Тема № 23 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Декември 2021

• 39 728
  • 1 083
  •   1
Отговори
# 1 020
Вижда се завой и лека тенденция към промяна на опорките. Хубаво е да искаме разни работи, ама не винаги всичко е както ни се ще. И да тропкаме с краче, и да не тропкаме, от това нищо не се променя в обективната картина.
Та така, живи да сме, да видим кое как.

Ох, въздържах се, въздържах се и не успях.
Опорки, та опорки. Не е лошо да има развитие на мисленето и у двете страни, което да съответства на развитието на ситуацията и обстоятелствата.
Общуването с вируса и неговите вариации е надбягване. В един момент го настигаш и после той побягва отново с преднина. Но не е хубаво ти да си стоиш на едно място и да врещиш "Ох, страх ме е, няма да го гоня, защото много ми треперят краченцата". И да стигаш до психози и тежки психиатрични диагнози.

# 1 021
  • София
Не съм казала, че не успяват да увлекат децата.Виждам проблем в това, че децата бяха убеждавани , че са наблюдавали епителни клетки в ципа от лук от учител със специалност '' педагогика'' от СУ.

mamamari, със специалност "педагогика" може да се работи като възпитател в ДЗ или като начален учител.

Какво да правим, когато специалист с педагогика заема длъжност учител по химия и по биология съвсем законно и друг не се търси?! А какво правим , когато тази персона не смята  за нужно даже да се запознае поне с болднатото в червено в учебника по който преподава и изпитва?
А какво правим ,когато и тази по физика и математика е на същия хал, но с диплом от учебно заведение, което не сте чули?
Ще ти кажа Кати. Първо, когато някой в обществен форум сподели , че при тях положението по тези предмети хич не е розово , не го засипваме с обратните примери и съмнения как това , което говори не може да бъде истина.
После благодарим на огромния си късмет , че на нас( нашето дете) това някак му се е разминало . И накрая ценим и уважаваме учителите, които наистина имат съответните компетентности, защото НЕ ВСЕКИ ИМА ТОЗИ КЪСМЕТ!
  На останалите не им остава нищо друго освен бързо да намерят пътя към частните уроци и още по-бързо да се научат никога и при никакви обстоятелства да не оспорват казаното от редовния ''учител''.
 Колкото и да е тъжно  е самата реалност.

Не е законно... или не е точно законно. Сериозно, ако е такова положението, направете нещо - съветвам те да потърсиш съвет от Дидева (примерно), не точно от мен, тя е запозната с всичката възможна нормативна база, аз - само отчасти. Но категорично длъжността може да се заема от човек без нужната квалификация само временно, докато се появи подходящ кандидат (което означава, че и вие можете да си търсите). При това вероятно завършил химия / биология / физика без педагогически профил е по-подходящ от завършил педагогика или история на изкуствата.
И съвсем сериозно не си представям дори училище от средния и почти-средния ешелон, не си представям което и да е почти-читаво училище да назначи напълно неподходящ (документално) кандидат, в този случай завършилият педагогика кандидат е напълно равен на незавършил никога нищо и дори неучил никога нищо. Е, вероятно е все пак по-добре от някой без основно образование.

# 1 022
Вижда се завой и лека тенденция към промяна на опорките. Хубаво е да искаме разни работи, ама не винаги всичко е както ни се ще. И да тропкаме с краче, и да не тропкаме, от това нищо не се променя в обективната картина.

Опорки, та опорки. Не е лошо да има развитие на мисленето и у двете страни, което да съответства на развитието на ситуацията и обстоятелствата.
Общуването с вируса и неговите вариации е надбягване. В един момент го настигаш и после той побягва отново с преднина. Но не е хубаво ти да си стоиш на едно място и да врещиш "Ох, страх ме е, няма да го гоня, защото много ми треперят краченцата". И да стигаш до психози и тежки психиатрични диагнози.
И аз не се въздържах, вирусът и надбягването с него са реални, но някои мерки, като сертификати неспиращи вируса, а само "пазещи" здравната система, но неопазващи болните, както и закъснелите затваряния тип "след дъжд качулка" плюс психо медийна пропаганда и използване на учителите за проводник на подобни мерки не пазят здравето на хората. Всеки намира своята истина  и как да маневрира.

