МАРТ все още далече, маминка усеща своето човече

• 13 451
  • 288
  •   1
Отговори
# 90
Иска ми се да мина метър с кисилините,но май няма такъв вариант.Ужасно...аз имам гастрит,но той мисля че не би трябвало да има нещо общо с кисилините.За сега не съм имала,но никога не е късно.

# 91
Eй момичета, страхотни сте - толкова сте написали. От петък не съм ви чела и сега едвам насмогвам да прочета всичко.
Много красиви дрешки сте купили  Wink и аз вече нямам търпение да пазарувам.

При мен засега няма проблеми с киселините, но се боря със запека.
Вчера имах и болки в корема - долу ниско, около дебелото черво. Не можаш да установя на какво се дължат, но болката беше постоянна и прерязваща, поради което трябваше да ходя приведена. Освен това страшно ми се подду корема и ми се втърди- камък направо.
Днес съм на консултация и се надявам да се разбере причината за всичко това.
 Муцуна, моят корем също намалява от време на време  и после пак се увеличава. Предполагам че при мен това се дължи на запека.

# 92
  • Пловдив Белащица
За дрешките, имам в един кашон от едно английско бебе момиченце и сега като док каза, че 100% е девойка, смятам да направя ревизия, какво има като дрешки, има поне 5-6 парцалчета за възраст 0-3 м и още за по натам. И смятам да почна лека полека, че като гледам едни чорапки са по 1,50-2 лв, а аз не съм от тези, които могат да кътат пари или по-точно няма от къде да ги скътам.
Довечера, ако не забравя ще ги снимам.
А относно киселините и аз ги имам, не редовно, но са факт и не са от конкретно ядене. Просто си се появяват и това е, засега ги лекувам "временно" с ментови бонбони.

# 93
за тези с проблема-запек,яжте повече целулозни храни,зеле например аз забелязах, че червеното цвекло в суровия му вариант ми действа отлично,само да не се стреснете от цвета на....... продукта  Mr. Green

# 94
4о4ка, аз снощи бях с абсолютно същия проблем като твоя, дори си мислех за бъбреци, но досега не съм имала проблем с тях.Сега като се замисля, най вероятно е от запека, така че кажи, моля те как мина прегледа ти при доктора и какво е неговото становище за тези болки.  bouquet

# 95
Против запек на мен ми действа круша на гладно, тиква също (само дето може някой да не я обича Embarassed) и ходене пеша. Whistling

# 96
Ох, момичета, хич не можах да мигна тази нощ  smile3507 Първо ме почнаха киселините, но пих от един сироп, който ми го беше изписал моя лекар и ме оправи за нула време - направо е вълшебен.  smile3521 До тук добре, но след това пък започнаха някакви много неприятни болки в кръста от лявата страна  newsm45 И така цяла нощ се въртях напред-назад. Дрешки много искам да почна да купувам, особено като гледам вие какви сладурски неща сте взели, но пък не ми се иска пак скандали със свекито, дето си пъха носа навсякъде, тъй че ще поизчакам. А и след прегледа ми в четвъртък, когато се надявам да кажат пола на бебчо, ще имам ориентир - повече розовичко или синичко  newsm04

# 97
Против запек на мен ми действа круша на гладно, тиква също (само дето може някой да не я обича Embarassed) и ходене пеша. Whistling
също и прясно изцеден портокалов сок на гладно върши чудеса Grinning

# 98
също и прясно изцеден портокалов сок на гладно върши чудеса Grinning

Да добавя и аз нещо от моя опит - овесени ядки или мюсли с мляко (на мен много ми помага, а винаги съм си имала сериозен проблем със запека). Като се съчетае с ходенето пеш и ядене на пресни плодове и зеленуци - няма грешка. Но при гастрит, какъвто също имам, че и в болницата бях първия месец заради него - по-добре да се избягва зелето (аз направо се превивам от него, въпреки че много обичам). Но съм установила, че всеки организъм реагира различно, така че трябва да се изпробва докато нещо подейства Simple Smile

# 99
  • Пловдив
Здравейте,момичета!
Едвам изчетох всичко, много сте активни  Wink
Днес бях на консултация. Даже този път и таткото беше с мен  Grinning Бебо е добре, отговаря си на седмиците, доки го разгледа подробно и таткото зад него също Simple Smile, за разлика от мен, която нищо не видя  Confused. Доки различи "пищов"-а ни  Joy така че mini_79 може да ми сложиш синьо вързопче. Силно се надявах да си имам момиченце този път, но здраве да е. Кътам си една надеждица все пак и докато не родя няма да спра да се надявам на розова панделка  Embarassed
Малко се стреснах от килограмите си - вече съм 61  Shocked, при старт от 52 кг. И по-интересното е, че видимо само на корем и може би много малко на дупе съм качила. Пуснахме и вторите изледвания /кръв и урина/ и утре ще знам резултатите. Вярвам, че ще са добри, защото се чувствам добре  Praynig Витамини не съм пила до момента, пия само Зимафлуор за зъбите. Ям много плодове и си мисля, че за момента е достатъчно.
Стана дългичко, за което се извинявам   bouquet

# 100
Момичета, сега ще напиша какво научих з араждането, но с уговорката, че не съм изцяло изчерпателна, а и при всеки е различно. За мен като човек, на когото ще му е запърви път ми беше много полезно, поне горе-долу да знам за какво става въпрос.

