Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

След като разбера, че съм бременна...

 • 1 194
 • 5
 •   1
Отговори
 • Провинция
 • Мнения: 498
Здравейте.
На повечето от вас, може би този пост, ще се стори смешен, неадекватен или не знам още какъв, но не сме си наредили нещата и понякога съдбата ни изненадва.
Накратко – в първа ранна бременност съм. За сега все още работеща на трудов договор в частна фирма, без много приятели (живота ми даде много уроци от такива), нашите не могат да ми помагат, защото са в друг град и имат други сериозни здравословни ангажименти. Бащата на детето ми не знае все още, че съм бременна, защото то не е планирано и не живеем заедно.
Интересува ме всичко свързано с бременността в правно и законово отношение. Първото  посещение при лекар – как протича, изследвания и т. н. Кога се издава картон?
Кога и как да уведомя работодателя, други институции трябва ли да посетя – НОИ, как, какво, защо... Всичко!
Истината е, че съм сама и няма на кого да разчитам. Искам това дете, но не знам „правилата“ и реда на всичките тези обикаляния напред-назад.
Регистрира ли се някъде, молби, декларации... Абсолютно всичко.
Съжалявам, че задавам тези въпроси, но на истина нямам никого до себе си и се страхувам да не пропусна нещо важно.

# 1
 • село в ямболско
 • Мнения: 1 576
Отиваш при личният лекар и искаш направление за бременност, за да идеш на док по Зк. А за на частно не трябва направление, той ще ти пусне кръв урина.

# 2
 • Мнения: 20 820
Според мен е редно първо да уведомиш бъдещия татко, особено щом си решила да родиш детето.
Без значение каква ще бъде реакцията му, той трябва да знае. Даже преди работодателя. Simple Smile
И чак след това вече започваш да действаш по другите задачи в зависимост от това какво сте решили с бъдещия татко – заедно ли ще живеете, или не, къде, как, той ще помага ли, или няма...

# 3
 • София
 • Мнения: 6 239
1. Отиваш при личния лекар, за да ти даде направление или отиваш на частно и АГ установява бременност. Изписва ти изследвания, медикация (ако е нужна) и ти разяснява какво следва. Най-добрият вариант е да се насочиш към лекар, който работи по НЗОК, за да ти пуска през нея прегледите и изследванията, а ти само да си доплащаш за допълнителни неща. Или да си направиш абонамент в АГ болница, който включва всичко необходимо през 9-те месеца.
2. Уведомяваш бащата и се разбирате той дали ще участва или не.
3. След 12 г.с. бременността се регистрира и тогава вече е редно да уведомиш работодателя. При проблем можеш още преди това да кажеш и да ползваш болнични. Без проблеми, след 12 г.с. имаш право на 180 дни болнични, както и право на защита срещу уволнение, съкращение, извънреден, нощен и тежък труд и др.
4. Никъде другаде не ходиш и никого не уведомяваш.
5. Картон ще ти направят, когато бъде регистрирана бременността и ще ти бъде даден (ако няма да раждаш при доктора, който те следи), когато влезеш в 45-те дни преди раждането.
6. Добре е да държиш връзка с личния си лекар, за да те насочи още преди раждането към педиатър. Такъв трябва да бъде излран преди това, за да може след раждането да се организира за първото посещение, което е в дома на бебето, а често е трудно да се намерят свободни места при добър детски специалист.

# 4
 • Мнения: 4 034
Бременност се регистрира след 12г.с. На първи преглед се ходи с поне 10 дни закъснение. Тук може да видиш какво ти се полага безплатно по  здравна каса https://www.namama.bg/article/programa-maychino-zdraveopazvane-na-nzok/
Работодателят уведомяваш когато решиш с амбулаторен лист от лекаря, установил бременността. Ще ти дадат да попълниш декларация и това е.
Няма къде да ходиш по институции тип НОИ, НАП, те нямат касателство. Единствено посещаваш акушер-гинеколог.
Ако си на постоянен трудов договор си защитена, ако е срочен, бременността не е фактор, който да предотврати освобождаване.
Майчинство имаш право да ползваш ако към момента на излизане в 45 дневен болничен преди раждане имаш 12 месеца осигурителен стаж, не е задължително да са при един и същ работодател. Майчинството се изчислява на база на доходите ти 24 месеца назад.
Успех!

# 5
 • Провинция
 • Мнения: 498
Благодаря на включилите се. Очаквам и други да изкажат мнение ако се сетя за нещо допълнително.

Общи условия

Активация на акаунт