Пубертетът при момчетата - тема 10

• 45 988
  • 721
  •   1
Отговори
# 210
  • София, Лагера
Да го помоля да ми даде лаптопа? Stuck Out Tongue Winking Eye сигурно живеем в паралелни вселени
Казвам му :дай ми го

И се почва според настроението:
Нямам ли право малко да разпусна?
Какъв ти е проблема?
Какво съм направил' та ми го взимаш?
Всяка вечер ли трябва да се караме?
Писна ми да търпя това всеки ден? 😃😃

Ноеми много полезен ми беше поста ти
Прочетох го и на тийна' ще се опитаме да го прилагаме и двамата
A, тези диалози навсякъде ги има Simple Smile

Нямам ли право малко да разпусна? - Имаш, разбира се! Един час. После прави нещо друго...
Какъв ти е проблема? - Нямам проблем, просто не трябва да се прекалява с нищо, в т.ч. и с компа.
Какво съм направил' та ми го взимаш? - Тук вече е в зависимост от ситуацията.
Всяка вечер ли трябва да се караме? - Не, не искам да се караме, просто компа се ползва по 1 час на ден и после има и други неща.
Писна ми да търпя това всеки ден? 😃😃 - Честно казано и на мен ми писна Joy. Но докато живеем заедно, трябва да се съобразяваме с другите. Или: Все още си във възрастта, в която аз отговарям за теб и се предполага, че съм по-адекватна. Нищо лично. Да, разбирам ти желанията, но щом е дефинирано, че до 18 аз нося отговорност за теб, очвидно законотворецът е предположил, че хората на 15 (14, 16 и тн) все още не са достатъчно зрели и имат нужда от някой друг, който да отговаря за тях. Още малко потрай, като станеш на 19, започнеш работа и се изнесеш от вкъщи, ще правиш каквото поискаш. Пък и аз от теб не искам кой знае какво и не си вързан на синджир... Хайде да поговорим какво точно искаш ти от мен, какво си склонен да дадеш от себе си и къде може да се "срещнем", ама като големи хора, ама не като малко глезено детенце, тропащо с крак.

(импровизация преди лягане Grinning)

# 211
Ноеми' не се съмнявай че за всеки от въпросите имам отговори' и то много' но това  надприказване всяка вечер тотално ме уморява 🥺

# 212
  • Варна
Да, точно умора. Непрекъснато да " доказвам", защо не е прав, защо нещо елементарно трябва да се свърши, защо да учи и т.н. Той има цялото време на света и повече енергия от мен. След бурен разговор се чувствам изведена. Благодаря, Ноеми и на другите момичета, разбирам, че не съм сама!

# 213
  • София
благодаря и аз на Ноеми за споделения опит с психолога.
Нямам такива сблъсъци с тийна вкъщи, доста е сговорчив, предполагам всекидневните тренировки и умората допринасят за това.
С малкия обаче (на 9) водя точно същите разговори и "битки" като цитираните горе, направо ме е страх да си помисля за пубертет при него Scream

# 214
благодаря и аз на Ноеми за споделения опит с психолога.
Нямам такива сблъсъци с тийна вкъщи, доста е сговорчив, предполагам всекидневните тренировки и умората допринасят за това.
С малкия обаче (на 9) водя точно същите разговори и "битки" като цитираните горе, направо ме е страх да си помисля за пубертет при него Scream
Ох и моя е на 9... По принцип е много добричък и мн ни слуша, но на последък не знам какво се случва... Имали възможност нещо някакъв ранен побертет да го тресе...

# 215
  • София
Май има и някакъв "предпубертет" на около 9 - 10. Когато големият беше на тази възраст се случиха няколко странни изблика, та тогава търсих информация.
При малкия обаче си е постоянно състояние, не мога да се успокоявам с фази там Smiling Imp

# 216
  • София
Ноеми' не се съмнявай че за всеки от въпросите имам отговори' и то много' но това  надприказване всяка вечер тотално ме уморява 🥺

Същото и при нас. Уморява ме тази постоянна битка и обясняване. Признавам си, че си изпускам нервите. Но нещото, което ме вади рязко от равновесие, е лъжата. И той знае, обяснявала съм 100 пъти, че е много по-добре да си призна, отколкото да ме лъже, защото после е още по-зле. Но понякога (какво ти, почти винаги) все едно говоря на ТВ-то в нас.

# 217
  • София

Исках да поговорим и за конформизма, който мен много ме дразни и то само от страх да не се подведе по нечий лош акъл. Психоложката ми каза, че това са само моите ирационални страхове. Не по принцип, а конкретно в неговия слуачай нямам никакво основание да се притеснявам, защото младежът е доста осъзнат. А конформизмът му изобщо не е конформизъм, както изглеждаше в моите очи, а просто желание за приобщаване. Децата конформисти не изразяват мнение, а се съгласяват. Моят е всичко друго, но не и това Simple Smile

Стана ми интересно как точно се идентифицира дали е или не е конформист? Имам предвид - не в къщи (явно е повсеместно да изразяват и да не се съгласяват с РОДИТЕЛСКИТЕ виждания), а в общността, във всекидневното общуване с връстници? И в какво се състои разликата между "желание за приобщаване" (ако е свързано със съгласие с околните) и конформизъм?
И Ноеми, дай инфо за психолога Simple Smile

# 218
  • София
У нас всеки ден е пазарен ден - започва се от сутринта с любимата на всички реплика: Обуй си чорапите! Всеки адвокат може да му завиди за пледоариите и обосновките, които представя, за да не се обуе:)  И това е всеки ден, когато е вкъщи, как не му писна, не знам:)

# 219
Чакат на нас да ни писне. На мен ми писна. Конкретно за чорапите. Много често ходи с различни, включително един плътен и един летен терлик. Оставих го на мира, все му е горещо. О, чудо! Вече десетина дни всеки ден е с чорапи, че е извадил и няколко много дебели чифта, който преди отказваше да пипне и си ги носи.
Снощи даже си оправи стаята и то само след едно напомняне.
След седмица става на 16.

