Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 58

• 38 109
  • 766
  •   1
Отговори
# 540
"Колата не е лукс, а средство за придвижване!" - това според Великия комбинатор, във времената, когато колите са били гледани като кораб на извънземни.
Ако приемем колата като средство за придвижване, значи трябва да има достатъчно удобни алтернативи за придвижване поне през работната седмица, а поне половината коли да останат за ползване през уикендите или за посещения на места, до които с ГТ не е удобно или целесъобразно (дадох няколко такива примера вече).
Да, паркинги хич няма да е лошо да се направят, иначе парите за винетки за паркиране и СМС-ите за почасово паркиране май отиват само за заплатите на скобарите (и за едни безсмислени на много места колчета по тротоарите, но няма лошо - дават едни пари на едни хора/фирми за тези колчета, стимулират "бизнеса", така да кажем).

# 541
  • Варна
Да бе, колата е удобство. Всички знаем това. То и яхтата е удобство, но не мога да си я позволя и си живея без.
Не е необходимост, искам да кажа.
Олиото стана 4 лева и всичко е точно, но се вдигна страхотен скандал за новите еко стикери за 4 лв, които излизат по 1 стотинка на ден. Дето за таз стотинка половината няма да се наведете да я вземете от земята и няма да изчакате касиерката да ви я върне.

# 542
А и в крайна сметка какво предлагате? Да се строят още булеварди и паркинги ли?

Всъщност това е много добра идея - повече булеварди, по-малко задръствания и по-малко замърсяване. Нови паркинги - по-малко коли по тротоарите. Какво не ти харесва не разбирам.

# 543
От NV Tower до метрото Г. М. Димитров са 350 метра, ако това разстояние е далече имате проблем и водите застоял начин на живот цял ден по офиси. На ден трябва 10 хил. крачки или около 8 км да се движи човек казват експерти, ако не извършвате физическа работа разбира се. С колите искате и до тоалетната да идете. За разлика от нас малко по на запад с костюми се качват на колелата и отиват на работа.

# 544
Проблема не е в броя коли и булеварди, а в културата и нагласата на хората. Има нужда от автомобил кигсто ходиш до отдалечен строителен магазин или правиш седмичен пазар в хипермаркет. Има нужда когато пъуваш извънградско или късно вечер. Има нужда когато трябвя да посетиш няколко отдалечени места из града.
Но за ежедневие работа-вкъщи ГТ, велосипед, че и скутер са много удачен вариянт, който ако се използва от хората оптимално, ще намали трафика значително. За съжаление, сме разглезени и капризни и всеки иска да си пътува уединено, на сухо, прохладно или топло и да си слуша собствена музика. Нищо че виси в задръствания. При най-малкия дъжд, сняг, студ или жега българина предпочитадаяхне колата да му е комфортно.
Ако се положи колективно усилие да се пробва без автомобил, ще видим всички, че е в пъти по-приятно, бързо и евтино. Но не, всичко опира до културата и всеки реве че му е гадно, но никой не иска да се промени. Защастие има развитие последното десетилетие в положителна насока, инфраструктурата се изгражда, нагласата се променя, технологиите се развиват. Щом в многомилионни градове като Лондон, Берлин, Париж и Амстердам го правят, значи и у нас може. Да не би в Лондон времето да е по-добро? Да не би там да има по-малко офис/бизнес хора с костюми, които не могат да се потят? Проблема е че тука мутрата с шкембе и бенц не може да се качи на колело, щото няма как да си слуша чалгията.

Другото, което ме изумява е че всеки търси близо до метро, магазини, градини и училища, пък после пак с автомобила се придвижват. Каква е логиката?

# 545
А и в крайна сметка какво предлагате? Да се строят още булеварди и паркинги ли?

Всъщност това е много добра идея - повече булеварди, по-малко задръствания и по-малко замърсяване. Нови паркинги - по-малко коли по тротоарите. Какво не ти харесва не разбирам.

Не ми харесва, защото това не е добра идея, а глупава идея. Нарича се induced demand и повечето булеварди и паркинги водят единствено до повече трафик и задръствания.

# 546
Не ми харесва, защото това не е добра идея, а глупава идея. Нарича се induced demand и повечето булеварди и паркинги водят единствено до повече трафик и задръствания.

Не е вярно, това води до отпушване на трафика. Колите се купуват от хората и историята е показала, че и да затрудниш трафика, не се купуват по-малко, само цапат повече и харчат повече бензин. И се губи време, а всичко това са загуби за икономиката. То е като с хляба - ако накараш хората да се редят на дълги опашки няма да почнат да купуват по-малко хляб, само ще си губят времето.
Спомни си огромните задръствания на Телевизионната кула и после на Семинарията - направиха се модерни кръстовища на две нива и задръстванията са в историята, а не станаха повече. И на Лъвов мост е така. Или онази гадна тясна отсечка на Околовръстното, дете вече била оправена (не съм тествала). Това да не е увеличило трафика? И с тях и без тях колите все са си същите. Просто ти си фен на някои за мен демагогски идеи и затова виждаш така нещата.

# 547
  • София
Колите в София се увеличиха по простата причина, че се увеличиха и софиянци. Аз лично в градски транспорт няма да се кача, просто не ми е приятно вътре. Съгласна съм да сложат и левче данък във всеки литър, за да компенсирам чуждото неудобство от това, че аз се движа с кола....