Същинско раждане
Необходими неща за тръгване към болницата. Посъветваха ни чантата за болницата да е готова още от 37 седмица. Пиша с уговорката, че за всяка болница е различно, но все пак информативно.
1. документи за самоличност (лична карта, обмененна карта или т.н  направление за раждане и направление за хоспитализация)
2. Лични тоалетни принадлежности ( четка и паста за зъби, две кърпи, тоалетна хартия, ножче за бръснене, това в случай, че не сте го направила сама или не сте успели да минете през козметичката, термометър, чехли за баня, чорапки, някакво елече или жилетка, няколко чифта гащи(тях ги внасяте тайно, че е забранено в някои болници, искат те гола под ношницата), мокри кърпички за Вас и за бебето, памперси (ама се пита в болницата дали да са опаковани). Нощницата не я носите Вие, дават Ви я, от онези бабешките. Мисля си обаче че ако много искате може да си купите от тях, трябва да са памучни, широки, да имат копчета отпред и да си я носите. Храна и вода, опакована за след раждането – шоколад и солети или нещо такова.
 Това май беше за багажа.
 Тръгване към болницата-кога?
При регламентирана родова дейност се тръгва към болницата, тоест имаш си контракции регуларни, болезнени, чести – тогава тръгваш към болницата.
 Не се тръгва при първите контракции. Може да се остане вкъщи, да се вземе душ, да са минали поне няколко часа от контракциите. Това е при нормално протичащо начало на родовата дейност.
 Тръгване за болницата – веднага в следните случаи:
 а) Ако изтекат водите, независимо дали има болки
Могат да изтекат по два начина: При спукване на т. нар. предна част на мехура, изтича по-голямо количество вода, стича се по краката, но не като балон пълен с вода, де. Не е болезнено, макар и да е изтекла доста от околоплодната вода бебето си има още от задната част, но се тръгва към болницата.
 Втори начин- спуква се околоплодния мехур, в по-задния си край. Тогава водата не е обилна и по-скоро се усеща като подмокряне на бикините. За да разбереш дали е околоплодна вода, можеш да направиш няколко неща: Първо опитай да се изпишкаш, ако се изпишкаш, значи тази течност по бикините не е изпусната урина, второ слагаш си лигнин или малко тоалетна хартия на бикините и лягаш на леглото за малко. След като станеш ако има мокро петно по хартията, значи е околоплодна вода. Повтаряш същото още веднъж и ако пак има течност – тръгваш към болницата. И последно може да се провери дали е околоплодна вода- ако мирише на разредена белина.
б) при появатта на ярка кръв по бикините. Може да се получи след много дълга и болезнена контракция 2-3 минутна или пък след рязка болка. Веднага тръгваш към болницата, защото може да става въпрос за отлепване на плацентата.
 След пристигане в болницата се регистрираш. Ако знаете къде ще раждате добре е предварително да разучите пътя до болницата (най-прекия), а и откъде влизат родилките. Задават Ви хиляди въпроси за предишни бременности, болки, аборти и други такива. Старайте се да отговорите, защото е важно. Подписваш и т. нар. информирано съгласие, прочетете си го.
 Дават ти да облечеш бабешката ношница, на голо и отиваш за преглед на гинекологичния стол. Там те бръснат, ако не си го направил сама. Проверяват теб и бебето, правят ти очистителна клизма, след което отиваш няколко пъти до тоалетна, миеш се и отиваш в предродилна зала.
При прегледа се гледа сърдечната честота на бебето, нормалната е 120-160 удара в мин. При повишаване честотата на тоновете, няма страшно. Ако обаче честотата пада е по-притеснително. Ако честотата пада до под 100 в мин по време на контракция трябва да се викне акушерката. А тези неща се виждат, защото в преродилна зала си закачен на едни монитори, за да те следят теб и бебето.
 Контаркциите също се следят. Трябва да се редовни, да са силни, да има ефективна родова дейност. Ако няма такава, например имаш една контракция силна и после дълго време нямаш контракция или са много слаби, тогава дейността не е ефективна. Лекарите се намесват едва при 4 см разкритие, преди това – не.
 Ако си в болницата с отворен околоплоден мехур, но вяла родова дейност и нямаш разкритие, те оставят 6-12 часа, за да започне матката сама родова дейност. Ако и след това няма такава ти включват система с окситоцин, отначало с малка капка, която постепенно се увеличава.
