91 НЕГ "Професор Константин Гълъбов" - тема 8

• 60 975
  • 743
  •   1
Отговори
# 75
  • София
За целта има и други сертификати - примерно  DaF.  Немалко деца от НЕГ ( и от лайстунг, и от ДСД класовете), по различни в двата случая причини, се явяват на въпросния изпит и спокойно си следват в Германия. Същото важи и за 73-то.

Скрит текст:
За протокола само, в Германия НЯМА такси за обучение, че да са по-поносими спрямо тези във Великобритания или другаде . Онова, което плащат студентите на семестър, така наречения  Semesterbeitrag, вариращ грубо между 150  и 300 евро в различните  унита, не е в никакъв случай такса за обучение. Част от тези пари се насочват към студентските общежития, друга към градския транспорт и т.н.. Обучението е напълно безплатно, затова и резачката е поголовна, влизаш относително лесно в немски университети, особено с нашите високи бг дипломи,  но излизаш доста  трудно. Затова и най-много студенти се връщат именно от Германия..Не са по-глупави от връстниците си другаде в чужбина, просто са под чувствително по-голям натиск с малко опити за явяване  на изпит(много често само 2) преди автоматично отписване и с високи прагове за минаване

Последна редакция: ср, 01 дек 2021, 13:57 от пенсионирана русалка

# 76
Благодаря Ви , Русалака,
нямаме притеснения за "резачката ".  Определено ще помислим за частна немска или частна английска гимназия, ако имаме възможност още от втория срок, а ако не , то на есен със сигурност ще сменим 1 НЕГ , това безобразие на учителите е повече от обидно към децата. Трябва да ги задължат да се ваксинират, ако не да ходят на работа без притенции.
Частният сектор работи и върви напред, а държавните училища лежат на една стара слава. След години в НЕГ не съм убецена, че е елитна гимназия.
А относно конкуренцията при децата , това не се постига с онлайн, а на мяст,  на терен както казват военните. И борбата е там.

# 77
Аз не препоръчвам "Кестнер". Нямам лични впечатления от гимназиалния курс.  Единствената реплика към потребителката е, че бусовете дават сигурност. Потеглянето им е съобразено с учебната програма и децата не остават свободни в квартала. А и двете локации (на Веда и Кестнер) са нелоши. За мен много по-притеснително беше местоположението на НГДЕК в Модерно предградие.

# 78
  • София
...
 След години в НЕГ не съм убецена, че е елитна гимназия.
...
+1
Децата са единственото богатство на гимназията в момента.
Вероятно обучението в електронна среда оказа голямо влияние за негативното мнение, което имам, но за две години нищо не се промени там, което означава, че няма желание.

# 79
Освен немският език, какво друго децата там развиват: нямат нова методика на работа по проекти , начини на мислене. В съвремието децата не трябва да наизустяват , а да се научат как да се справят при наличие на много информация, как да преценят в пространство : време, локация. След време ще има деца, които няма да знаят как да се ориентират изток-запад , най-важното е да бъдат находчиви, съобразителни и мислещи, а не зубъри за шестици затова, че са научили нещо наизуст.
Кажете ми, кое от горното учат в НЕГ ? 
Гимназиалният етап не е само един предмет, там формират организацията си на ежедневие, дисциплина, тактичност, работа в екип.
Майка ми е с 35 години стаж учител, вече пенсионер от 9 години винаги съм държала на държавните училища, но днешните учители
са арогантни и много субективни, не знам дали и в МОН не са така.

# 80
  • София
Аз също изпитвам известно разочарование от учителите. На родителската ми направиха не добро впечатление. Болшинството изглеждат незаитересовани от децата , някак заседнали назад във времето. Двама  трима според мен са отдавна в пенсионна възраст. Поне така ми изглеждат.
Просто училището има нужда от прогрес във всякакъв смисъл.
И като се замисля как се борят децата да влязат там ,  а сега липсата на желание на учителите и ръководството да ги върнат, някак оставам с усещането, че учителите не милеят за децата и им е все тая за тях. Много жалко.

# 81
Бих препоръчала да съобразите не само наличие на ДСД2, а и профили в 11 и 12 клас. В двете частни немски няма профили химия и биология, ако детето се стреми към медицина или дентална медицина.