# 1 023

И аз не се въздържах, вирусът и надбягването с него е реално, но някои мерки, включително сертификати и понякога закъснели затваряния плюс психо медийна пропаганда не точно пазят здравето на хората. Всеки намира своята истина  и как да маневрира.

Разбира се. В рамките на нормалното психично състояние е ок всеки да търси истината за себе си. Wink Само, че обективна оценка се дава от квалифицирани хора и науката, или от историята. Ако всеки тръгне да си прави каквото иска, е редно да излезе от обществото в което живее. И да си направи равносметка дали позицията му не е: "няма никакви мерки; сертификатите не вършат работа; аз съм Дънкан Маклауд, защото съм го преболедувала и не мога да заразявам никого; ама не съм се тествала, за да не влеза в системата; въпреки предните неща, съм се самоизолирала себе си и детето не ходи на училище, защото тропкам с краче."

# 1 024

И аз не се въздържах, вирусът и надбягването с него е реално, но някои мерки, включително сертификати и понякога закъснели затваряния плюс психо медийна пропаганда не точно пазят здравето на хората. Всеки намира своята истина  и как да маневрира.

Разбира се. В рамките на нормалното психично състояние е ок всеки да търси истината за себе си. Wink Само, че обективна оценка се дава от квалифицирани хора и науката, или от историята. Ако всеки тръгне да си прави каквото иска, е редно да излезе от обществото в което живее. И да си направи равносметка дали позицията му не е: "няма никакви мерки; сертификатите не вършат работа; аз съм Дънкан Маклауд, защото съм го преболедувала и не мога да заразявам никого; ама не съм се тествала, за да не влеза в системата; въпреки предните неща, съм се самоизолирала себе си и детето не ходи на училище, защото тропкам с краче."
Нормалното психично състояние на повечето родители включва всички болни деца на ДГ за коледното тържество и всички деца ПО с цел изпитване с фалшиво еднократно тестване и неспиращи вируса сертификати за парлама на фона на реклама на ваксини за деца точно преди празниците и на все още големи бройки и чакания грип (винаги идва ако са рекли експертите) .
И не ми пука дали имам вечен имунитет като преболедувала, пука ми че някой смята че имам по-малко от рекалмно ваксинирани.

Последна редакция: чт, 23 дек 2021, 11:25 от Sparkles

# 1 025
  • София
Същата казва, че в момента, в който се появят 1000 с омикрон, в следващите до 5 дни ще станат 7000. Доминиращият вариант става той за 2-3 макс 4 седмици. Избутва делтата.
Това обаче не е непременно лошо. Данните от Великобритания, където омикрон вече е доминиращ, са обнадеждаващи към момента - омикрон се кара доста по-леко и доста по-рядко вкарва в болница /такива са наблюденията и на познати, живеещи там/. В крайна сметка това чакаме - не вирусът да изчезне, а да мутира до вариант, който се кара като настинка.

# 1 026
Същата казва, че в момента, в който се появят 1000 с омикрон, в следващите до 5 дни ще станат 7000. Доминиращият вариант става той за 2-3 макс 4 седмици. Избутва делтата.
Това обаче не е непременно лошо. Данните от Великобритания, където омикрон вече е доминиращ, са обнадеждаващи към момента - омикрон се кара доста по-леко и доста по-рядко вкарва в болница /такива са наблюденията и на познати, живеещи там/. В крайна сметка това чакаме - не вирусът да изчезне, а да мутира до вариант, който се кара като настинка.
Да допълня експертите "да стане ендемичен вирус на фона на засилено ваксинационно покритие". Ако признаят че стане ендемичен и лек без нуждата от ваксина ще призная че всичко е свършило.