 След 4 см разкритие могат да се слагат и обезболяващи, които да направят матката по-мека и родовите пътиша по-податливи. Само, че пак се комбинират с окситоцин, за да не стане родовата дейност много вяла. Тези спазмалотици ли, как бяха не намаляват болката, просто спомагат раждането.
 Ако си имаш родова дейност, но мехура е цял лекарите ти го спукват. Не боли, но след това започват по-силни болки, защото намалява обема на матката и свиванията й се усещат повече.
 На всеки два часа се прави гинекологичен преглед, за да се види как напредва раждането. При разкритие 8-9 см, болките са силни и се появява усещането, че ти се пишка. Трябва да се опиташ да го направиш, носят ти подлога. Ако не можеш, а пък пикочния ти мехур е пълен можеш да решат да ти сложат катетър.
 На 9-10 см разкритие имаш вече усещането, че ти се ходи до тоалетна по голяма нужда и така. Тогава вече започва същинското раждане. Болките са много силни, контракциите чести. Акушерката би трябвало да те напътства, а ти да се вслушваш в нейните думи. Ако например имаш напън, но ти казват да дишаш, без да напъваш( за видовете дишане писахме в миналата тема), опитваш да го направиш, защото може главичката на бебето да минава тогава през стеснението на таза и няма нужда да напуваш и сякаш да му буташ главата в костите. Същото е и вече, когато излиза главата, тогава ти казват да не напъваш, за да нямаш разкъсвания. Когато излиза бебето, най-широката му част- главата трябва мускулите на перинеума да се разширят максимално, за да излезне бебето. Тези мускули са индивидуални за всяка жена. Но ми казаха на училището, че около 90 % от жените, които раждат за първи път имат разкъсвания на перинеума. За да нямаш разкъсвания в неправилна форма се прави два вида разрез: епизотомия или перинеутомия, едното при нисък перинеум, другото при висок ли, не разбарх точно. Може разреза да се направи и без упойка ако се прецени в последния момент, че бебето не може да излезне оттам или че мускулите не се разтягат достатъчно.
 Аз да Ви кажа честно, съм чела, че могат и да се избегнат тези разкъсвания ако редовно се правят упражнения на Хегел, има ги в нета и от деветия месец се правят масажи на перинеума, пак имаше информация в нета. Дори бях чела, че в някои държави по време на самото раждане акушерката ти прави масаж, за да нямаш разкъсвания, но това тука едва ли ще стане.
 И това май беше за раждането. Тялото на бебето излиза лесно. Веднага след това то не заплаква, защото му почистват нослето, ражат му пъпната връв. предрупредиха ме, че бебето не е красиво, има някаква мас по кожата, има червникаво-лилав цвят, може да има и неправилна форма на главата и разни други “екстри”. Ама после нещата се нареждали.
 След това излиза и плацентата и те оставят два часа в леглото, за да видят дали нещата се развиват добре, дали кръвта се съсирва, дали нямаш болки и други такива. Тогава не би трябвало да заспиваш, за да можеш да кажеш ако не се чувстваш добре.
 Това е засега. Друг път ще пиша за обезболяването по време на раждане и за възстановяването, че сега много ме домързя.

# 101
Привет на всички, мами Simple Smile
Май, всички имаме еднакви оплаквания, но най- важните са те - нашите бебчета. Много се радвам на мамите който знаят, какъв пол е бебо. Аз съм страхотна любопитка и нямам търпение. приятно бременеене от мен и да сме здрави. Целувки.

# 102
Tanya, не съм от този форум, но лекцията ти е страхотна! Най-после да прочета подробно за изтичането на водите  Wink
Защо бабешките нощници са задължителни?!  Close

# 103
Таня, както винаги ни поднасяш информацията много разбрано и подробно. Благодаря ти   bouquet Може и да си споделяла, но аз съм забравила - кое училище посещаваш? Аз мисля следващия месец да се запиша на някое училище, но в момента се чудя кое. "МА-МА" и "Аз-ти-то" са близо до нас, но разбира се аз си харесах това, което е най-далеч Simple Smile - На Център за съвременни родители (близо до Хладилника е), въпреки че съм чувала, че то е и доста скъпо  Confused

# 104
Момичета благодаря ви много за съветите за справяне със запека  bouquet
Марчела, утре ще докладвам как е минало при доктора!
Приятна вечер на всички

Общи условия

Активация на акаунт