# 548
Увеличават се и имотите, които се дават под наем. Май доста имоти тепърва ще остават празни - без наематели.

# 549
Увеличават се и имотите, които се дават под наем. Май доста имоти тепърва ще остават празни - без наематели.
Според последните тенденции, цените на имотите растат, което ще ги прави все по-недостъпни за обикновения български купувач. В същото време на пазара има прекалено много свободни жилища, част от които се пускат под наем, но други си стоят необитаеми. Задава се интересна развръзка.
Относно дебатите за автомобилите и задръстванията, ами тя Столична община още не може да събере кураж да забрани циганските каруци, а ние чакаме да подеме борба с автомобилите. А с автомобилите проблемите ще се решат много лесно: мобилните газанализатори за които дадоха пари преди години може да влязат в действие и ви гарантирам, че поне 30% от трафика ще намалее.

Последна редакция: нд, 09 яну 2022, 17:42 от etr

# 550

На някой така му се иска наемите да падат, искаш ли да направим един анализ и справка?  По последни данни от преди седмица населението в София е 1 480 000 и има 741 578 жилища и това е официално, а неофициално много повече,  значи да направим сметка на семейство от двама се пада по жилище, но има едно НО.
Има много работници нерегистрирани, аз съм сигурен  че и тези от чужбина ако се върнат ще искат да живеят в СФ, а и още ще пристигат от провинцията млади хора. Хайде сега сложи и старите панелки, които са на изживяване и не всеки иска да наема или живее там, сложи и това че младите искат да са самостоятелни, сложи и че с новите цени на имотите не всеки може да и позволи да закупи собствен имот  и да видим до какъв извод и заключение ще стигнем.

# 551

Има много работници нерегистрирани, аз съм сигурен  че и тези от чужбина ако се върнат ще искат да живеят в СФ, а и още ще пристигат от провинцията млади хора. Хайде сега сложи и старите панелки, които са на изживяване и не всеки иска да наема или живее там, сложи и това че младите искат да са самостоятелни, сложи и че с новите цени на имотите не всеки може да и позволи да закупи собствен имот  и да видим до какъв извод и заключение ще стигнем.
Ето една интересна статия за панелките.
https://www.monitor.bg/bg/a/view/vseki-chetvyrti-obitava-panelka-temata-288877

Аз ако сега трябва да си купувам собствено жилище и трябва да избирам между панелка от края на 80-те или тухлено строителство между 90-те и 2000 г. с две ръце бих избрал панела.

Последна редакция: нд, 09 яну 2022, 18:42 от etr

# 552
Кога ще разберете, че броя на хората и жилищата няма нищо общо с цените на имотите.

# 553
Аз направих и едно мое собствено изследване и  извод базиран от 2 проучвания

https://stolica.bg/biznes/129-sgradi-s-881-zhilishta-sa-pusnati- … a-v-kraya-na-2019

https://stolica.bg/sofia/s-nad-180-000-dushi-se-e-uvelichila-sof … tolitsata-prirast

Едното показва че за 3 месеца за 2019 са пуснати около 900 жилища в експлоатация в София, значи около 3600 жилища на година, другото проучване показва че за 10 год Сф се е увеличила със 189 239 души официално или да направим по лесно сметката по около 20 000 души се  увеличава всяка година.
Сега да сложим една трета от тях да са родени бебета и деца остават пак към 14 000 пълнолетни .
Сега предполагаме ако са семейства повечето значи им трябват 7000 жилища, но в София има средно нови сгради по 3600 средно на година, така че не стигат. Това са данните и фактите, а сега да чуем обратното, защо трябва да падат цените и наемите?

А ето и други факти за СФ жилища нови в експлоатация пуснати общо 4076 жилища

https://www.imoti.net/bg/novini/view/2517-jilishta-poveche-sa-vy … mo-godina-po-rano

Последна редакция: нд, 09 яну 2022, 20:54 от queenn

# 554
Аз направих и едно мое собствено изследване и  извод базиран от 2 проучвания

https://stolica.bg/biznes/129-sgradi-s-881-zhilishta-sa-pusnati- … a-v-kraya-na-2019

https://stolica.bg/sofia/s-nad-180-000-dushi-se-e-uvelichila-sof … tolitsata-prirast

Едното показва че за 3 месеца за 2019 са пуснати около 900 жилища в експлоатация в София, значи около 3600 жилища на година, другото проучване показва че за 10 год Сф се е увеличила със 189 239 души официално или да направим по лесно сметката по около 20 000 души се  увеличава всяка година.
Сега да сложим една трета от тях да са родени бебета и деца остават пак към 14 000 пълнолетни .
Сега предполагаме ако са семейства повечето значи им трябват 7000 жилища, но в София има средно нови сгради по 3600 средно на година, така че не стигат. Това са данните и фактите, а сега да чуем обратното, защо трябва да падат цените и наемите?

.....Ами хората умират и тяхните жилища се продават - това първо.
Второ, емигрират - вижда се от преброяването и в един момент, също решават да продадът наличното жилище в България (имам не малко приятели, които емигрираха и продадахо жилището в БГ, за да купят в чужбина).
Т.е. не сте взели всички променливи, защото като население намаляваме, строи се, не се събаря. Имаме добавяне на жилища и намаляващо население, това е грубата сметка, но всяка гледна точка е добра за една полезна дискусия.

Общи условия

Активация на акаунт