Пубертетът при момчетата - тема 10

• 45 959
  • 721
  •   1
Отговори
# 285
  • Пловдив
За съжаление има много деца дето пушат и такива и нормални...виждам ги пред училищата. Жалко е...

Аз сериозно се ядосвам, че моя заряза плуването и не мога да надвия пак да ходи, дори 1 път в седм. Всъщност мога, ам що на сила да е...Сега пък мина втора смяна, има и чертежи да прави и ептен няма кога. И тъй фитнес, та фитнес...

# 286
  • Перник
За съжаление има много деца дето пушат и такива и нормални...виждам ги пред училищата. Жалко е...
...

Когато аз бях 8-ми клас само двама от 28 в класа не пушехме - аз и едно момче. Той пропуши по-късно, аз не успях Grinning Напоследък дори ми се струва, че по-малко деца пушат, което е хубаво, дано и да е наистина така.

# 287
  • София
Това ми е най-голямото притеснение - да не попадне в лоша среда
Тази учебна година смени училището и съответно - не познавам никой от новите му приятели. С останалите - повечето сме и семейни приятели (родителите се запознахме след сприятеляването им), така че смятам, са доста добри деца Simple Smile
Нямам понятие, как бих реагирала, ако не харесам някой от новите.  Със забрани е ясно, че няма да се получи. Предполагам ще накарам някой от заобикалящите го възрастни да го "подхване" и обясни някои неща (по-лесно възприемат, ако някой доверен външен поговори, поне по мои наблюдения)... И само като си спомня за част от моите "приятели" по онова време, страх ме хваща... Направо * ме е спасил от тотално съсипан живот.

пп- Не пуши, но баща му е непушач и много пъти съм му казвала, че това си е зависимост. Кафе е пробвал от моето, но аз го пия черно, без захар и определено не му хареса Simple Smile

# 288
Е, стига де - пушещи деца не е равно автоматично на лоша среда. Айде да си признаем ние кога сме пропушили Simple Smile. Аз помня - на 14 г, в 8-ми клас. И всички в класа пушеха, без две момчета - спортисти. Най-добрият приятел на сина ми съм го виждала да пуши още на 14 години. А е толкова готино и добро момче - учи, има добър успех, ходи на уроци, помага на техните в магазина, винаги, когато дойде вкъщи се държи много културно и възпитано. Аз много го харесвам и се радвам, че вече толкова години са приятели. Пък, щом иска да пуши - нека си пуши. Аз, разбира се съм му дръпнала и на него една реч за цигарите, но не бих забранила на сина ми да се вижда с него само, защото пуши.

# 289
  • София
Моят тийн е опитвал кафе, но не му харесва. Ние пием много кафе с баща му, но черно, без примеси на захар и мляко. За цигарите твърди, че не е опитвал. Даже напоследък един от приятелите му от детската градина го вика да излиза с него и някакви други момчета, но се оказва, че ходят в някакво кафе до Южния парк с наргилета и той отказва да ходи. Което ме изненада. Кофти ми е, че реано няма приятели, с които да излиза. От класа са уж приятели с други момчета, но те живеят на другия край на София и не излиза с тях. Старият му приятел от преди пък ходи в това кафе и той не иска... Дано се задържат просъствено, че иначе не излиза от нас.

Иначе за пушенето, аз пропуших 9 клас (имах и подготвителен, който беше ад). Около мен се пушеше доста в интерес на истината. Та колкото и да не харесвам този навик, особено при децата, то ми се струва естествено на тяхната възраст. Казала съм му, че ако иска д аопита, да дойде и да ни каже, ще му дадем (баща му е пушач). Да внимава кой какво му предлага.

Иначе тръгна на психолог. С нежелание. Ходи вече 2 пъти, нещо се ослушва за трети. Ама то май аз трябва да ходя, че изпушвам тотално. Много е безотговорен тийна и това ме вади от равновесие.

Уж ще тръгва на фитнес, ама да видим. Липсват му приятели и това доста ме тревожи.

# 290
Браво на твоето момче, хич и не му трябва да ходи в това кафе - Флейм нали? Синковеца по едно време в 7-ми клас се беше лепнал за две лекета от класа му, които постоянно го мъкнеха там. Едвам го откъснах от тях. А там не дават само наргилета на децата - и доста други гадорийки им пробутват. Даже е по-добре, че не се занимава с тези деца.
И на синковеца приятелите му са в другия край на София - буквално на 20 км. от нас, обаче той си ходи там всяка събота и неделя. Даже си има приятелка пак от там - вече цял месец са заедно /мнооого е горд от този факт Simple Smile/. Събота става, учи, по обяд хваща рейса, после метрото и е там. Вечерно време към 19.00 ч си е вкъщи /сега зимата/. Това е въпросната компания, с която тренират и слушат музика. Всеки път ми праща снимки как тренират, разни клипчета как се набират по лостовете. Всичките деца ги знам и са много готини. Той и още 2 момчета + 2 момичета са на неговата възраст. Имат и по-големи - на по 16 и 17 г, и едно момче на 18. Интересното е, че само няколко деца в тази компания са от този квартал - другите са все от други кватрали.

# 291
Нито аз съм пушила като ученичка, нито баща им, нито някой от приятелите ни. Не го намирам за естествено, нормално или допустимо. От децата ни никой не пуши, нито имат приятели пушачи, нито интерес към цигарите имат. Когато попаднат на цигарен дим, реагират с отвращение.

