Уреаплазма и МикоплазмаТемата е само за обсъждане на съмнения за инфекция с тези патогени, изследвания, обсъждане на самите резултати, но не и за назначаване или промяна на назначена вече терапия от лекар.

Уреаплазма и Микоплазма са два рода, от едно и също семейство ( Mycoplasmataceae )

Названието Уреаплазма произлиза от способността на този вид патоген, да синтезира фермент, наречен уреаза, който разрушава уреята и причинява цервицит, простатит или фертилни проблеми, както и пиелонефрит, инфекциозен артрит, неонатална пневмония, неонатален менингит и т.н.

Микоплазмата  се установява по-трудно - много често наличието и се свързва с други инфекции и се асоциира с бактериална вагиноза, цервицити, инфекции на малкия таз, атопична бременност и ендометриоза.
Микоплазмите и Уреаплазмите се развиват и се установяват в уро-гениталната система безсимптомно, но могат да предизвикат и различни оплаквания. Развиват се в клетките на лигавицата, покриваща различните части на половата система.
Гениталната микоплазмена и уреаплазмена инфекция се предава по полов път - при генитален или орален контакт, както и вертикално - от майка на дете, при бременност и раждане.
Инкубационният период, след заразяване с микоплазми, е 3-5 седмици, симптомите, ако има такива, се проявяват, средно, след 15-20 дни.
Установява се с влагалищен, цервикален, уретрален, простатен секрет, еякулат или урина, с PCR тест ( полимеразна верижна реакция).

Лечението е с антибиотици.
Назначава се от лекар и в темата не се обсъжда. Всяка промяна на назначено лечение се извършва само от лекар. Ако трябва търсите второ мнение на специалист.

Старата тема Уреаплазма и Микоплазма - 3