Частни училища - информативно-дискусионна тема 49

• 43 637
  • 798
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Фенси, искаш да кажеш, че ако дъщеря ти не се яви за сертификат, значи няма знанията? Пропиляла си е годините и не е научила нищо?
СС си прави реноме и реклама. Тази статистика за втори път я пускаш в темата. Очевидно работи. Но няма лошо де, то ако ЧУ не си правят реклама,  кой?
Разбира се, че Света София го ползват като реклама и със сигурност работи. От друга страна, сертификатите са много ясни цели, при това не само крайна, а и междинни (в 4 и 5 клас). А всички знаем, че е важно да имаме ясни, конкретни и измерими цели, за да вървим напред и постигаме резултати. Така че има и практическа полза за децата. Има и известни минуси естествено. За мен фокусът, особено за FCE, е прекомерно поставен върху изпитния формат.

# 316
  • София
За мен идеята на ЧУ в основното образование е детето да влезе в добра държавна гимназия, която би дала добър шанс на детето да влезе в добър университет извън България, по възможност с пълна или поне частична стипендия. Ако след 8 години частно образование, после да кажем НЕГ или друга добра гимназия, влезе в УНСС, направо го виждам като загуба на средства.

Докато тръгне към загубата на средства в УНСС има 12 години в училище. На финала имаш 18-19-годишни младежи, които сами решават къде и какво искат да учат, а и за 12 години много вода ще изтече и много неща могат да се променят. Ако реши да скита по света след гимназия тогава какво ще го пишем, обогатяване с жизнен опит ли? Доброто училищно образование е като добрата храна - нужно е за доброто развитие на детето, а не се смята, че чрез добрата храна после трябва да стане олимпийски шампион. На възрастен човек не можеш да му даваш тон в живота, освен ако не го играеш "аз съм този с кранчето и ако не слушаш ще ти спра парите". Ще ти каже да си гледаш работата и ще стане куриер.

Най-важно е да учат стабилно български и математика. Дали ще учат английски, дали китайски е екстра. Накрая се вижда какво са научили по двата основни предмета и аз го виждам много добре, когато пусна диктовки или някакви други неща по български. Не тест с чекване на отговори. Диктовка или съставяне на текст.
Език се поддържа с ползване, а конкретно английски ползват доста покрай популярната култура. После започват да го ползват за работа или да учат на първия чужд език.

# 317
  • София
Най-важно е да учат стабилно български и математика. Дали ще учат английски, дали китайски е екстра. Накрая се вижда какво са научили по двата основни предмета и аз го виждам много добре
Това, че ти не виждаш полза от стабилно учене на чужд език в детска възраст трябва ли да означава, че е валидно за всички родители?

За някои от нас, ако позволиш, ученето на език не е само екстра.

# 318
  • София
Не, не си ме разбрала. За да научат стабилно чуждия език трябва да научат стабилно родния си. Ако са зле по български ще са зле и по чуждия език, защото ползват все един и същ мозък и усвояването на езици иска не само учене на думи, а много други неща за усвояването на една езикова система. Досега не съм видяла дете, което да е зле на родния и добре на чуждия, нито дете, което да е добре на родния и да е зле на чуждия. Всичко върви все от един и същ корен като усвояване на езикови правила. Дете, което на диктовка или писане на текст допуска грешки на български, няма как да усвои правописните правила по-добре на чуждия език. Знаеш ли колко лесно си проличава степента на езикова компетентност, затова учителите не обичат много-много странични за тях хора да тестват децата. Мога доста примери да дам, при това с деца, които са отличници в училище какви грешки допускат по български, но гордо те и родителите им обясняват как не допускали на английски. После се оказва, че и на английски е същата работа, защото не са осмислили езиковите правила и материалът е доста по-лек. (тук естествените билингви не ги слагам в сметката, защото там има други особености)

# 319
  • София
Анди, говорим за малки деца, не за студенти.

# 320
  • София
Говоря именно за деца в начална и основна училищна възраст. Цели класове, при това говоря за деца с доста добри показатели, казвам за отличници. Мога да кажа и какви грешки допускат децата до четвърти клас на диктовките и по-нагоре какви грешки допускат до седми клас при писане на други текстове и като си поговорим по-задълбочено относно правилата на езика доколко те са ги усвоили. Имам извадка, а не примери от това дете или онова дете в ежедневието. Съвсем обективни. Знаете какво означава обективни.

Последна редакция: пт, 26 ное 2021, 07:27 от Andariel

# 321
  • София
Говоря именно за деца в начална и основна училищна възраст. Цели класове, при това говоря за деца с доста добри показатели, казвам за отличници. Мога да кажа и какви грешки допускат децата до четвърти клас на диктовките и по-нагоре какви грешки допускат до седми клас при писане на други текстове. Имам извадка, а не примери от това дете или онова дете в ежедневието. Съвсем обективни. Знаете какво означава обективни.
Добре - разбрахме. До 7 клас децата да учат чужд език само за престиж. Айде нека е твоето.

