В кухнята на BG-Mamma ухае на масло! Да напишем заедно Коледната кулинарна книга!

  • 24 941
  • 584
  •   1
Отговори
# 15
  • плевен
  • Мнения: 453
ПАМУК ПОГАЧА
продукти
1 ч.ч. (240 мл) топло прясно мляко     
1 ч.ч. (240 мл) топла вода
1 ч.ч. (240 мл) олио
2 с.л. захар 1 с.л. сол
½ пак. (20 г) прясна мая /аз сложих 1бр 7гр.-суха/
6 ч.ч. (840 г) брашно /на мен ми отиде малко повече около килограм/
1 жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
Маята и 1 с.л. захар се разтварят във водата.
Покрива се с кърпа и се оставя настрани за 10-15 минути.
Ако е суха направо се сипва в брашното.
В купа се слагат 3 ч.ч. от предварително пресятото брашно.
В кладенче в средата се сипва сместа с маята, млякото, олиото.
Сипва се захарта и солта./захарта може да намалите на 2с.л. ако не искате да ви сладни/
 Разбърква се с лъжица. Тестото се прехвърля се върху набрашнен плот. Разделя се на 2 равни части. Всяка се разточва на правоъгълен лист с размери 36 х 50 см, който трябва да се нареже на 12 еднакви триъгълни парчета. Разграфете листа на 6 равни части от двете страни и така по-лесно ще маркирате 6 ленти, които се получават. Всяка една срежете на диагонал. С остър нож се нарязват еднакви остри триъгълници с основа 6 см и се навиват на кифлички като се започва от широката част, а върха остава отгоре. Завитото на рула тесто се нарежда в тава намазана с олио и наръсена с брашно или с пекарска хартия.  Тавата се покрива с памучна кърпа и се оставя на топло, докато тестото втаса.. Повърхността на втасалата пита се намазва със смес от жълтък и прясно мляко. Пече се в предварително затоплена на 180°C фурна, с включени долен реотан и вентилатор. Печенето отнема около 40 минути или докато се получи приятен златист загар.

# 16
  • Мнения: 312
Гюзлеми:  кори за баница - 1 пакет
сирене - 200 г
масло - 50 г краве
олио
Една кора се сгъва на две и се маже с краве масло. Отгоре се поръсва с натрошено сирене, след което се сгъва на четири. Така оформената гюзлема се пече от двете страни в тиган с малко олио.

# 17
  • Сливен
  • Мнения: 4 224
1 пакет кори за баница,3 яйца,2 сл.брашно(по желание),половин кофичка кисело мляко,1 ч.ч.олио,250-300грама сирене,щипка сода.В голяма купа поставяме-яйцата,сиренето,олиото,брашното,кис.мляко,щипката сода.Намазваме тавата с малко олио или ползваме хартия за печене.Редим- 2 листа кори,плънка,2 листа кори,плънка.Като накрая с последните 2 листа загъваме.Печем първо отдолу 10-15 минути на 150 градуса,после печем и отгоре ,до като се "зачерви".Изваждаме от фурната,поръсваме с газирана вода и загъваме с хавлия.

# 18
  • София
  • Мнения: 766
Вкъщи обожаваме вита баница със сирене.Моята рецепта е следната:
-1 пакет точени кори
-5 яйца
-кофичка кисело мляко
- сирене -400гр.
-щипка сол и щипка сода
-олио-половин чаша(100мл.)
-масло за отгоре да намажем.
Разбиваме яйцата,с млякото,олиото,сиренето,содата и солта.В намазнена тавичка подреждаме навитите кори с плънка в тях.Като я подредим изсипваме остатъка от сместа върху баницата и печем на загрята фурна на 200 градуса около 45 Мин.Като стане готова,намазвам масълце,изваждам от фурната и покривам с кърпа.

[/img]

# 19
  • Бургас
  • Мнения: 909
Много любим вкъщи

Солен кекс
Продукти:
2 яйца
1ч.ч кисело мляко +1ч.л сода бикарбонат
1/2 ч.ч олио
150 гр.сирене натрошено
щипка сол и щипка захар
2ч.ч брашно
Краве масло няколко парченца
Поръска семки

   Всичко се смесва в тази последователност. Намазана тавичка (формичка) с олио и поръсена с галета. Изсипвам сместа, след което слагам тук там парченца масло и поръсва със семките(поръската). Пека първо на долен реотан 15 мин, след което още 15-20мин до златисто.