# 1 027
  • София
А те, по някаква причина, не искат да признаят, че всичко е свършило?

# 1 028
  • София
Скрит текст:

Нормалното психично състояние на повечето родители включва всички болни деца на ДГ за коледното тържество и всички деца ПО с цел изпитване с фалшиво еднократно тестване и неспиращи вируса сертификати за парлама на фона на реклама на ваксини за деца точно преди празниците и на все още големи бройки и чакания грип (винаги идва ако са рекли експертите) .
И не ми пука дали имам вечен имунитет като преболедувала, пука ми че някой смята че имам по-малко от рекалмно ваксинирани.

Ми пусни си едно изследване за антитела и ще знаеш точно колко имаш, няма да се чудиш. Аз наистина не разбирам (е, разбирам, но това е друга тема) как става така, че ваксинираните са доста склонни да го правят това - да изследват антитела, а преболедувалите ги е... страх ли, срам ли, що ли?..

Аз съм навита да е и като сезонен грип. Дори и да се спира планов прием и училища всяка втора година за по седмица - две ще го преглътна. Wink Само да не е... каквото беше. Дори и да има нужда от редовни ваксинации, няма проблем. Да мутира към по-лек, пък колкото по-лек - толкова, на всичко ще се радвам. И на омикрона. Може би.

А те, по някаква причина, не искат да признаят, че всичко е свършило?

Защото в Англия болниците се задръстват с омикронни - макар на фона на много по-голям брой леко боледуващи - а в Израел вече регистрираха омикронен смъртен случай. И защото омикроннте ваксини се очакват някъде къде март. Евентуално, ако всичко е наред. И ще са много по-малко тествани от сегашните. А нашенците и така ги е страх да не им изтече днк-то посредством чепиране.

Последна редакция: чт, 23 дек 2021, 11:41 от katiABV

# 1 029
Не казвам, че е лошо, а само, че и през това ще се мине като етап и както е казала и Кати по-нагоре, може тоя етап да не е само цветя и рози. Испанската болест е траяла 3 години без ваксини по онова време, сега с ваксини- ще видим. Повтарям се, ама пак да кажа- в учебника по епидемиология така пише- всеки вирус се развива в посока увеличена заразност и намалена смъртност, защото иска да съществува, а не да изчезне.
В момента с новия вариант ваксините пазят относително от тежко протичане и от нищо друго. За адекватна защита ще чакаме новата ваксина, ако дотогава не мутира наново и тя също снижи резултатността си. Дишаме му праха на вируса, с една дума. В тия обстоятелства не знам доколко наличните антитела от боледуване/ваксиниране са ефективни. Остава основно превенцията с дистанция и пр.
Това е моето мнение. Не ангажирам никого с него. Автоцензурата не ми е силна страна, извинете ме за клачианския ми.
И Кирето нищо не обеща, освен 75 лв на ваксиниран пенсионер.

# 1 030

Ми пусни си едно изследване за антитела и ще знаеш точно колко имаш, няма да се чудиш. Аз наистина не разбирам (е, разбирам, но това е друга тема) как става така, че ваксинираните са доста склонни да го правят това - да изследват антитела, а преболедувалите ги е... страх ли, срам ли, що ли?..

Антителата са маркер за прекарано заболяване, но количеството им не е задължително маркер за добра защита.
Количеството след преболедуване естествено намалява с времето.
Т.е. в момента за преболедувалите през есента на 2020г. количество под сега изискваните за сертификат не означава непременно липса на защита. Ясно е, че след време ако не е имало нова среща с вируса антителата ще са намалели. Това не означава нищо за преболедувалите в медицински смисъл. Но в социален за тях вече означава - ако искате достъп до нещо - платено тестване за възрастните или ваксина и все още безплатно за децата тестване или (вече) ваксина. По този начин преболедувалите ще се вкасинират, а може за тях да е излишно. Има някакви проблясъци с изследвания, доказващи, че не са антителата, които основно неутрализират вируса при наличен имунитет. Но това ще могат да демонстрират само неваксинирани възрастни прекрали вируса повторно.

https://www.marica.bg/tema-v-razvitie/covid-19/t-kletkite-predpa … che-ot-antitelata

