Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 58

• 38 128
  • 766
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Аз също понякога ползвам влак за морето, когато трябва да пътувам сама с детето. Не съм активен шофьор и опцията да шофирам категорично отпада, с автобус е по-сложно за мен, предвид това, че на детето му става лошо и че не може да става и да се раздвижи. Вземам билети за първа класа и мога да кажа, че се пътува съвсем прилично. Значително по-удобно и широко в сравнение с автобуса, повечето пъти сме само ние в купето, пускаме си филм и си говорим, без да притесняваме другите пътници. Времето минава сравнително бързо.

# 571
man_darin_ka ти пък от къде знаеш със сигурност къде съм? За товарните влакове ... плана нали беше всички контейнери да се товарят на товарни вагони по границите и от граница до граница да има само еко чисти и безопасен за колите пътища? Ама ком. планове = зарежи ги планове ... Та сега какъв % от катастрофите са свързани по някакъв начин с камионите? Пътя покрай Белоградчик например е някакъв ад.

*Logan и сега си представи цялата София да няма друга опция и къде ще се возите ти и детето ?

# 572
Да разведря малко транспортната полемика. Grinning

Не съм много навътре в нещата, но каква може да е причината, при проверка на даден апартамент (със статут на ателие) в Кадастъра, той да излиза с площ от 0 кв.м., както и да не се споменава нищо за прилежащо към имота мазе, макар да има такова? Също - срещу "Вид собственост", пише: "Няма данни".
На какво се дължи това? Всички останали ателиета на същия етаж са с коректно въведени данни.

# 573
  • София
Да разведря малко транспортната полемика. Grinning

Не съм много навътре в нещата, но каква може да е причината, при проверка на даден апартамент (със статут на ателие) в Кадастъра, той да излиза с площ от 0 кв.м., както и да не се споменава нищо за прилежащо към имота мазе, макар да има такова? Също - срещу "Вид собственост", пише: "Няма данни".
На какво се дължи това? Всички останали ателиета на същия етаж са с коректно въведени данни.
Ами при вкарването в кадастъра не е въведен. Взима се фирма, те правят всичко - заснемане, документи и т.н. Общо излизаше към 300лв преди 2 години, сега не знам как е. За София говоря

# 574
  • София
Ако цяла София няма друга опция (що за абсурдна хипотеза?!), ще се увеличи броят на влаковете. Не разбирам обаче защо обсъждаме такива невъзможни и крайни ситуации, целта е само да си чешем клавиатурите ли?

# 575
Ами при вкарването в кадастъра не е въведен. Взима се фирма, те правят всичко - заснемане, документи и т.н. Общо излизаше към 300лв преди 2 години, сега не знам как е. За София говоря

Благодаря!
А един имот може ли да бъде прехвърлен от едно лице на друго (чрез стандартна покупко-продажба), без да са направени тези неща?
Изобщо, за какво е необходимо данните в Кадастъра да са изрядно въведени?

# 576
Мисля не може да мине сделка без да е въведен имота в кадастъра. Не може да се извади някаква скица. Не съм супер наясно, но един познат имаше такъв проблем, разбра че имотът го няма в кадастъра когато вече вървеше сделка за покупко-продажба, та пуска там някакви бързи поръчки да го впишат...

# 577
Мисля не може да мине сделка без да е въведен имота в кадастъра. Не може да се извади някаква скица. Не съм супер наясно, но един познат имаше такъв проблем, разбра че имотът го няма в кадастъра когато вече вървеше сделка за покупко-продажба, та пуска там някакви бързи поръчки да го впишат...

Без схема не може да стане сделка.
Гърне без похлупак - ако не сте минавали през мъките с кадастъра, моят съвет е да си наемете фирма. Те си знаят какво се прави. Не се мотайте, че си има и срокове по закон, не всичко може да бъде минато като бърза услуга.
На страницата на агенцията по кадастъра има списъци на тези, които извършват подобни услуги - избирате си по град, адрес и звъните и вземате оферти. Общо взето, няма разлика в тарифите Rage

https://www.cadastre.bg/practitioners/all

# 578
Благодаря ви още веднъж, много сте ми полезни! Всъщност, става въпрос за имот, който се интересувахме да купим. Значи, да разбирам, че продавачът (собственикът) трябва да си оправи бакиите, за да се стигне до евентуална сделка? Странно защо не го е направил досега. Дали е възможно да не е знаел какво е положението?

# 579
man_darin_ka ти пък от къде знаеш със сигурност къде съм?

Е ние нали знаем? 😬

В Германия ще кажеш че всички влакове се движат с двеста километра в час или че цените не са такива, че често е по- изгодно да си хванеш самолет.

Бела, ти докъде последно се вози на влак и кога последно ходи на работа, че даваш акъл?

# 580
Благодаря ви още веднъж, много сте ми полезни! Всъщност, става въпрос за имот, който се интересувахме да купим. Значи, да разбирам, че продавачът (собственикът) трябва да си оправи бакиите, за да се стигне до евентуална сделка? Странно защо не го е направил досега. Дали е възможно да не е знаел какво е положението?
Ами възможно е да не е знаел, пак съдейки от моя пример. То пак си е свързано с разсейност, неинформираност или незаинтересованост на човека, но все пак не е умишлено. Иначе да, собственикът трябва да си го оправи това.

# 581
Значи, да разбирам, че продавачът (собственикът) трябва да си оправи бакиите, за да се стигне до евентуална сделка? Странно защо не го е направил досега. Дали е възможно да не е знаел какво е положението?

Да, собственикът трябва да го направи. Много е възможно да не е знаел какво е положението, може би е бил наивен като мен и е смятал, че щом в общината има всички данни за имота и за собственика, то тези данни са прехвърлени коректно и към кадастралната карта.

Не само за жилището трябва да се оправят данните, но и за собственика. Онези фирми от линка от това живеят предимно, така че ще свършат работа (на собственика).
Но може да отнеме време - 2-3 месеца, така че собственикът, ако иска да продава, да се разтърчи веднага.

# 582
Ако цяла София няма друга опция (що за абсурдна хипотеза?!), ще се увеличи броят на влаковете. Не разбирам обаче защо обсъждаме такива невъзможни и крайни ситуации, целта е само да си чешем клавиатурите ли?

Идеята на някой в предно мнение беше да се намали автопарка на Софя и да се ползва от Софиянци обществен транспорт. Ако 5% от Софиянци в момента ползват влак, 13 рейс  и останалите автомобили, то интересно е от къде ще се вземат 5 пъти повече влакове и коя гара и ЖП линия ще ги поеме ???
Т.е. ако решим да работим по въпроса ще ни трябват още толкова десетилетия. Ако го бяхме поддържали и разработвали по-лесно.
За мен абсурдни са предложенията при това състояние на нещата да се пропагират подобни идеи . Те са просто без замисъл и база.

# 583
какъв специалист да търся да ми помогне с възражение срещу изменение в кадастъра (софия) в законния срок съм.
моля, ако някой има подходящ човек да ми препоръча, на лични.

# 584
Адвокат, за предпочитане бивш юрисконсулт/експерт в Агенцията по кадастъра. Материята е много специфична, включва и технически детайли, и повечето адвокати няма да се справят с нея.
Нямам контакти с такъв адвокат.

Общи условия

Активация на акаунт