Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 58

• 38 088
  • 766
  •   1
Отговори
# 120
Само , че чуждоземците, които биха дошли, не виреят на село , хич. И те драпат за големите градове, дори по Центъра се настаняват. И нашите Хали, които са си харесали, са си баш Центъра. Не мисля, че тази наша хубава територия ще остане празна. Малко места са като нашето - с умерен климат, изобилие на вода и целогодишно се ражда храна. Ние не му обръщаме внимание, но навсякъде това има голямо значение.

България е една от бедните на водни ресурси страни.

# 121
   Живяла съм в пустинята и не ми изглежда бедна никак.
На  минерални води  сме на едно от първите места в света.

# 122
  • Sofia

Подкрепям. Наскоро гледах видео с хора от Казахстан - доста добре изглеждащи. Млади с деца и бизнес тук и там - живеят във Варна, били са под наем, сега са закупили апартамент и пенсионерка от Казахстан мисля, че беше в Каварна. Те заедно обясниха защо тук е по-добре  от техните държави.

# 123

Ок, сега ще пратя линк от форума към специалистите по география, да сменят информацията по учебниците.

# 124
  Никога в България не сме имали проблем с водата  и имаме достатъчно за още няколко милиона. Каквото и да ми казват учебниците по география. Аз вярвам на очите си и мъжът ми е хидроинженер.

# 125
Мъжът ви и Посейдон да е, твърдението че никога не сме имали проблеми с водата просто е грешно.

# 126
Малко места са като нашето - с умерен климат, изобилие на вода и целогодишно се ражда храна. Ние не му обръщаме внимание, но навсякъде това има голямо значение.

Като се замисля, защо ли драпат всякакви (дори и нашенци) в Швейцария или в Скандинавия да живеят - с този им климат. Местните пък живи да ги ожалиш - какво ли ядат горките!

Пък и не се сещам каква храна се ражда от края на октомври до края на март (като пукне пролет и се хванем за зелено Laughing) в България - само храна на кокал Laughing. Ако пък можеше да се изпълни мечтата за трите морета - ей, пей сърце, още 2 морета за застрояване, с огромни брегови ивици.

Минералните води стават за много неща, но не и за ежедневна битова употреба за пиене.

# 127
Там , където стават наводнения , няма как  да има проблем с водата . Има проблем с  изграждането, поддържането и използването на хидросъоръженията.  Но много се отдалечихме . Темата дори не е да се кахърим , ще има ли вода за пришълците.
  Има народи, които са оцелявали само с храна на кокал. Така, че не е толкова страшно.
 В момента има тикви, праз, зеле,  цвекло,  алабаш - а сме почти декември.

Последна редакция: пн, 29 ное 2021, 19:00 от Анонимен

# 128
Всичко вече е обрано от полето, това, че може да се съхранява по-дълго време, не значи нищо - и ябълки, и круши, и грозде са се съхранявали свежи в мазИте до късна пролет.
Просто отбелязвам, че няма смисъл да робуваме на едни стереотипи, които не винаги отговарят на истината, дори и много да са ни мили тези стереотипи.
Със сигурност има държави, и то не малко, със значително по-кофти климат от нашия. Но има и като нашия, че и по-приятен от нашия. Каквото Господ дал, това е, на когото не му харесва - търси си друго място под слънцето.

# 129
Само , че чуждоземците, които биха дошли, не виреят на село , хич. И те драпат за големите градове, дори по Центъра се настаняват. И нашите Хали, които са си харесали, са си баш Центъра.
Не знам дали са "дошли" или само временно преминаващи, но вчера се разхождахме около ЦУМ, Халите и 1/3 от пешеходците бяха 20 годишни момчета от арабски произход, дори една дюнерджийница на Мария Луиза си беше написала менюто на черна дъска на арабски (без български превод). И да, това си е реално голяма част от центъра.

# 130
Аз само да попитам хората, които чакат срив. Мислите ли че голяма част от хората закупили на 1500евро, точно след 1-2 години ще продават на 800 евро?
Купили са на 1500, защото това е пазарната цена сега (равновесие между търсене и предлагане). Когато желаят да продават, колкото е тогава пазарната цена, за толкова ще могат да продадат - без значение дали са го купили за 100 или за 10000.
Да не би всички апартаменти в София да са купени все на 1500? Аз например имам две жилища, едното съм купувал аз преди 15 години по 500/кв.м. другото родителите ми са купували още по соца. Ако реша да ги продавам и вървят по 2000 - ще им искам 2000. Ако вървят по 1000 - ще им искам 1000 (то и да искам 2, няма кой да ми ги даде).
Тези неща не могат да се предскажат. Ако някой можеше, щеше да е станал милионер. Но лошо няма да се пробват - който смята, че ще се качват безкрайно, нека взема смело заем на 2.5% и да купува жилища. Или ще забогатее, или ще си загуби първоначалната вноска (пък може и главница да му остане да връща).

Между другото, точно това е един от инструментите на държавата да се намеси на пазара, ако смята, че той прегрява. Спуска лимит на банките до колко пъти дохода могат да отпускат кредит. В немалко държави има такива лимити, наскоро и в Китай ги затегнаха, понеже жилищният им пазар е проблемен.
Например кажат на банките - всяка ипотека да е документирана, че вноската по нея е не повече от 30% от дохода на длъжника, ама доказан с документи в досието - през 6 месеца проверки и стрес-тестове и ако не е спазено - глоба. Среден доход в София примерно 2000 лева, семейство двама души ако се подпишат по ипотеката става 1200 лева вноска, можеш да теглиш примерно 200 хил. и то с първоначална вноска 20%. Хайде да видим тогава колко жилища по 250 хил. ще се продадат.

# 131
Хайде сега, върнахме се в първи клас.
Всички банки са наясно, че официалният доход е съвсем различен от неофициалният. Затова и се отпускат кредити на корем.
През 2-3 теми въртим едни и същи неща.
Да се наложат мерки от държавата - абсурд.
Да се наложат мерки на банките - още по-голям абсурд.
България не е Испания, не е и Германия. Тухлата е по-ценна от злато и това е видно. Ако ще и да е насред кочина.

# 132
А, някой знае ли как е в момента при ипотечните кредити? Какъв % от дохода трябва да е месечната вноска?

# 133
Хайде сега, върнахме се в първи клас.
Всички банки са наясно, че официалният доход е съвсем различен от неофициалният. Затова и се отпускат кредити на корем.
През 2-3 теми въртим едни и същи неща.
Да се наложат мерки от държавата - абсурд.
Да се наложат мерки на банките - още по-голям абсурд.
България не е Испания, не е и Германия. Тухлата е по-ценна от злато и това е видно. Ако ще и да е насред кочина.

Не е така, БНБ има власт да налага ограничения и го прави. Не много отдавна повишиха изискването за задължителни резерви на банките. Могат и друго да правят, ако преценят.

# 134
Новите българи и новите столичани? Просто жалка работ . А ние в чужбина.

Общи условия

Активация на акаунт