# 220
  • София, Лагера
Стана ми интересно как точно се идентифицира дали е или не е конформист? Имам предвид - не в къщи (явно е повсеместно да изразяват и да не се съгласяват с РОДИТЕЛСКИТЕ виждания), а в общността, във всекидневното общуване с връстници? И в какво се състои разликата между "желание за приобщаване" (ако е свързано със съгласие с околните) и конформизъм?
И Ноеми, дай инфо за психолога Simple Smile
На срещата водихме интересен двучасов разговор тримата, тя му говори, той (много кооперативно и добронамерено) й отговаря, спори, задава й въпросите си, изисква обяснение, пита за техники за справяне. Пита и мен, оспорва гледището ми, изяснява, не се съгласява, без агресия и антагонизъм. По всички теми, които засегнахме, даже изразяваше мнение по въроси, които не го касаят.
Въпросът за конформизма ми беше от последните. Психоложката ми каза, че не наблюдава никакви признаци на такова нещо и че аз проектирам само своите страхове. Каза, че ако детето е склонно към конформизъм, няма да задава въпроси, няма да оспорва, да изразява несъгласие, а ще се съгласява с мнението на психолога, а често дори и с това на майка си. При моя младеж няма нищо такова, не че е контра, но много държи да обясни и да разберем неговата гледна точка, тоест държи на мнението си и на това то да бъде чуто, дори и да не е правилно.

Относно нескончаемите спорове, аз напоследък гледам да не се хващам на тази въдица, да не повтарям. Обикновено тийнът влиза в този цикъл на тъпи въпроси с някакви нерви. Целта му не е да научи отговорите на въпросите, а да се заяжда и провокира. Затова му казвам: "Ще говорим тогава, когато може да ме чуеш". Или: "Това вече сме го говорили". Ако наистина иска да говорим, ще го правим конструктивно, не заядливо.

# 221
Мисля, че може да се разбере дали един човек е склонен към конформизъм, когато попадне в определена ситуация
Според мен наборът е далеч от това, защото аз лично съм по-подадтлива на чуждо мнение и след 7 клас съм го подтиквала да избере паралелка, която повечето избират, или нещо ,което другите искат
Винаги ми отговаря- аз искам това и другите не ме интересуват
Но не съм сигурна, че попаднал в среда ,която налага своето, ще успее да си отстоява мнението.

А за обличането , вдигнах ръце. В къщи ходи по къс панталон и къс ръкав. Спи само по боксерки, а снощи в 11 часа излезе на двора да прави набирания гол до кръста.Scream

# 222
  • София, Лагера
Да, именно, целия ни разговор беше такава ситуация. Не е необходимо да е конретна, тя гледа "модела" на поведение - съгласява ли се, или не. Особено трудно е тук, защото той в нейно лице вижда утвърден авторитет. То при такива обстоятелства и голям човек често би кимал и мълчал, аз също.

# 223
  • На острова
Моят син няма яке! Ходи на училище по униформа - риза с КЪС ръкав и блейзър отгоре. На -4 градуса. Не му в студено. Има и риза с дълъг ръкав и тънък пуловер, не ги носи. Ок, не е проблем. Не е проблем и че не носи джапанки/пантофи в къщи. Ок, но просто не ми се слуша всяка вечер едно и също от баща му..

Проблем е обаче, че не ме слуша, когато му казвам нещо, което знам от опит. Знам какви ще са последствията, защото е логично, че ще има такива, а той дори не се замисля.

Пример: тази седмица намерил в у-ще exit card (позволява на децата да излизат от час и да ходят до тоалетна) на някакво момиче. Попитах защо не я е върнал, щял да си я ползва. Е, нали има момичешко име, ми той никой не гледал имената. Да съм се свържела с джи пи-то, да му даде бележка, че имал проблем с бъбреците и му се ходело често до тоалетната 🙄 Казах му, че това е измама. И да не ползва картата.

Е, познайте дали не ми се обадиха от училище днес да ме информират, че е ползвал чужда карта, вместо да я върне..

Та така, обясних му, че повече от проблемите за него ще идват от нещата, които му казваме да не прави и той прави.. разговаряхме, не съм го наказвала. Иначе беше супер веселяк, чудесен ден имал, даже и на мен ми вика: а твоя ден как беше? 😁

# 224
Ноеми, ако сина ти има интерес, мога да пратя на немски химични експерименти, подходящи за деца/тийнове.
Катерица, би ли могла да пратиш експериментите и на мен?

Общи условия

Активация на акаунт