# 20
  • плевен
  • Мнения: 453
Месени мъфини със сирене
Продукти:
1 яйце,200гр. прясно мляко,100гр. Олио,470 гр. Брашно,1 ч.л. захар,1 ч.л. сол,1 пакет суха мая  1 белтък
За пълнежа
200гр. сирене крема -за намазване,1 жълтък ,няколко капки олио и прясно мляко
От изброените продукти ,които са на стайна температура омесваме меко тесто-не лепнещо.
Тестото се оставя да почина за 15 минути.Разделяме на 12 равни части.Всяко топче разточваме на елипса и нарязваме на ивици едната страна,но не до край.От другата страна слагаме 1 лъжица от пълнежа. Завиваме откъм страната на пълнежа. Завиваме на рулце.И след това на охлюв. Подреждаме в намазани форми за мъфини. Печете на 180 градуса до приятен загар.

# 21
  • Мнения: 534

Тиквеник

Средна по големина тиква цигулка се настъргва на едро ренде или се ползва блендер. Запържва се с малко олио. Накрая когато тиквата е почти готова се добавят 2 чаени лъжички канела, 1 чаена чаша натрошени (а не смлени орехи) и 1 чаена чаша захар. След като се разтопи захарта сместа се сваля от котлона. Използва се 1 пакет кори за баница. Взимат се по две кори, намазват се с плънката от тиквата, навиват се и се нарежда в подходящ съд. Оставя се малко от сместа и се намазва тиквеника отгоре. Когато тиквеника се изпече и се извади от фурната се поръсва с малко вода. 

 

# 22
  • Пловдив
  • Мнения: 4 132


Любима закуска - мързеливки Simple Smile
1-1,5 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1 яйце
равна ч.л. сода
разтопено масло Президент
натрошено сирене - около 1 чаша

Содата се слага в киселото мляко и се омесва меко тесто от всички съставки. Оформям на малки питки и нареждам в подмазана тавичка. Бързо, лесно и вкусно!

# 23
  • Мнения: 116
Баница със сирене
Продукти
1 пакет 400 грама кори фамилия
4 яйца
250 грама сирене
250 гъсто кисело мляко 5 %
100 мл олио /1 чаена чаша/ за
плънка и 40 мл за намазване на
корите
Половин чаена лъжица сода
бикарбонат
3 пълни с връх супени лъжици
брашно
80 грама краве масло за отгоре
преди печене
1. Разбъркваме 4 яйца с вилица и се прибавяме 250 грама натрошено
сирене.
2. В 250 гъсто кисело мляко 5 % слагаме половин чаена лъжица сода
бикарбонат и изчакваме да шупне. Прибавяме млякото към яйцата и
сиренето.
3. Прибавяме към сместа 100 мл олио /1 чаена чаша/ и 3 пълни с връх
супени лъжици брашно. Разбъркваме.
4. Намазваме корите една по една с 40 мл олио. Поръсваме с плънката и
завиваме на руло. Поставяме в намазана с олио кръгла тава.
5. След като наредим корите слагаме 80 грама краве масло за отгоре.
f6. Печем в загрята 200 градуса фурна 30 минути с фолио и 30 минути на
200 градуса.
7. Изваждаме и напръскваме леко с вода.
8. Покриваме с фолио и с кърпа и задушаваме за половин час.

# 24
  • Мнения: 5 993
Маслото на President e постоянно присъстващ в кухнята ми продукт. Yellow Heart
Днес ще споделя моята супер лесна рецепта за любимата на цялото ми семейство баница с кайма.

Продукти:
5 ч.ч брашно
2 ч.л сол
2 ч.ч хладка вода
50 гр. масло
1/3 ч.ч олио
За плънката:  500 гр. кайма, 2 глави лук, сол, черен пипер.

Приготвяне:
След като си замеся тесто с брашното, солта, водата оставям го да си "почине" за 1 час. В малка купичка смесвам олиото и маслото, които ще са ми необходими за намазване отвътре и вън. Разделям си тестото на 4 топки, от които разточвам отделни листове, които си мажа с маслото и олиото. Слагам плънка на всеки лист и завивам на руло. Отгоре намазвам с четка олио и масло и пека половин час на 200 градуса във фурната.

