Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 58

• 38 126
  • 766
  •   1
Отговори
# 525
София се превръща в автокочина, защото не се взимат мерки, не защото 12-13 мин ходене са проблем. Просто не е нормално да може да се закупи автомобил (някоя си употреба) за по-малко пари, отколкото един смартфон... Превърнахме се в сметището на Европа, буквално. И ще става все по-зле, ако не се вземат мерки.

# 526
И аз щото нали жилище си търся, та се поразходих до бъдещия строеж до Технически университет. Та с едно изречение: За живеене не става, за отдаване под наем  на студенти е О.К. То ще се прилее с околните общежития и както някой е писал по-горе ще  играе функция на общежитие на по-заможни студенти.

# 527
Доколкото знам, в последните години след настаняване на всички желаещи студенти остават трайно свободни места в общежитията.

# 528
Както и студенти от София вече имат право на общежитие. На една приятелка синът й учи в ТУ и при записването ги питали дали иска да живее на общежитие.

# 529
Броя настудентите намалява. Много си купуват жилища още преди да дойдат. Конкуренцията в СТ е убийствена от към квартири. По-старите квартири отстъпват пред по-нови и добре обзаведени. Ковид въвежда онлайн/хибридно обучение. При такива цени изобщо не виждам доходност там.

# 530
  • Sofia
В бъдеще и аз си мисля, че функцията на квартали тип Студентски град ще затихне. Който има пари купи дори и маломерни, понеже си избиват парите тези жилища , а  с тези наеми не е изгодно никак да си на квартира. Дори и при цялото недоволство в световен мащаб ще се учи предимно онлайн и дори подозирам, че ще се съкратят сроковете за определени видове образование. Това разбира се нчма да се хареса на мнго хора, които искат да напуснат родния град, но ако го правят причината няма да е университет определено. При нас няма да стане за 1-2 години, но определено натам вървят нещата. Мислщ също, че ще ставаме все по-зависими към град/село където живеем и преместване може да не е толкова лесно. Вероятно това ще е свързано с новите парични системи.

# 531
  • Sofia
София се превръща в автокочина, защото не се взимат мерки, не защото 12-13 мин ходене са проблем.
Каква е връзкате между двете?
Хората, които търсят близко мерто, очевидно не искат да ползват кола. Аз лично, в хубаво време ходех по 1ч пеша от работа до вкъщи.

За мен, а и за повечето хора 5мин до метро е удобство - т.е. минимално усилие с тежките чанти и покупки да се прибереш. По тази причина съм сложил 10мин, като абсолютен максимум, защото не е приятно, когато си по-натоварен. Само хора, които не слизат от автомобил биха казали - "ама, аз никакви чанти няма да нося, защото ще си ползвам колата и ще си спра направо вътре в блока".

А, след като съм написал, че ми е ок 10мин макс, а какво били 12-13мин. Ако бях написал, че 15мин са ми ок, то щеше вднага да дойде някой да каже "ама какво са 20-където 15, там и 20", след което разбира се някой щеше да напише "София се превръща в автокочина, какво са 30 мин пеша".

Аз лично ползвам колата само при нужда, не за ежедневно разхождане и искам метрото ми да е близо. Колкото повече хора имат достъп до метро, толкова по-вероятно е да не стават автокочини.

# 532
София се превръща в автокочина, защото не се взимат мерки, не защото 12-13 мин ходене са проблем.
Каква е връзкате между двете?
Хората, които търсят близко мерто, очевидно не искат да ползват кола. Аз лично, в хубаво време ходех по 1ч пеша от работа до вкъщи.

За мен, а и за повечето хора 5мин до метро е удобство - т.е. минимално усилие с тежките чанти и покупки да се прибереш. По тази причина съм сложил 10мин, като абсолютен максимум, защото не е приятно, когато си по-натоварен. Само хора, които не слизат от автомобил биха казали - "ама, аз никакви чанти няма да нося, защото ще си ползвам колата и ще си спра направо вътре в блока".

А, след като съм написал, че ми е ок 10мин макс, а какво били 12-13мин. Ако бях написал, че 15мин са ми ок, то щеше вднага да дойде някой да каже "ама какво са 20-където 15, там и 20", след което разбира се някой щеше да напише "София се превръща в автокочина, какво са 30 мин пеша".

Аз лично ползвам колата само при нужда, не за ежедневно разхождане и искам метрото ми да е близо. Колкото повече хора имат достъп до метро, толкова по-вероятно е да не стават автокочини.
Коментарът ми беше насочен към jedinait, освен ако не сте един и същи профил. Инче се опитах да обясня, че София е задръстена с коли не знам коя си употреба не защото хората не искат да походят пеш, а защото се води политика да сме сметището на Европа.

# 533
Аз не мога да разбера защо просто не се затегнат ограниченията на техническите прегледи, така че замърсяващите коли изобщо да не могат да ги минат. Не че замърсяването е единственият проблем, но все пак..Това, че ще принудят някои хора да ползват градския транспорт не е като да им се отнеме някакво основно право.. но явно някой има интерес от това да се карат таралясници..

# 534
Аз не мога да разбера защо просто не се затегнат ограниченията на техническите прегледи, така че замърсяващите коли изобщо да не могат да ги минат.
Това, че ще принудят някои хора да ползват градския транспорт не е като да им се отнеме някакво основно право..

Moonriver, няма как да се съглася с това мнение.
Реално без кола те закрепостяват - между жилището и местоработата ти.
Пробвала ли си да отидеш до голям магазин за плочки, за мебели, за кухненски плоскости (примерно Салекс) с ГТ? Аз съм го правила - до Айко, до Студио Сенс, до Керамо (това последното си го спомням особено ярко - как висях като прани гащи пред магазина да чакам таксито 25 мин., че и закъсня, защото не разбрал къде и как да обърне). Просто си представи къде са тези магазини и дали можеш да отидеш до тях с ГТ.

