Частни училища - информативно-дискусионна тема 49

• 43 534
  • 798
  •   1
Отговори
# 495
И после някои потребители се чудят защо не пишат родители с деца от други ЧУ...

Най-вероятно защото ще бъдат нападнати, апострофирани и т.н. Надявам се, че поне в училище децата ги учат да не използват думи като 'лъжа' и 'пълни глупости' в споровете си. А също и, че 'невинаги' е една дума (справка в Официалния правописен речник от 2012 г.) Wink

Как една глупост да бъде наречена, така че да не се чувства наранена душата ви? Или една лъжа?
Когато се научим да наричаме нещата с истинските им имена, може би ситуацията в сектора могат да се поизчисти.
Аз уча детето си да нарича нещата с истинските им имена. Дори това да не се хареса на някой.

Аз знам как се пише не винаги. Ако някъде съм направила грешка, е било тайпинг и неволно. Ако визирате разбира се мен. Защото намеците винаги са ми били признак за неискрени и меки хора.

FBI, e нали Изи имат подбор? При това искат високо ниво на английски. Може би за първия подбор е важало - който дойде. Той си и беше доста смехотворен с тези проекти направени от родителите.

Последна редакция: чт, 02 дек 2021, 22:02 от Fancy

# 496

Най-вероятно защото ще бъдат нападнати, апострофирани и т.н. Надявам се, че поне в училище децата ги учат да не използват думи като 'лъжа' и 'пълни глупости' в споровете си. А също и, че 'невинаги' е една дума (справка в Официалния правописен речник от 2012 г.) Wink
FBI, e нали Изи имат подбор? При това искат високо ниво на английски. Може би за първия подбор е важало - който дойде. Той си и беше доста смехотворен с тези проекти направени от родителите.

При положение, че има някакъв прием, който не е по документи, според мен означава, че има някакъв подбор. Моето дете беше на пробен ден там, не е имало проекти, това може би е било само в началото. Но английският му не беше на високо ниво. Честно казано, останах с впечатление, че гледат преди всичко дисциплината и държанието (дали детето има готовност и т.н.), както беше и при други училища, в които бяхме. Сега нямам новопостъпили познати деца и не зная каква точно е процедурата.

# 497
...
А бих подканила и потребителките с деца в другите ЧУ да се включат. Няма да ми е самотно, а знам че доста четат. Нека си апострофират, то не е страшно.
....
Избягвам да пиша. Два опита и после 4-5 страници спорове! 😖 Не обичам конфликти! Направо не смея да задам въпрос. Да дам мнение също ме притеснява, защото може да се окаже, че понеже е субективно съм подвела хора..ще вземат да ме линчуват! 🤷‍♀️
"Новите" в темата, масово не се чувстват добре приети. Това споделят доста хора на лични също. Преди да реагира някой на горното държа да кажа пак, че не искам спор, а просто споделям. ✌

Тъй като дискутирате комуникацията с учители и обратна връзка мога да кажа при нас как е. Не съм убедена, че има хора които би ги интересувало, но може и да греша. Аз имам телефон на класната. В ел.дневника има на всеки учител. Звъняла съм и са много отзивчиви всички с които съм разговаряла! Класната я харесвам много! Винаги се старае да отреагира и съдейства! Колкото е мила и чаровна, толкова е строга с децата и има авторитет. За мен да имам лична връзка с учителите е важно, спестява време и напрежение. Разбира се има часове в които е уточнено да се звъни и е желателно да не ги търсим за щяло и нещяло. 🤷‍♀️
Има обратна връзка на имейл за прогреса на децата  с оценки от входни и междинни нива и препоръки какво да подобрят или да наблегнат (от повечето преподаватели). В он-лайн обучението редовно влиза и директорката в часовете, за да види как протичат.

Не се сещам за друго. 😊
Дано е полезно като сравнение за някой.

Последна редакция: пт, 03 дек 2021, 19:49 от katia_13

# 498

При положение, че има някакъв прием, който не е по документи, според мен означава, че има някакъв подбор. Моето дете беше на пробен ден там, не е имало проекти, това може би е било само в началото. Но английският му не беше на високо ниво. Честно казано, останах с впечатление, че гледат преди всичко дисциплината и държанието (дали детето има готовност и т.н.), както беше и при други училища, в които бяхме. Сега нямам новопостъпили познати деца и не зная каква точно е процедурата.