Ето процеса и в снимки:
Скрит текст:


# 25
  • софия
  • Мнения: 25 446
Памук погача   

300 мл прясно мляко
100 мл топла вода
125 мл разстопено масло
2 с.л. захар
1 пак. суха мая
2 ч.л. сол
1 с.л. кисело мляко
750 гр брашно
сирене/пакетче крема сирене
1 жълтък

Брашното се пресява и размесва с мая.
Млякото и водата се затоплят до 35-36 С. Смесват се със солта, захарта, маслото и кисело мляко. Добавят се при брашното и се омесва меко тесто.
Оставя се да отпочине за 10 минути. Тестото се оформя по желан начин в тавичка, като при оформянето се слага сирене/крема сирене в отделните елементи.
Оставя се на топло покрита с кърпа докато втаса и удвои обема си.
Намазват се с жълтък смесен с 1 с.л. вода и се поръсва със семена.
Погачата се слага в предварително затоплена фурна (180 С) и се пече около 30 минути.

Последна редакция: пт, 03 дек 2021, 15:27 от zvаnchе

# 26
  • Мнения: 8 475
Масленки

Продукти:
краве масло - 1 пакет
пудра захар - 1 к.ч.
орехи - 1 шепа смлени
ванилия
брашно - 3 к.ч.
пудра захар за овалване

В купа с брашно смесваме меко масло, пудра захар, ванилия, смлени орехи на ситно и замесваме меко тесто. С помощта на лъжичка, оформяме масленки с приблизително еднаква големина с формата на топче. Нареждат се в тава. Печем в загрята фурна 160 градуса - 12 минути. Изваждат се и се овалват в пудра захар още докато са топли.

# 27
  • София
  • Мнения: 833
Мойте любими бутер банички Simple Smile

Продукти:
1.бутер тесто - 1 пакет от 800 г - 1 кг /зависи от марката/;
2.сирене - 200 гр;
3.кашкавал - 200 гр;
4.яйца - 1 бр.;
5.мак - или сусам за поръсване.

Начин на приготвяне:
Първо се разбива яйцето  с вилица, натрошава се сиренето и кашкавалът се настърва.
Бутер тесто се намазва с яйцето. Отгоре се наръсват равномерно сиренето и кашкавалът и се завива на руло.
С остър нож рулото се нарязва на парчета с дебелина 1 - 1. 5 см и се реди в тава.
Всяко парче се поръсва с мак и се пече на силна фурна до зачервяване на тестото.

# 28
  • София
  • Мнения: 452
Тутманик с масло и сирене

4 бр Яйца
1/2 кофичка кисело мляко
1 пакет масло
1 кубче мая
400 гр.сирене
1 с.л.сол
1 с.л.захар
1 кг.брашно


Разреждаме киселото мляко с 200 мл. топла вода, слагаме маята, захарта и малко брашно и оставяме да шупне. Пресяваме брашното.

Правим кладенче, в което слагаме яйцата, като отделяме единия жълтък за намазване, солта, мекото масло и шупналата мая. Замесваме до меко тесто.

Намазваме с масло и оставяме да втасва на топло за около 40 мин.

Разделяме на 6 топки, като всяка от тях разточваме, намазваме с мазнина, поръсваме с натрошено сирене и навиваме. Подреждаме в намаслена и набрашнена тава.

Завиваме и оставяме още около 20 мин на топло да втасва. Разбиваме жълтъка с 1 л олио или масло и 1 л вода. Намазваме и печем тутманика в предварително загрята фурна на 180 градуса.

# 29
  • Мнения: 998
Ябълков кекс
яйца - 4 бр.
захар - 1 ч. ч.
олио - 2/3 ч. ч.
брашно - 2 ч. ч.
бакпулвер
ванилия
ябълки - 3 бр.
канела - 1/2 ч.л.
пудра захар

Разбиват се яйцата заедно със захарта. На струйка се прибавя олиото. Брашното се пресява и обърква заедно с бакпулвера и ванилията и бавно се прибавя към останалите продукти. Бъркането е на ниска скорост на миксера.
Ябълките се обелват и нарязват на малки парченца, след което се поръсват и объркват с малко канела.
Прехвърлят се купата и отново всичко се разбърква. Сместа се прехвърля във форма за кекс, която предварително сме намазали с мазнина и посипали с брашно.
Пече в предварително загрята фурна на 180 градуса докато стане златист.
След като е готов и е изстинал се изважда от формата и поръсва с пудра захар.

Общи условия

Активация на акаунт