Пробвала ли си да отидеш на почивка в хотел извън центъра на въпросното населено място? Дори да е в центъра на Долна баня, Гърмен или нещо подобно, ще тръгнеш ли с деца и дисаги (образно казано) или просто ще предпочетеш да не си го причиняваш? И дали хотелите в центъра няма да са най-скъпите (поне няма да са евтини). А автобусите до/от там ще са 2-3 пъти дневно.

На Витоша с ГТ ходила ли си? И да си се връщала - изморена, измокрена, с децата? Аз съм го правила, когато бях малка и имаше много по-редовен ГТ - трамвай до Княжево, а оттам лифт. Редовни рейсове до Златните мостове. И пак беше гадост, особено на връщане. Заспивала съм в трамвая/рейса на връщане, направо се чудя какви чудеса са правили родителите ми да ме довлекат до в къщи. Оттогава не съм ходила - няколко десетилетия вече, нямам желание да си причиня тези неща.

Та таралясник или не, не можеш да закрепостиш хората...

Сега фойерверките им замърсявали - да вземат да погледнат от висок етаж какво излиза от комините на ТЕЦ "София", определено не е Шанел №5, съдейки по цвета. Виждала съм комин на газови инсталации в чужбина - е тези оловно-сиви пушеци от ТЕЦ-а определено не са от изгаряне на газ.

# 535
  • Варна
Не извъртайте нещата така все едно без кола не може да се живее и едва ли не ти ограничават човешките права. Никоя община не е длъжна да ти осигурява възможност да притежяваш кола или паркомясто, или жилище, или работа... само образованието до някой си клас е задължително.
Аз съм ходила до строителни магазини и пеша, и с ГТ, мъкнала съм плочки и первзи по 2.50 м в автобуса... А и в крайна сметка ако не можеш да отидеш някъде, ще пазаруваш от друг магазин, ще почиваш другаде. С познати, с автобус, с влак също може да се ходи на почивка. Ние сме с две коли и редовно ги оставяме и се качваме на влака... ей така - за приключението.
Да се чудиш как живеят хората без коли...

# 536
Ти го изкара все едно искам всички коли да забранят, освен чистак-бърсак новите Simple Smile Но все пак не мисля, че всички трябва да търпим лошите последици от това, че някой кара супер замърсяваща кола, за да му е удобно на него да ходи на определено място на почивка или до определен магазин. Ако толкоз ходи по почивки и магазини ми да вземе да си купи някоя по-читава кола.
Иначе и друг път съм писала, че ГТ е доста зле, по мое мнение, както и че печките са голям проблем. Може би трябва просто да се примирим със замърсяването и да не правим нищо.

# 537
Аз май не познавам семейство без кола в София. Особено такива с деца.

# 538
Темата за колите и ГТ сме я дъвкали до безкрай.
Факт е, че ГТ не е удобен (това го казвам от личен опит, защото го ползвам), поне като разписания, обвързаност, маршрути да беше, комфортът го оставям за по-късен етап. Факт е също така, според мен, че ако дори 1/4 от ползващите кола се насочат към ГТ, просто ГТ няма да може да ги поеме. Няма как хората да ползват ГТ в столица, при положение, че превозните средства са на 15-20 и повече минути в час-пик. Нали се сещате колко хора се събират по спирките за толкова време. Естествено, че хората не искат да чакат по толкова време, за да се натъпчат в автобус, а след това, ако се налага да се прекачват, да чакат още 10-15 мин. и пак да се натъпчат. Това без да броим времето в пътуване. И не говоря за ГТ към извънградските райони, а за ГТ през центъра, свързващ диагонално огромни квартали. Не може да са нужни за отиване и връщане от т.А до т. Б час и половина в пътуване и примерно 45 мин. в чакане на ГТ от центъра до краен квартал. През уикенда без трафик и задръствания. Без да включвам времето, което отнема това, за което си отишъл в т. Б. В европейска столица, която при това хич не е и толкова голяма като площ.
Замърсяването на въздуха също сме го дъвкали - моето мнение е, че може да се почне от големите замърсители - ТЕЦ-а от сутринта (от 8 ч. до момента) 5-6 пъти си смени цветовете на пушека (ТЕЦ-ът е общински, кой отговаря за него???, какво горят - само те си знаят, но ако има проверка, всичко ще е цветя и рози - пардон, Шанел и Нина Ричи), както и да се мият поне големите булеварди и прилежащите към тях улици. Хайде да не е като в Париж всяка нощ, но 2 пъти седмично да го правят, пак няма да се вдига толкова прахоляк. За това пак общината отговаря. И между другото, в Париж не вдигат колите всяка нощ, за да измият, както го правят в София веднъж годишно. В момента, без миене на улицата, само от последните дъждове, около шахтата на ъгъла на улицата пред нас е локва кал около 2 квадратни метра. Тази кал е прахолякът, който се е стекъл, щом се затопли, калта пак става на прахоляк, който се разнася от всяко минаване на кола.
И след като елиминираме тези огромни замърсители, да се мине и към мерки, които ограничават отделните граждани - печки, пушещи коли, и т.н.

# 539
Колкото и да се повтаря, че не може без кола факт е, че София се е превърнал в един огромен паркинг. Колата доминира над всичко останало и става все по-зле. Разбирам, че много хора не могат да си представят живота без кола, но това си е техен личен проблем. Не може всички пък да се съобразяваме с тях. А и в крайна сметка какво предлагате? Да се строят още булеварди и паркинги ли?

Общи условия

Активация на акаунт