Тема № 23 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Декември 2021

• 39 807
  • 1 083
  •   1
Отговори
# 885
  • София
Е, нали тестовете им били наред сутринта? Нещо не те разбирам.

Ами сутринта са пили един топъл чай и са хапнали сандвич по пътя към училище. Нали някой не си въобразява сериозно, че тези тестове са по какъвто и да било начин релевантни към действителната ситуация? Сериозно. Чиста загуба на ресурси - държавни пари и време да децата. Едва ли има и едно, което да спази изискванията за точност на теста. Честно, и аз не бих ги спазила. Като вземам гърлен секрет - на себе си или на член на семейството - го правя в мига на ставането, преди първата глътка вода, според инструкциите. Дали бих ма'ала гащи на жадно до лаборатория? Дали тестът ми (не, не за ковид, правя антибиограми при всеки "гърлен" симптом) някога би показал каквото и да било? Ми не, не би. А дали пък бих го направила честно и правилно, ако очаквах не да имам за себе си информация как да бъда лекувана, а семейството да бъде карантинирано, без който и да било да се чувства изобщо зле? Ми... в най-добрия случай не е ясно.
С други думи казано... тези тестове може и да са акуратни, направени сутрин веднага след ставане, преди каквото и да било да е влязло в устата.
Ама тогава пък няма кой да ги контролира.
Абе, симуляция кипучей деятельности. За сметка на всички нас, данъкоплатците.

# 886
Е, нали трябва само 30 Мин преди теста да не са яли и пили. Дъщеря ми е втора смяна. Тестват ги в 13:20, да не би да трябва да стои цял ден гладна. Обядва в 12:20 най-късно.
Като беше първа смяна - мие зъбите, не закусва у нас, а чак след тестовете. Ама с неизмити зъби няма да я пусна на училище.
Като са казали 30 Мин, значи трябва да са ок за този тест.

# 887
От миналия четвъртък. Разбира се че не са на училище днес
Какво от миналия четвъртък? Не ги ли тестват само в понеделник?

# 888
Митева, и аз не разбрах какво точно се е случило
Финално звучи така - тестовете миналия понеделник са отрицателни, в четвъртък позитивират с лабораторни тестове и от петък не са на училище..
Ако поредността на събитията е тази, то между понеделник и четвъртък има 3 дни и може да си има заразяване междувременно, не знам как заключавате, че тестовете е трябвало да ги хванат още в понеделник.

# 889
Митева просто е пропуснала да прочете, че вече няма тестване в четвъртък и малко пообърка версията.

# 890
Според мен акцентът е, че има заразен ученик.

# 891
Е, нали трябва само 30 Мин преди теста да не са яли и пили. Дъщеря ми е втора смяна. Тестват ги в 13:20, да не би да трябва да стои цял ден гладна. Обядва в 12:20 най-късно.
Като беше първа смяна - мие зъбите, не закусва у нас, а чак след тестовете. Ама с неизмити зъби няма да я пусна на училище.

като бях болна миналия месец се тествах поредно вкъщи и с двата - този със слюнката отриц, назалният - положителен. И децата говорят, че са пълна щета - помежду си понякога знаят кой е или е бил блен последните дни, а не го е хванал тестът. Мен това не ме истерясва - някакъв имунитет ще е необходим. Проблем ще е, ако пак почнат да растат случаите, ама то така стана, че се събуждаш без очаквания - каквато тъпотия измислят, такава.

# 892
  • София
Митева просто е пропуснала да прочете, че вече няма тестване в четвъртък и малко пообърка версията.

Абсолютно Joy

# 893
Идеята да не се яде 30 минути преди теста е, че някои храни и напитки позитивират теста. А не, че като ядеш и пиеш преди теста отмиваш вируса. Имаше пример с портокаловия сок. Дали са ок тестовете или не, не се наемам да кажа, но при нас имаше миналата седмица в съседен клас позитивен, след това потвърден с пср. Все е нещо.

# 894
  • София
Кантарджиев, както и Александров (директорът на 51 СУ) обясняваха точно това преди време, но тук се повтаря, че децата нарочно се хранят, за да не позитивират...

# 895
  • София

Абе то и с урината уж е така, 2 часа да има (или 4 ли бяха? - забравила съм), ама който търси точност ползва първа сутрешна.

Идеята да не се яде 30 минути преди теста е, че някои храни и напитки позитивират теста. А не, че като ядеш и пиеш преди теста отмиваш вируса. Имаше пример с портокаловия сок. Дали са ок тестовете или не, не се наемам да кажа, но при нас имаше миналата седмица в съседен клас позитивен, след това потвърден с пср. Все е нещо.

Не, не е само по тази причина. И не става дума за отмиване, а за разреждане. Производство на повече слюнка / урина / по-водна, рядка кръв = относително по-малка концентрация на каквото и там да се търси в тези телесни течности.

Последна редакция: пн, 20 дек 2021, 19:37 от katiABV

# 896
  • София
Искате да кажете, че децата не трябва и да преглъщат, по аналогия с концентрацията на урината?

# 897
  • София

Не, искам да кажа, че този вид тестове са си чиста проба загуба на време и пари. Парите на бюджета, времето на децата и "тестващите".

# 898
В другите страни не са загуба на време и пари, пък у нас и тестовете не хващат, толкова сме уникални.

Последните седмици все повече деца се хващат позитивни, което се очакваше. Трябва да върнат тестовете два пъти в седмицата, а не да ги махат въобще, иначе средата на януари пак всички ще сме ДО.

# 899
Не следя от близо нещата, но въпреки това мисля, че има голям брой общини, в които изобщо не се тества, тъй като заболяемостта е под 250 на 100К. Не мисля, че двукратно тестване на останалите места ще е от съществено значение. Не мисля и че решението за евентуално ОРЕС ще зависи от наличието/недостига на тестове, както и от самото тестване.

Общи условия

Активация на акаунт