Тема № 23 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Декември 2021

• 40 215
  • 1 083
  •   1
Отговори
# 150
Според мен не трябва да има изобщо съгласие на родителите, не смятам, че болшинството са компетентни. Голямо канене и калесване да се ходи на училище.
Не е канене, а принуждаване. Днеска целият ден върху моето дете се упражнява психически тормоз да се съгласи да се тества. Класната даже я заплашила, че ще й спадне успеха, ако остане в ОРЕС!!!!

На потребителката Лиляна коментарът съм го включила в жалбата си до МОН като подкрепящ пример за тормоз от страна на учителите към децата.

# 151
Хора, осъзнайте се! Ужасяващо е такова озлобление от учители към деца! Образованието има смисъл, ако в него има човещина, съпричастност и разбиране (за любов вече отдавна не можем да мечтаем).
Вече се прекрачват някои граници, което няма да доведе до нищо добро! Внимавайте с властта, която имате, защото в нейна жертва се превръщате вие самите.

# 152
Аз също не желая детето ми да присъства в училище в момента. Нито пък тя самата.
Трябва да има избор- щом има за възрастните ваксина или не, тест или не. Ние цялото семейство сме ваксинирани, но аз видях много ползи от дистанционното обучение- напр. много повече време за детето за самоподготовка. В класната стая е много шумно, губи се време в придвижване, сега и тестване и след втора смяна трябва да пише домашни по тъмно. Не можах да разбера обаче ще бъде ли възможно по желание да си остане дистанционно. Някой да е чел нещо по въпроса?

# 153
Според мен не трябва да има изобщо съгласие на родителите, не смятам, че болшинството са компетентни. Голямо канене и калесване да се ходи на училище.
Не е канене, а принуждаване. Днеска целият ден върху моето дете се упражнява психически тормоз да се съгласи да се тества. Класната даже я заплашила, че ще й спадне успеха, ако остане в ОРЕС!!!!

На потребителката Лиляна коментарът съм го включила в жалбата си до МОН като подкрепящ пример за тормоз от страна на учителите към децата.
А после се чудим защо децата не искат ПО, а ДО. Били се бъгнали и повредили. Глупости. Всичко си е наред с децата, със сигурност искат да са заедно и да се върнат в училище. Просто им е ясно какво им се готви, а те го усещат по начина, по който им говорят учителите. Не ги разбирам тези чувства към учениците. Изключително ми е неприятно да допусна, че моите деца имат учители, които ги обсъждат с неприязън.

# 154
  • Бургас
При нас ползата от ДО е, че дребния става все по-добър на игрите, но пък се сметка на това го усещам че губи мотивацията за учене. Иначе съвсем съвестно си седи и пише, но не е достатъчно концентриран. И това се вижда още повече на състезанията по математика. Онлайн не се предствя достатъчно добре, на присъствените са съвсем други резултатите.
Нашето училище (ПМГ) е почти със 100% заявка за присъствие. Сега очаквам РЗИ-то да кажат, че нямат тестове и да ни върнат отнова на стартова позиция. Дано да съм лош пророк  ....

# 155
Къде е ужасът? Къде е заплахата ? В това, че изпитването ще е присъствено ли?
В това, че бонуси и поощрения ще се полагат само  срещу положени усилия и труд?
Родителите, които не толерират  мързел, скатаване, глезотии и "хитруване" значи ли ,че не обичат детето си?!
 Ако до момента сме възпитавали нашите наследници, че зад "благата" и "екстрите" стои единствено много от техния труд и усилия, то за тях това си е най-нормална житейска логика.
Все едно някой възрастен да е стреснат, че трябва даже  да ходи на работа за да получава заплата.

Mia Rulana, ако поставената оценка не съответства на знанията на детето  можете да подадете молба за изпит пред комисия. Когато оставих у дома детето ми заради невъзможни температури в училището, всичките и изпити протичаха точно по този начин- пред комисия от няколко преподаватели. Всичко е черно на бяло и няма как някой да го ощети и да остане скрито покрито.

# 156
Знаете ли друга европейска държава, в която да пускат анкети на родителите дали са съгласни децата им да бъдат тествани? Или пък да имат претенции как да учат?
Дъщеря ми ме попита днес в колата по път за училище, не знаех как да й отговоря на въпроса.
Образованието и науката не бяха ли национални приоритети?

# 157
  • София
Не, Boel, не са били приоритети, нито са, а дали ще бъдат, бъдещето ще покаже.

# 158
При нас два 12 и два 11 класа не могат да съберат 50% съгласие и това е умишлено, защото не им се ходи на училище. Но до няколко дни очакваме спад под 250 за града ни и тогава ще трябва да дойдат. Тогава, добре че не им преподавам, щеше да разберат, че е било по-добре да се съгласят и то по трудния начин.
В моя клас има 100% съгласие. Благодарение на моите разяснения и лек натиск , че присъственото обучение трябва да е приоритет. В калсовете, в които ще имам ученици не дали съгласие за тестване и останали на онлайн, няма да си губя времето да чакам добра връзка и да се занимавам с подобни проблеми. Включвам лаптопа, пускам Тимс към дъската и кой колкото е разбрал. Имам право да ги викам за изпитвания, ще ги викам още първите дни, че да им стане ясно , че не е по-лесно да си стоят в леглото и изобщо няма да стане както я мислят.