# 82
  • София
Бих препоръчала да съобразите не само наличие на ДСД2, а и профили в 11 и 12 клас. В двете частни немски няма профили химия и биология, ако детето се стреми към медицина или дентална медицина.
То пък келепир, че има в НЕГ такъв профил... Нищо и половина.

# 83
  • София
Не знам защо оставам с впечатлението през годините, че профил биология и химия не от особена полза за медицината, независимо дали последната ще се следва тук или в Германия и независимо дали  профилът е в НЕГ или другаде. Вероятно само НПМГ паралелките са изключение. Може и да греша, де.
Скрит текст:
Някога много ме притесняваше фактът, че дъщеря ми  иска да се хвърли в дълбокото  с медицина при профил математика и информатика и дори неизучаван  като общообразователен предмет химия (какво остава за профилиран) в 12 клас.  Мислех си, че я делят буквално пропасти от децата с профил Биология и химия. Но Oceans Heart тогава ме успокои, че нищо кой знае колко съществено не дава този профил дори и на кандидатстващите в  Бг и че до един си ходят на курсове/уроци за МУ.  По новата система нямам идея как е, но ако се задълбава така както в мат с част от университетския материал, едва ли изучаваното е  баш по конспекта за изпитите на МУ/СУ.  Може би просто на по-късен етап да се оказва полезно наученото, в процеса на следване. Ако някой е запознат какво се учи сега в профилите и какво се иска съответно на приемните изпити з амедицина/дентална медицина/фармация, би било интересно да сподели как стоят СЕГА нещата.

Сафрон, казвам това от личен опит вече, съвпадащ изцяло с казаното тогава от Oceans. Въобще не е нужно, конкретно за Германия (за там все пак става дума в поста нa  SirlyK), да си бил в такъв профил. Единственият бонус е може би за лайстунг  в това отношение, те  са такъв профил и изучават нещата по немската система обаче, та  после това им е от някаква полза. За изпит в Германия иначе не са  нужни тези знания от профила "Биология и химия" (нашенския), ама въобще,  понеже за хуманна /дентална медицина в Германия се кандидатства с  диплома,  максимална или гравитираща около нея +  TMS (многочасов изпит със задачи  по математика и физика, текстове за четене с разбиране, интерпретация  на графики, задачи за пространствена ориентация, такива за зрителна памет,  такива  за концентрация.. Та даже за един ориентирал се към Германия кандидат-медик може да се окаже, че е много по-добре изборът му да падне на малко  по-лек хуманитарен профил, а  младежът/девойката да може в наличното малко повече свободно време по-активно да се готви за TMS, понеже на въпросния може да се яви само един път в живота си, няма опция за повторно явяване.

Последна редакция: чт, 02 дек 2021, 01:54 от пенсионирана русалка

# 84
  • столицата
Абсолютно се обезсмисли профилирането. Освен ако в дадения университет не изискават определен хорариум по придмет.
Явно трябва да се гони най-лесния профил, за да се постигне спокойно отлична диплома.
Мисля, че бях писала по-назад в темата, че за настоящите 12-класници профилът Мат с Гео определено се е оказал лош избор, защото май няма ученик, който да завърши миналата година без 5-ца по профилиращ предмет.
А като гледам напр. балообразуватето в СУ , среден успех от дипломата се взема при почти всички специалности.т.е. още оттук изостават от конкуренцията.
Профил БЕЛ  с история е спокоен. А и с г-жа Гюлеметов са много доволни децата.
Био с химия май не е особено полезен за кандидатстуденти, но също не ги "цакат " с оценките.
Поне според мен, трябва да се избира щадящи профил, за да може времето и енергията да се използват за ДСД изпита и за подготовката за университета.
Какъв е смисълът да си поусвоил част от математиката за първи курс в университета ако училищната ти оценка те възпрепятства да бъдеш приет там?
 А и материалът за кандидатстудентските изпити тази година май ще е от задължителното обучение. Дори СУ вече не предвижда два изпита с различна трудност и тежест мат1 и мат 2 както досега.