Все още е така. Вчера са отказали детето на приятелка заради английския. То и само си е казало - не разбирах много на английски

# 499
  • Отвъд алеята зад шкафа
И аз знам от моето дете за кандидатствали деца, на които е отказан прием. Едното момиченце беше много разочаровано, защото нейната приятелка са я приели.

# 500
  • София
....

Олив, като ходих на опознавателните срещи ни обясниха, че няма да имат класен ръководител, а учители, които щели да си "подават топката" (това е точен цитат) и то ОПУ в Стрелбище. Вие сте имали класен ръководител, така ли?
Рейни, да, имахме през всички тези години класен ръководител, вярно е, че се смени 3 пъти за 4 години - в 3 клас беше един, после дамата отиде да води малките и ни пое една учителка по англ. за 1 година май, в 5, 6 и 7 клас имахме 3-ти класен, но никога не сме били с няколко учители, които "да си подават топката".
Може би това е новост за малките, нямам представа как е там, в Прогресивно доста често сменят концепцията /което според мен е един от проблемите им/. Все се търсят и все не се намират тези хора... Joy, не го казвам с лошо чувство, детето ми получи много там и това бе много подходящо училище за него, просто винаги ме е шашкало как сменят през 1-2 години методология и концепция.

# 501
Не съм писала до сега в темата, понеже български не ми е майчин език. Но реших да се включа с мнението си относно СС и Иззи. Голямото ми дете завърши СС преди няколко години. Изкара прекрасен резултат на матурите, избра да учи в испанската, но бала му стигаше за всичко. Отрицателната страна на това училище са някои учители, които са близки към деректорката и тя не ги маха. Тези хора психически нестабилни, викат по деца, хвърлят учебници. Няма да казвам имената... предполагам, че знаете за кои точно става дума. Многократни молби към деректорка от страната на родители приключваха само с обещание, че ще вземе мерки...но нищо не се е променило. В следствие на което детето ми посещаваше училището с нежелание и само се мечтаеше да завърши час по-скоро това училище. Старата част от сградата въобще не прилича на частно училище, мирише на канал, бедно обзавеждане, никакви иновации.

Сега за иззи. Швалям й шапката на Доротея. Да направи таково вълшебно място за толково кратък срок. Още първата година, като отидохие да видим малката сграда, бяхме възхитени от  обстановката. Микроскопи, телескоп, интерактивни дъски, множество дедактически материали, библиотека, лаборатория. Съпругът ми и дума не искаше да чуе повече ща ЧУ след СС, но като го доведох там и като видя той за какво става дуиа, веднага ми каза да записвам малкия. Аз направо завиждам на сина ми, че учи в таково уникално за България училище. И учители са всички много мили! Детето ми ходи с желание всеки ден! Разбира се още е само в първи клас. Не знам дали ще постигне същия резултат като баткото по български и математика, но в иззи той определено ще научи много повече неща за света и за науката. Там  правят експеременти, работят с глина, четат книги в специално отведено за това време, имат часове по британска система, които са много интересни. Така че всеки си има свои приоритети, за мен ученето не приключва само с високи балове по български и математика и английски.

# 502
  • София
Брей, в Иззи толкова ли са го закъсали за кандидати, че от няколко дни се появяват потребители да обясняват колко е зле в СС и колко хубаво в Иззи😂
Има ли смисъл да казвам, че след 7 години в СС за първи път чувам за психически нестабилни учители, викащи по учениците и хвърлящи учебници или това ще се приеме за грубо отношение към “младите” потребители?