# 322
  • София
Няма нужда да е моето, защото не е моето. Единствено давам лека подсказка на младите родители да гледат първо какво е нивото на обучение по български, както и че има връзка между това каква е степента на усвояване на българския  и това как ще се справя детето и с всеки чужд език нататък.

# 323
  • в страната на чудесата
Анди, извадката ти не покрива сегментът, който обсъждаме. Говорим за деца в дясната част на кривата.
Понеже знаем какво е обективна данна, нека да преместим разговора на такава плоскост - сподели обобщени данни - брой, възраст, тип училища, град, произход, занимания, постижения и пр. Нека дефинираме групите, сигурна съм, че щом работим с извадки следва да покажеш ясни резултати в подкрепа на твърдението си. Ще бъде много по-полезно за дискусията.
Иначе моето собствено дете може да обори абсолютно всяка твоя дума. Но може да е аутлайър... дай да видим извадката.

# 324
  • София
Да, и аз говоря за деца в дясната част на кривата. Винаги са ми били интересни отличниците защо са отличници и какво се случва при тях още от ранна възраст, та до завършване на училище, ако щеш и в началото заради сантиментални лични причини. Публично данни няма как да споделя по същата причина, поради която и ти не споделяш публично някакви данни.  В твоята област приемам неща, които казваш, макар да не виждам извадката ти, защото вярвам в почтеността ти и че няма да си пишеш каквото ти падне.

# 325
  • в страната на чудесата
Анди, не е така. В моята област всичко се основава на доказателствата. И има достъпни публикации с тях. Когато говоря за единичен случай е ясно. Извадка каза ти. Щом имаш такава, редно е да я коментираме като извадка. Анонимизирана, разбира се. Защо да не ни кажеш възраст, пол, произход, тип училища, град, постижения в други сфери, и разбира се по-важното - методите, с които е правено проучването ти.
Смятам, че е нормално да се дискутира сравнимост и приложимост на методите.
Както казах когато говорим за единични случаи, тезата ти не може да бъде подкрепена и нулевата хипотеза - отхвърлена.
Ако няма извадка нека да сравняваме двойки тогава - просто дай критерии. Аз не съм съгласна с твърдението ти, че за да научиш един език, трябва първо да знаеш роден по-добре. Също имам примери за обратното. Не разбирам как липсата на грешки в диктовката на български се отразява на липсата на грешки в есето на английски.

# 326
  • София
Не мога да кажа, защото не е редно да казвам. Казах достатъчно като възрастов сегмент - ПУК до четвърти клас и допълнително до седми. Основно ПУк-четвърти клас. Няма смисъл да спорим, защото няма да наруша писаните и неписаните правила. Само ще кажа това - за мое дете залагам основно на българския и какво е нивото на български в едно училище и после ще гледам чуждите езици.

Последна редакция: пт, 26 ное 2021, 07:50 от Andariel

# 327
  • София
Основно ПУк-четвърти клас.
Аз имам три деца в сегмента ПУК-четвърти клас. Релевантен ли е опитът им?

# 328
  • София
В момента възприемаш нещата така, все едно децата са естествени билингви. Но нямаме естествени билингви тук, а имаме деца, които имат основен език български, родители българи, комуникацията в ежедневието се води на български, учат по българската образователна система. Така че те първо усвояват българския език и основно усвояват неговите правила, на български трупат речник и развиват мисленето и езиковата компетентност. Чуждият език е допълтилен език - някакви часове в детската градина или в училище, някакви курсове. Децата не са родени или живяли през основната част от детството си в чужбина (там вече са почти естествени билингви по обективни причини). По това как детето усвоява родния си език се вижда как ще усвои и чуждите. Затова езиковите гимназии и АК са пълни с деца, които са добре по български.

Няма да се поддам на провокацията ти. Ако искаш приемай това, което пиша, а ако не искаш - недей. Няма какво да ти доказвам. И не, не са моите деца. Казах класове. И не, няма да дам подробности, защото просто няма да наруша правилата.

# 329
  • София, България
Една от причините да нямам никакво колебание за Света София е нивото на изучаване на английски език и то точно в детска възраст. Видяла съм по мен как научих английски на по-късен етап - точният израз е работно (въпреки стотиците часове филми и сериали в добавка на класическото обучение и активно говорене на езика в работна среда). От друга страна френският, който започнах още от дете го чувствам като част от мен и няма нито забравяне, нито неудобство при ползването му. Имах тотална пауза от 7-8 години и като ми се наложи изненадващо да започна работа с този език и да го използвам по 5-6 часа на ден, просто поех дъх, отворих уста и тръгна. Така че за мен езика, научен със стабилна база до 7-ми клас просто не може да има забравяне, особено английски, който ни залива отвсякъде. Друг е въпросът, че само английски не стига, дори за юристи към ЕС искат 3 езика - роден и още два.

Общи условия

Активация на акаунт