# 292
  • София
Точно Флейм! Явно е "известно" заведение. Дано все така да не иска да ходи. Малко ме притесни с това, че и други неща се предлагат...

Нито аз съм пушила като ученичка, нито баща им, нито някой от приятелите ни. Не го намирам за естествено, нормално или допустимо. От децата ни никой не пуши, нито имат приятели пушачи, нито интерес към цигарите имат. Когато попаднат на цигарен дим, реагират с отвращение.

Много умно сте постъпили с мъжа ти. Аз пропуших, защото ми беше интересно, защото изкарах ужасен подготвителен клас и т.н. тъпотии. Отказах ги преди 16 години и съм много доволна от това. Мъжът ми е пропушил в казармата, на 20 г. някъде. Не може да ги откаже сега - то са цигари, то са електронни тъпотии.

Синът ми ми се струва, че доста се влияе по принцип, дано не съм права.

# 293
  • София
Точно Флейм! Явно е "известно" заведение. Дано все така да не иска да ходи. Малко ме притесни с това, че и други неща се предлагат...
Известно е, да ... И ние го знаем Simple Smile Ходил е, може би един или два пъти, слава Богу не му е харесало.
Не пуши, футболист е и тича много, не може да си позволи да пуши. Иначе баща му му е казал, ако ще пропушва - да не крие от нас, поне да имаме поглед и контрол с какво се трови.
Но спортистите около него не пушат, и в предишния клас, и сега в гимназията момичетата като че ли пушат повече.

За приятелите - по-скоро познати / съученици са били тези, които не одобряваме. Някак естествено се отдалечиха като нямат общи интереси. Сега горе-долу познаваме близките му приятели и нямаме забележки към тях, висят в мола или ритат топка.

# 294
  • В полите на Пирин планина
Големият е в спортно училище - абсурд е да пуши - миналата година изключиха няколко момчета от класа им за това. Каза, че е пробвал наргиле още в 8 клас, докато си беше в нашия град. Сега е в София и е 11-ти клас.
Малкият още вятър го вее на бял кон - дай му компютърни игри на него. В 7-ми клас е, стана онзи ден на 14. Иначе и той е футболист. Simple Smile Обаче по-скоро ходи на футбол, за да подражава на брат си, което даже ме успокоява, защото един спортист ми стига в къщата.
Малкият, да го похваля, се записа на курс по компютри - по негово желание и каза, че много му харесва.
У нас никой не пуши и не бих толерирала такъв навик. Надявам се личният пример да има значение за момчетата.

# 295
Аз "случайно" попаднах на едни клипчета, на които се вижда как пуши от тези електронните Вейп-ове. Също имаше няколко бутилки алкохол. Бяха се събрали обичайната тийн компания. И сега какво - пак наказания ли ? Ами омръзна ми. Преди известно време беше наказан без никаква техника  и имаше положителен ефект. Но след като малко по малко му върнахме нещата, пак се издъни. Сега е "наказан" да не излиза. Чакам с нетърпение да излезе от този амок, както някой беше писал по-нагоре.

# 296
Има безникотинови вейпове, аз не бих бързала да наказвам, преди да изслушам обяснението. Така и така с наказания не става…

# 297
  • В полите на Пирин планина
Нормално е да искат да опитат разни модерни неща. Аз не бих наказвала просто така, ако пушенето на вейпове не е редовна практика. Големият имаше период, в който се събираха с приятелите му и пиеха алкохол. Рядко, да кажем по повод - примерно нечий РД, или НГ... Минаха го. Каза, че не е интересно вече. Сега пие безалкохолна бира, като излиза. Simple Smile
Опитвам се да подтикна доброто и креативното в децата, а не да налагам забрани, защото предполагам, че те пак ще намерят начин тайно да правят онова, което им се иска.
Говорим си, обсъждаме - за зависимости, за наркотици, за алкохол и цигари... Обяснявам им, че мисля, че са умни млади хора и не биха се поддали на подобни неща, защото това е против тахното здраве. Мисля, че това е по-добрият подход.
Когато искат нещо (примерно св. с компютър, компютърни игри...) се разбираме какво ще се иска от тях, за да го получат. Малкият иска сега нещо за играта (не е скъпо - 20тина лева), но съм му казала, че ще го купя, когато видя, че редовно си пише домашните на време, а не вечер, както му е навикът. Или съответно, ако нещо го е затруднило в тях - да си подготви уроците, а после пишем заедно домашните.
Ходи на уроци по БЕЛ, че е 7-ми клас и е много старателен, с идеята да изкара висок резултат и да получи мечтана клавиатура. Казах, че я купувам, ако има над 90 точки. И над 80 бих я взела, предвид, че литературата не му е стихия. Simple Smile Но е важно, че той има цел и се старае.
Искам да правят нещо, защото го желаят, а не просто все да натискам. И да се научат, че всеки си има задължения и отговорности.

# 298
О да, изслушахме го, наистина каза, че е бил безникотинов вейп. Но определено от наказания няма полза или е само временна. Така или иначе уикенда ще си го прекара семейно с нас. Ще обсъждаме на дълго и широко, дано да успеем да го убедим, че няма смисъл от тези пороци.

# 299
  • Пловдив
Момичета, от къде купувате скъсани дънки? Simple Smile Поръчах на моя есни от Crop, ама са черни и мн.плътни...сега иска още едни, та къде другаде да гледам?

Общи условия

Активация на акаунт