Замяна на електроуред в магазин

• 431
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте, днес получихме подарък, който не ни пасва много и отидохме в магазина да го заменим. От магазина ни казаха, че не са много сигурни дали е възможна такава замяна и да се върнем в понеделник. Електроуреда е купен на 19.11, имаме ли право на замяна?

# 1
Касова бележка ви е нужна и уреда да е в търговски вид. 😇

# 2
Към Коледа(тази, която мина) получих ел. уред, който не ми пасваше. Беше купен от Технололис. Отидох с касовата бележка и го замених за нещо друго, от което повече имах нужда. На същата стойност.
Казаха ми, че можело да ми върнат парите, ако не било платено с карта (кой ли лъжат?!), но не ми се разправяше и си взех нещото, от което имах нужда ( с такава нагласа бях отишла).

# 3
С касова бележка е, даже е неразопакован, но от самия магазин имам чувството, че могат да ми откажат, та затова питам имам ли законово право да го заменя или да ми върнат парите?

# 4
Мисля, че не. Само при купуване по интернет имаш 14 дневен срок за връщане.

# 5
Сега проверих, имам право на замяна, ако е онлайн поръчка в рамките на 14 дни. Значи сега ще разчитам на добрата воля на магазина. Подариха ми уред за готвене с горещ въздух без мазнина, без да се допитат до мен, сега няма и да го ползвам.

# 6
С касова бележка е, даже е неразопакован, но от самия магазин имам чувството, че могат да ми откажат, та затова питам имам ли законово право да го заменя или да ми върнат парите?

Разбира се че имате право. Щом имате касова бележка ,можете безпроблемно да си изберете друг уред за тази цена или  с доплащане. Ако е платено с карта, няма как да ви върнат парите.

По-принцип търговците масово отказват  защото са на" загуба".И се възползват от ситуацията, че в България хората не си знаят правата или не се спазват законите. Изречения от рода "елате в понеделник"си е спестяване на време защото или управителят не там или всичко трябва да "минава "през него. 😆

Последна редакция: сб, 27 ное 2021, 22:52 от Анонимен

# 7
Доколкото видях в закона пише, че нямам право на замяна и се разчита на добрата воля на продавача, само ако е онлайн, тогава имам срок от 14 дни. Иначе не е платено с карта, а в понеделник, защото не се знаело дали можели да спрат гаранцията на уреда

# 8
Как се казва търговеца /фирмата?
През онлайн ли е минала продажбата?

"нямам право на замяна и се разчита на добрата воля на продавача"-какъв е тоя закон дето зависи от добрата воля на продавача. Ето за това говоря!

"защото не се знаело дали можели да спрат гаранцията на уреда"
С( платена) допълнителна гаранция ли е закупен уреда. ?

Последна редакция: сб, 27 ное 2021, 23:08 от Анонимен

# 9
Цитат
а разлика от връщането на стока, купена в магазин, което не е задължение на търговеца, а само добра практика, законодателството за защита на потребителите предвижда възможност да върнете подарък, купен онлайн. В този случай от значение е бързината трябва да се вместите в предвидения срок от 14 календарни дни за отказ от договора от разстояние. Тогава не дължите никакви обяснения на търговеца защо искате да върнете закупената от него стока. Той е длъжен да я приеме и да ви върне парите обратно.

https://www.kzp.bg/novini/koga-i-kak-mozhete-da-varnete-kupena-stoka

Точно си е така - зависите от добрата воля на продавача. Не е длъжен да смени изправна стока.

# 10
Черна станция, благодаря за цитата
😇

Jane122,успех и дано да попаднете на "добра воля"🤞

Общи условия

Активация на акаунт