# 85
Здравейте,

Вчера на моя син са казали, че продължават онлайн, въпреки желанието на родителите да плащат за тестове.
Това не е истина. Освен това са публикували съобщение в НЕГ, че не се разбира правилно от родителите заповедта на МЗ.
т.е. учителите в НЕГ не искат да се връщат на ПО , въпреки , че има решение за набавяне на тестове от родители.
Това не е истина, тази гимназия е в най-лошите години на социализма, когато човек и да работи съвестно и да е креативен, партията го смачкваше.
Ами, като няма добра частна немска гимназия, ще се насочим към Американския колеж. (от вчера и това обмислям). Малкияът ми син тази година е в 7 клас, бяхме се нагласили и той за НЕГ, но сега ще кандидатства в АК и ако успее да се класира, ще се опитам да преместим и баткото от НЕГ.
Срамота за елитните гимназии да прогонват умни деца и трудолюбиви деца.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/12/02/4288109_durjavata_vse … ef=home_mainStory

И какво излиза , моят син е със сертификат за преболедуване , с ваксинация и пак не може да ходи на училище - е кажете ми сега това какъв фашизъм е ?

Последна редакция: чт, 02 дек 2021, 09:18 от SirlyK

# 86
  • София
Значи е точно така, както предполагах, Галимар Simple Smile

Фашизмът е да, на друго ниво, по-горно, това на НЕГ е обаче тотално безхаберие, незаинтересованост.. Не че и те са за каквото и да е оправдаване, но има съществена разлика. Понеже дори и там, където управата действа, за разлика от тази в НЕГ, има ваксинирани/преболедували/желаещи да се тестват  деца с готови да плащат за тестовете родители, които са си също вкъщи, уви. Wink  И НЕГ, като виждат какво става, си карат така, както най-добре си знаят  -  по най-тънката лайсна и не си дават грам зор. А и нищо чудно Шарлот да се окаже права.. Ще задържат управниците ни на цената на родителското недоволство нещата така до Коледа, а после, с нарастването на броя на  грипозните заради сезона и вероятно на тези с новия щам, ще  наложат  пак ограничителни мерки от Нова Година...които за училищата така  и не са спирали  Sad

Последна редакция: чт, 02 дек 2021, 10:06 от пенсионирана русалка

# 87
  • София
Galimar, а имаш ли впечатления от профила Мат с Физика? Дали и той се оказва труден за децата ?
Дали Юруков води профила? Сред настоящите 10класници доста искат МАТ с ИТ, но май желанието им е сведено само до знанието на класния... Така се надявах и аз на някакво раздвижване в ръководството, но не би.. Насърчавах да се организират и отсега да подадат заявление за евентуално създаване на такъв, но мисията май е почти невъзможна. Както се вижда доста трудно се справят да намират дори временни заместници, а за нови назначения може само да мечтаем..

# 88
Здравейте,

Вчера на моя син са казали, че продължават онлайн, въпреки желанието на родителите да плащат за тестове.
Това не е истина. Освен това са публикували съобщение в НЕГ, че не се разбира правилно от родителите заповедта на МЗ.
т.е. учителите в НЕГ не искат да се връщат на ПО , въпреки , че има решение за набавяне на тестове от родители.
Това не е истина, тази гимназия е в най-лошите години на социализма, когато човек и да работи съвестно и да е креативен, партията го смачкваше.
Ами, като няма добра частна немска гимназия, ще се насочим към Американския колеж. (от вчера и това обмислям). Малкияът ми син тази година е в 7 клас, бяхме се нагласили и той за НЕГ, но сега ще кандидатства в АК и ако успее да се класира, ще се опитам да преместим и баткото от НЕГ.
Срамота за елитните гимназии да прогонват умни деца и трудолюбиви деца.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/12/02/4288109_durjavata_vse … ef=home_mainStory

И какво излиза , моят син е със сертификат за преболедуване , с ваксинация и пак не може да ходи на училище - е кажете ми сега това какъв фашизъм е ?
Добро решение щом можете да си го позволите.
За сетификат ДАФ вече е писано. И не съжалявайте , за НЕГ "Совите не са това, което са" и то не от сега, но
онлайн обучението задълбочи проблемите.

# 89
Нямаме големи възможности, но ще помислим за бюджета, ще кандидатстваме за намалявае на таксата, ще продадем една стара нива и така , ще търсим опции. 
Но не искам децата ми да са трудолюбиви (те са научени на труд и дисциплина) и въпреки това, държавата да ги ограничава.

Общи условия

Активация на акаунт