# 503
  • София
Не знам защо толкова често се поставя паралел между частните училища. Няма как да са еднакви. И децата не са еднакви. Може да има деца, които определена ситуация я пречупват по едни начин, други по друг начин. Няма как всички деца да учат в СС или в Изи, или в Питагор, или в което и да е друго училище, което се дискутира последните страници. От значение е само децата да се чувстват добре и да учат, по начин, който провокира желанието им да стават по-добри.
Относно сравняването на детето с другите деца, мисля че е нормално. Класа има една летва, която всички деца от класа трябва да прескочат. Някой по-високо, други по-ниско, но да я прескочат. Ако има проблем с достигането на това ниво е без значение колко по-добре е детето този месец, в сравнение с предишния месец. Една част от децата (и хората по принцип) са състезателни натури - те искат да постигат цели, да изпреварват другите, да бъдат най-добри или по-добри. Има деца, които не се вълнуват от това, че другарчето му в класа е спечелило олимпиада по БЕЛ, а то не (примерно). Това не значи, че детето е глупаво или има трудности с усвояване на материала, това значи (според мен), че има различно темпо на учене и възприемане на материала.
За мен е добре да имаш контакт с учителя на детето за да получиш информация, която ти е нужна. В градината в момента имам само телефона на директорката, но тя реално е непрекъснато в групите, грижи се за децата, където има нужда и има преки впечатления. Разговор с учителката можеш да имаш при уговорена лична среща с нея или като вземаш детето. На мен лично ми липсва контакт непосредствен с учителката на дъщеря ми и това го отчитам като минус. До миналата година учителката беше една, от тази е друга. Преди кандидатстването на детето в Питагор и СС направих среща с новата учителка (която беше правила входно ниво на децата) за това как се справя детето. Малката беше болна известно време и новата учителка тогава имаше бегли в впечатления от нея. Каза ми относно кандидатстването “опитайте, но не се разочаровайте, ако не я приемат, още имаме много материал за вземане”. Учителката й от миналата година ми каза, че няма съмнение, че ще я приемат, защото я познава добре. Същото каза и директорката, която въпреки, че не харесва СС не ни е попречила по никакъв начин на кандидатстването, дори й даваше всеки ден по едно листче задачи за упражняване в къщи.
Та в нози ред на мисли ми се струва излишно да се плюе едно училище и да се хвали друго, освен ако детето ти не е учило и в двете или едното дете е учило в едно, а другото в друго, за да имаш основа за паралел. Иначе всичко звучи като ЕЖК.

# 504
  • в страната на чудесата
Може ли повече конкретика и имена (може и на лични) за нестабилните учители...
много сериозен втори пост Евелина...

# 505
  • София
Направо си е клеветнически поста, ако ке каже кого визира.

# 506
....
Та в нози ред на мисли ми се струва излишно да се плюе едно училище и да се хвали друго, освен ако детето ти не е учило и в двете или едното дете е учило в едно, а другото в друго, за да имаш основа за паралел. Иначе всичко звучи като ЕЖК.
Потребителката е писала, че едното и дете е завършило СС, а другото е сега в Иззи. Има директен опит с двете училища. За мен е полезно да се съобщават и хубави и лоши отзиви. Не бих се доверила ако се съобщават само цветя и рози!
Нямам паралел с друго ЧУ, не познавам дори никой с дете в СС или Иззи, но следя темата с цел да имам бегла представа от отзивите за други ЧУ (или това в което са моите). Осъзнавам, че може потребител да лъже...както друг да прикрива. Въпреки това, за мен са полезни и негативните и позитивните коментари за училищата!
Само на база коментари в интернет, не бих избрала училище!
Това, че един родител не се е сблъсквал с даден проблем не означава, че никой в това училище не се е.
Ще подмина иронията за "младите" потребители, защото уважавам мнението и на "старите". Хубаво е всички да приемем, че потенциално е възможно някой да казва истината дори да не съвпада с нашата и да не ни харесва! ✌

Последна редакция: сб, 04 дек 2021, 08:41 от katia_13

# 507
  • София
Магнолия, сериозно ли? “Тези хора - психически нестабилни, викат по децата, хвърлят учебници” - това е нормален негативен коментар или клевета - избери си едното от двете Joy

# 508
  • София, България
Със сигурност никой не си избира училище само по написаното в даден форум или в интернет като цяло, но като събереш 2-3 мнения от хора, които познаваш( и ги знаеш как мислят и какви са им приоритетите) и видиш резултатите след седми клас, не е ядрена физика да се ориентираш и то бързо.
Като се сочи учител и се казва А, аз съм да се каже и Б. В крайна сметка потребителката няма вече дете в СС, аз категорично не вярвам на такива приказки, видях им организацията и учителките, прекрасни, любезни и много мили, няма как в такава среда да се толерират викове и крясъци, да не говорим хвърляне на учебници, то това е за дисциплинарно уволнение, никой няма да държи такива кадри (да не е луд да си рита хляба).

# 509
Аз няма да се обаждам по темата. Предполагам някои ще въздъхнат с облекчение. Stuck Out Tongue

Общи условия

Активация на акаунт