Тема № 23 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Декември 2021

• 40 214
  • 1 083
  •   1
Отговори
# 135
Какво става с децата, които не искат да се тестват? Ако 50% от класа са против е ясно, че всички си остават ДО. Ако обаче класът тръгне присъствено от понеделник, тогава какво се случва с детето, което не иска тестване? Пак ли продължава да учи онлайн и как?

# 136
  • София
Декларацията при нас се получи в Школо  19:00:49  02.12.2021
(6 клас)
Ето как изглежда:

(име на училището)
София-град, Столична, гр. София
(област, община, населено място)

ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА СЪГЛАСИЕ
за ученици до 14 - годишна възраст

от…………………………………………………………………………………………., родител
(име, презиме и фамилия)

на ….………………………………………………………………………………………………..,
(име, презиме и фамилия)

ученик в……………………… клас,

с цел осигуряване на възможно най-безопасна среда при възстановяване на присъственото обучение в училище при  висока заболяемост повече от 250 на 100 000 на ниво община:
Съгласие за тестване:

-󠄅 Декларирам съгласие, детето ми да бъде тествано в класната стая с предоставен безплатно от училището неинвазивен бърз антигенен тест с проба от слюнка за доказване на COVID-19, одобрен от Министерството на здравеопазването, пуснат на пазара в България по реда на Закона за медицинските изделия и с оценено съответствие със съществените изисквания на Директива 98/79/ЕО за диагностичните медицински изделия.  
󠄅- Запознат/а съм с изискването 30 минути преди правенето на теста детето ми да не е консумирало храна и да не е поемало течности.
󠄅-  Разбирам, че тестът е с диагностична цел и не може да се използва като единствена основа за вземане на решение за лечение.
и/или
- Наличие на валиден документ за преболедуване, ваксиниране или наличие на антитела
󠄅 Детето ми отговаря на изискванията за присъствено обучение при осигурена здравословна среда – преболедувало е COVID-19 преди по-малко от 365 дни, ваксинирано е или има необходимото количество антитела, за което прилагам  валиден официален документ.

Дата:……………………….            ДЕКЛАРАТОР:
                                       (подпис)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Аз имам три деца, вечер у дома е лудница, полу-случайно я видях. Изпратих я попълнена като файл и ще процедирам както с малките - подписан оригинал ще се занесе на първия присъствен ден. Аз имам, но не всеки е длъжен да има принтер и скенер у дома, амаха.
Дано се съберат 50+ процента...

# 137
  • Пловдив
Важното е да се чете какво се пише, ама къде ти. За какво недоволство говорим? Да, недоволна съм от кратките срокове, защото не знам колко родители ще зарежат всичко и ще хукнат по офиси и квартални книжарници. И днес като се представят 5-6 декларации ще стоим вкъщи. Честно, не знам дали само ДО е виновно да не може да се вникне в съдържанието на написан текст.

Последна редакция: пт, 03 дек 2021, 07:50 от dazel

# 138
Най-сетне ми поискаха сертификата на девойката. Направо не вярвах, че ще се случи. Попълних и подписах декларация, че съм съгласна да тестват с каквото преценят и колкото пъти преценят. На всичко сме съгласни само и само да не ги затварят повече! Дано! Не се притеснявам изобщо защото не е тайна , че октомври вирусът вилнееше в нашия клас на воля без маски и без карантина след два лабораторно доказани случая. Който си е направи труда да иде до лаборатория е покрил изискването за антитела. 
Скрит текст:
Някъде към 4-5 кл и подарихме устройство 3 в 1 от от някаква промоция за около 130лв.Само веднъж сме поръчвали касети с мастило за 4 г. Редовно го ползва  с учебни цели, а ние живеем в на сред нищото. Наоколо само гори и ливади. Не се оказа  нито голям разход , нито голяма инвестиция, а редовно си трябва и не само на девойката
.

# 139
Тия декларации са същите като за малките... Само се надявам да няма още 4 варианта, че за щерката (3 клас) всеки ден нова версия се появяваше, докато ги пуснат реално в училище Simple Smile Simple Smile
Но пък, разбира се, що да не са сроковете пак среднощни Simple Smile

# 140
Сега четох, че тестването на начален етап може да отпадне, за да останат тестове за големите ученици.
За съжаление обаче ми мина като новина във фейса. Ще се опитам да потърся статията и да пусна линк към нея.

# 141
Ох, ние сме на кантар с родителското съгласие, дано съберем 50% Sad

# 142
При нас  100% съгласие от родителите , обаче са им казали, че май няма да тръгват понеделник, че нямало тестове . Вече не знам да плача или да се смея.

# 143
Съгласието ще е препъни камък пред всички. Въпросът е имат ли нужната компетентност, че да решават за всички  хората от чието съгласие зависи . Нека не се залъгваме, че има и деца и родители, за които образованието не е приоритет. Не знам какъв процент са, но ако институциите оставят ''решението'' дали да се ходи или не на училище в ръцете на такива хора, то за какво са ни тези институции?

# 144
няма как да има тестове за всички, защото дори и да пренебрегнем липсващите към 150к, останалите са разпределени спрямо предишната заповед - т.е. за училищата 1-4 клас. Не знам доколко е възможно да ги преразпределят спрямо новата заповед. По-скоро няма да е възможно...

# 145
  • Ямбол
При нас два 12 и два 11 класа не могат да съберат 50% съгласие и това е умишлено, защото не им се ходи на училище. Но до няколко дни очакваме спад под 250 за града ни и тогава ще трябва да дойдат. Тогава, добре че не им преподавам, щеше да разберат, че е било по-добре да се съгласят и то по трудния начин.
В моя клас има 100% съгласие. Благодарение на моите разяснения и лек натиск, че присъственото обучение трябва да е приоритет. В калсовете, в които ще имам ученици не дали съгласие за тестване и останали на онлайн, няма да си губя времето да чакам добра връзка и да се занимавам с подобни проблеми. Включвам лаптопа, пускам Тимс към дъската и кой колкото е разбрал. Имам право да ги викам за изпитвания, ще ги викам още първите дни, че да им стане ясно, че не е по-лесно да си стоят в леглото и изобщо няма да стане както я мислят.

# 146
Според мен не трябва да има изобщо съгласие на родителите, не смятам, че болшинството са компетентни. Голямо канене и калесване да се ходи на училище. Ще кажеш, че запас ги пращаме. Лиляна, хубаво правиш. При нас още не се знае, дано до обяд има яснота, че ще се пръсна вече.

# 147
Браво Лиляна!
Ако изпитванията и контролните станат задължително присъствени за всички без изключение вярвам, че всички много бързо ще намерят пътя към класните стаи. Мисля, че го видях това  някъде в последните насоки.
Вярвам, че изискването  всеки път да са на място половин час по-рано за тестване ще накара поне преболедувалите да се разходят все пак до лабораторията за ЗС.

# 148
при нас в школо вече има отговори на родители, че не подкрепят присъственото обучение и децата им няма да се тестват и няма да ходят. Тотално малоумие е някой да дава опция да не се подкрепя присъствено обучение, което е приетата норма...

# 149
  • София
Лиляна,  разбирам огорчението ти от цялата неестествена обстановка, но точно такива емоционални изказвания, съдържащи (не)скрита заплаха за учениците ти, пораждат недобро отношение към учителите. За какво ще наказваш тези ученици. Те самите са достатъчно объркани и стресирани, за да се боят допълнително какво ги чака като се върнат в клас.

Последна редакция: пт, 03 дек 2021, 12:35 от Fair Lady

Общи условия

Активация на акаунт