Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 58

• 38 220
  • 766
  •   1
Отговори
# 240
Много теоретично го даваш - фючърси, нам кво... Ами ако се окаже после, че фирмата не може да достави след година или е фалирала? В момента например има страхотна криза с доставките по цял свят. Ама щом го вярваш нека да е така.

# 241
  • Sofia
 Не е теоретично, а е реален пример от реален строител. Не вярвам другите да са будали. Големите вносители и производители не са толкова много. Проблеми винаги може да възникнат, за това не сключваш сделки с фирми еднодневки с 5 или 5000лв капитал.,

# 242
Колегата Julian е абсолютно прав, големите сериозни фирми които работят със сериозни доставчици процедират на типа на фючърсите.

Никой голям строител няма да чака да стигне до плоча на 3ти етаж примерно и да почне да си търси арматура и кофражи 2 дни преди това. Всичко вече е договорено още на разрешение за строеж.

Развалянето на договори от страна на строителите е поради една причина - алчност. Аз съм купил за 100к преди година, да но той сега ще го продаде за 150к, дреме му на него, че на мен ми е станало тъпо и вече имам договор за кредит примерно. Всичко е пари и интереси, за съжаление няма морал...

# 243
Julian, то по принцип всички се стремят да си изпълнят ангажимента, но все пак си мисля, че строителят бяга от всякакви клаузи, които евентуално биха могли да го прецакат, колкото и невероятно да е сбъдването им. Все пак не искам да споря, съгласявам се, че има и строители, които са склонни да приемат исканията на клиента. Радвам се, че си намерил такъв. Сега остава да кажеш кой е Grinning

# 244
Разбира се, че най-големите имат предварителни договори, защото става дума за големи обеми, ама и те не плащат авансово, че да запазят цената. Аз не знам някой да плаща 1-2 години напред авансово. И в техните договори пък бъдете сигурни, че има клаузи за валутен риск, инфлация и подобни. И сега и на тях им вдигат цените. Но големите фирми са малък процент все пак, масовите строители са малки и поръчват когато им стане нужно.

# 245
  • Sofia
Буквално след като си направят разчет за разходите, правят съответните договори за количества и срокове за доставка, преди да предложат конкретна цена. Тухли, фасади, арматурно желязо са добри примери за стоки които се купуват и уговарят на този етап.

Съответно с напредване на времето непродадените апартаменти може и цените им да се вдигнат за да покрият някакви неочаквани поскъпвания - вместо да развалят договори. А ако са продали всичко на зелено, зелено, то е още по-важно да са сключили нужните договори със своите партньори, доставчици и под изпълнители. Няма как нормален, разумен инвеститор да ти предложи цена за покупка и да не може да разчита, че парите ще му стигнат.

Не говорим, че е закупил абсолютно всичко, но големите и скъпи разходи са предвидени, както и неустойките, така, че ако някой партньор се отметне, да не му е евтино да направи.

# 246
В договорите има И неустойки (за виновно поведение), И клаузи за рискове, в следствие на външни фактори. Спомни си на времето офертата за Белене - имаше цена към момента и договорена ескалация на цената във времето. Стоманата е борсово търгувана стока, как могат да искат фиксирана цена? Ми и циментът и тухлите са подобни. Общо взето поръчките са от вида "Искам Х тона желязо с такива и такива параметри на цена борсовата цена + надбавка от....". Но ако цената е в евро, а борсата е в долари, тогава има и клауза за валутен риск. Има и клаузи за инфлация. И вдигането на цените по тези клаузи не е нарушение на договора.

# 247
Тъкмо си мислех, че съм останала без подарък за Коледа и  ме зарадваха днес с известие от инвеститора  за предстоящ акт 16 на жилище, което взехме на зелено: точно 3 години от първа копка до държавната приемателна комисия. Пожелавам на всички такива новини, весело изкарване на празниците и много здраве!

# 248
Живот и здраве да има, пък който получи и такъв желан празничен подарък (А16) - да почерпи (виртуално, при спазване на всички противоепидемични мерки Simple Smile)!
Прекрасен подарък!

# 249
Ехе, супер подарък! Честито!

# 250
Честито, бъдете здрави и щастливи в него! На мен на миналата Коледа се случи същото и чаках само 8 месеца, но го взех на акт 15

# 251
Никой не купува веднага материали, къде ще ги държат 2 години?

Сключват се договори за доставка, които аналогично също могат да бъдат развалени.

Julian - ми не мисля че чакат инфлацията, точно защото се купуват предварително и се презапасяват има инфлация. Да не мислиш че тя идва магически? Идва от голямо търсене и презапасяване, в момента вякакви бизнеси са поръчали и са се презапасили с пълни складове.

# 252
Весела Коледа!

Някой знае ли какво се случва със сграда "Barocco" - небостъргачът в "Студентски град"? Четох, че лятото на '21 г. имало проблеми, касаещи строежа, но сега всичко наред ли е?

Последна редакция: нд, 26 дек 2021, 18:25 от Гърне без похлупак

# 253
Идва от голямо търсене и презапасяване, в момента вякакви бизнеси са поръчали и са се презапасили с пълни складове.
Складовете са бъдещето на недвижимия пазар, не жилищата, явно Satisfied

# 254
  • София
Май още  не е. Минавам с автобуса редовно - движението е отклонено в другото еднопосочно платно от лятото. Чувала съм шофьор и контрольори да си говорят, че докато дълбали основите нещо подкопали под шосето. На тарабите има винаги разни искания за отставка на Здравков/или подобно име/,  призиви и към кмета на СГ.

Общи условия

Активация на акаунт