Нямало натиск ли, нямало заплаха ли?!!! Как ще им се ходи на децата на училище Sad
Силно се надявам потребителката Лиляна да не е истинска учителка, а само да се изживява като такава по форумите.

# 159
  • European Union
В нашето училище още няма яснота ще се учи ли в понеделник или не, но получих съобщение от училището на детето, че няма да започнат в понеделник, да проверяваме за нови съобщения.

Между другото от началото на годината тя упорито твърди, че в новото училище учителите ги мразят (5 клас). Всеки път обяснявам, че не я мразят, а просто не се грижат за тях, както в началното училище. Учителите не са родители и не са длъжни да я обичат по задължение. Тя също не е длъжна да ги обича, но трябва да спазва нормите на поведение и да си учи уроците. Ако се държи възпитано и си знае уроците, няма причина никой да я мрази. Не очаквам училището да свърши моята работа като родител, както и чужди хора да мислят за моете дете повече от мен.

# 160
Няколко пъти го чета и за мен има само заявка , че ще има изисквания и няма да се толерират "тарикатлъци'' и "скатавания". Подаръците трябва да се заслужат.
Говорим за ученици, не за бебета в ясла, детска градина и дори начален курс. Нали правим разлика? В различните възрасти е нужен различен подход. Не отглеждаме зеленчуци , а самостоятелни, борбени, уверени млади хора с характер.

# 161
При нас два 12 и два 11 класа не могат да съберат 50% съгласие и това е умишлено, защото не им се ходи на училище. Но до няколко дни очакваме спад под 250 за града ни и тогава ще трябва да дойдат. Тогава, добре че не им преподавам, щеше да разберат, че е било по-добре да се съгласят и то по трудния начин.
В моя клас има 100% съгласие. Благодарение на моите разяснения и лек натиск , че присъственото обучение трябва да е приоритет. В калсовете, в които ще имам ученици не дали съгласие за тестване и останали на онлайн, няма да си губя времето да чакам добра връзка и да се занимавам с подобни проблеми. Включвам лаптопа, пускам Тимс към дъската и кой колкото е разбрал. Имам право да ги викам за изпитвания, ще ги викам още първите дни, че да им стане ясно , че не е по-лесно да си стоят в леглото и изобщо няма да стане както я мислят.

Нямало натиск ли, нямало заплаха ли?!!! Как ще им се ходи на децата на училище Sad
Силно се надявам потребителката Лиляна да не е истинска учителка, а само да се изживява като такава по форумите.

извинете, ама с бъклица и дрян ли да ги молят да ходят на училище? Образованието е присъствено, неадекватно е в момента да се питаме на кой му се ходи и на кой не, а и да бъде пречка за връщане на класа на всичкото отгоре.

# 162
mamamari, смея да твърдя, че децата в класа на моите деца са на 90% мотивирани, отговорни и добри деца. Защо се прехвърля топката за недостатъците на ДО само към децата? Те са мързеливите, скатаващите се и тарикатите. Достатъчно интелигентни и чувствителни са обаче, за да усетят подобно отношение от някои учители. Винаги, във всяка ситуация, съм била склонна, ако нещо не се получава, както го искам, да търся причината първо в себе си. И ако не я открия, тогава да я потърся в отсрещната страна. Защо има учители, които и ПО и ДО успяват да ангажират децата, да ги мотивират, да се отнасят с уважение към тях като личности, без да снижават изискванията си към тях? Разберете, децата усещат неприязънта на учителя към тях. И аз съм го усещала като ученичка, затова имах учители, които много обичах, и ви уверявам, че те бяха от най-строгите. Срещу вас стоят млади хора, много от които само след няколко години ще бъдат много високо в социалната стълбица, с много знания и постижения. Уважавайте ги поне за това, което ще бъдат и бъдете част от техния успех! Не става дума за необективно оценяване, става дума за отношение. И докато те са млади и могат да сбъркат, то учителят е опитен и зрял и трябва да е вдъхновение и пример, а не враг.

# 163
Някои млади хора биха се обидили, ако ги наричат деца и се опитват да ги покровителстват. Колкото и знания да имат никога не биха стигнали сами до никъде, ако не са се научили да се борят или пък не са били подготвени ,че може би не всички ще ги харесват.
Нищо на този свят освен любовта към рожбите ни, не е даденост и точно за това трябва да ги научим как да заслужат уважение и отношение. Как да градят репутация. Как да променят мнението и отношението към себе си...
Все неща, които няма как да бъдат научени в скъпо частно училище, където с таксата си ''купуваш '', поне привидно, всичко това.
 Не очаквам нито  да ме разберете, нито да споделите разбиранията ми, но съм убедена , че освен знанията и компетентностите има още много неща, без които живота може и да ги смачка. След като не мога да я опазя от всичко, по-добре да я науча как сама да се бори и да се пази и това съвсем отделно от уважението към придобитите знания и компетентности.

# 164
Браво, Лиляна! Не съм очаквала нищо по-малко от това изказване.
Когато другите тръгнат присъствено се чудя от кого ще преписват, щото моето няма да е в клас?!

Общи условия

Активация на акаунт