чудесата
Те знаеха повече отколкото ти научи на работа от университета си ли? Никой никого не спира да чете, но ми е много любопитно. Често сравняваме несравними темпорално и по същност явления...

# 309
Безброй пъти в тази тема се е казвало, че не сертификатът е важен, а знанията, които той показва. И възможностите, които дава един език научен на прилично ниво до 7 клас. За някои може и да е реклама. За мен си е статистика. Като тази:

Ходенето на изпитите не е задължително и под строй с опрян пистолет.
И е съвсем вярно, че не е едно и също C1 взето на FCE for schoоl и на FCE/още повече на CAE за възрастни.

А пък от сега да е цел детето да учи в чужбина е поставяне на рибата в тигана, преди да е хваната.

Последна редакция: пт, 26 ное 2021, 09:18 от Fancy

# 310
  • Отвъд алеята зад шкафа
Е, то знанията си ги има и без да се правят 4 явявания за сертификат, от който няма смисъл. Кой има реална полза от тази статистика? СС.

# 311
  • София
С ясното съзнание, че се отива на заяждане, но да си кажа - да, за мен е нормално тези резултати да са важни за СС (а и за всяко друго училище). И не, целта не е реклама, или поне не само, целта е да си сверят часовниците за методология, работата на учителя, слабите места при подготовката по език. Защото в крайна сметка е важно да създадат работещ модел, който да се прилага за всички ученици еднакво и с който бързо да обучат новите преподаватели. А това е труден и дълъг процес, и се изисква обективна оценка.
То е като с “краденето” на учители. Иззи не случайно гледат да привлекат учители, които с години са били част от успешните ЧУ, защото колкото важен е преподавателя, толкова важно е и  разработената методологията и материалите трупани с години, които въпросният учител ще донесе.

Последна редакция: чт, 25 ное 2021, 22:36 от rosi_ta

# 312
Е, то знанията си ги има и без да се правят 4 явявания за сертификат, от който няма смисъл. Кой има реална полза от тази статистика? СС.

Къде ги има тези знания? Кой доказа, че ги има. Разговор в бакалницата отсреща? Или общи приказки да си говорим?

Полза имат потребителите на услугата.
Пример давам веднага.
В ПБ ни зарибяваха с много високо ниво на езика, като децата достигали в 7 клас B2. Предоставиха една таблица кое ниво в кой клас се покрива. Но в момента в който поиска статистика колко деца реално от випуска го покриват това ниво, смотолевиха, че са едно-две деца. И вероятно знанията им не са от училището.
От горната статистика обаче потребителя вижда колко консистентно е нивото на випуск, и че всъщност високото ниво надвишава постигнатото като % в България и още повече в света.

За мен явяването на изпит пък има смисъл. Първо, така независима външна институция ми показва колко качествено се преподава езика в училище и атестира нивото на детето/децата. Нещо, което аз не мога да установя с прости разговори. И второ, децата свикват с формат, който само след малко години ще им е вече задължителен за университетите.

Последна редакция: чт, 25 ное 2021, 23:47 от Fancy

# 313
  • Отвъд алеята зад шкафа
Фенси, искаш да кажеш, че ако дъщеря ти не се яви за сертификат, значи няма знанията? Пропиляла си е годините и не е научила нищо?
СС си прави реноме и реклама. Тази статистика за втори път я пускаш в темата. Очевидно работи. Но няма лошо де, то ако ЧУ не си правят реклама,  кой?

# 314
Фенси, искаш да кажеш, че ако дъщеря ти не се яви за сертификат, значи няма знанията? Пропиляла си е годините и не е научила нищо?
СС си прави реноме и реклама. Тази статистика за втори път я пускаш в темата. Очевидно работи. Но няма лошо де, то ако ЧУ не си правят реклама,  кой?

Друго казах. Смятам достатъчно ясно. Искаш да ти го дообяснявам ли?
Не си спомням да съм я пускала(може), но очевидно това по някакъв доста необясним начин те дразни. В случая не е реклама, а реални резултати, превишаващи взети заедно резултатите на всички останали подготвителни центрове у нас.
И тъй като действително тази тема ти е чувствителна и нещата стигат до заяждане, аз се оттеглям. Който разбрал, разбрал.

Лека вечер!

Общи условия

Активация на акаунт