Последна редакция: чт, 23 дек 2021, 12:29 от Sparkles

# 1 031
  • Пловдив
Ако преди ковид, някой беше казал, че ще попаднем в сегашната ситуация, и това ще е нормално, дали щяхме да повярваме. Е, сега вече мнозинството са убедени, че е нормално да мре по един малък град, нормално е болниците да са задръстени, нормално е лекари да изнемогват, нормално е да няма мерки, щото те така или иначе не работят.....И вируса си върви и кучетата си лаят. Психиката и нагласите, както е видно, лесно се приспособяват към действителността. Не приемам с кой знае какъв драматизъм нито ДО като непоправима щета, нито ПО като пенкилер. Нищо чудно след 10 години нормалното да стане друго нормално......Пролича как в ескремни ситуации, това, което си учил в училище, отговорност, съпричастност, дисциплина, отстъпват място на първичните инстинкти. И наученото лесно се забравя.

Последна редакция: чт, 23 дек 2021, 13:05 от dazel

# 1 032
По темата
https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Krai-na-prepisvaneto-ot … obuchenie-1180368

А сега, има ли или няма задължителен зелен сертификат  за училище - има. Ще спре ли наистина той разпространението на вируса  в училище и мисли ли се за опазване на здравето на деца и семейства в риск - не. Хубавото е че поне сложиха прът в колелото на ИТ иновациите в образованието, които някои заблудени "офци" като мен въпреки първоначалното си възмущение все пак признаха са ефективни. Ще изискват задължително присъствие в клас по време, когато друг път пускаха децата в грипна ваканция... Много се загрижиха за оценките изведнъж.

Последна редакция: чт, 23 дек 2021, 14:01 от Sparkles

# 1 033
  • София
По темата
https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Krai-na-prepisvaneto-ot … obuchenie-1180368

А сега има ли или няма зелен сертификат задължителен - има. Ще се попречи ли наистина  на разпространението на вируса  в училище и опазване на здравето на деца и семейства в риск - няма. Хубавото е че поне сложиха прът в колелото на ИТ иновациите в образованието, които някои заблудени офце като мен въпреки първоначалното си възмущение все пак признаха са ефективни.
Ох, Спаркъл, пусни детето ПО или поне по български му вземи частен учител.

# 1 034
  • София
От канала на МОН:
‼️МОН: СРОЧНИТЕ ОЦЕНКИ ДА СЕ ОФОРМЯТ ПРИСЪСТВЕНО

✅Текущите изпитвания, особено контролните и класните работи, необходими за оформяне на оценките в края на първия учебен срок, да се провеждат присъствено. Правилото да важи за всички ученици с изключение на тези, които се обучават от разстояние по здравословни причини, удостоверени с медицински документ.

✅Такива указания даде министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в писмо до началниците на регионалните управления на образованието (РУО) във връзка с приключването на първия учебен срок на 31 януари 2022 г.

📍Това е необходимо условие за гарантиране на обективност и равнопоставеност при оценяването на усвоения материал, пише в документа.

📌Съгласно действащата заповед на министъра на здравеопазването за въвеждане на временни противоепидемични мерки, в общините с 14-дневна заболяемост под 250 на 100 000 души се учи присъствено без тестване за COVID-19. В общините с по-висока  заболяемост присъственият учебен процес е осигурен чрез изследване на учениците с неинвазивни бързи антигенни тестове за COVID-19. В  тези случаи се допуска индивидуално обучение от разстояние в електронна среда при определени условия: по здравословни причини на ученика или член на семейството му, както и по избор след разрешение от началника на РУО.

✍️Според наредбата за организация на дейностите в училищното образование началникът на РУО може да даде разрешение за онлайн обучение на ученици с висок успех, малко отсъствия по уважителни причини и доказана ангажираност към учебния процес до момента.

✅Министър Денков изисква от началниците на РУО да обръщат специално внимание и да осъществяват контрол за всеки отделен случай. Министерството на образованието и науката (МОН) ще проверява дадените разрешения.

✅МОН настоява учениците, които по здравословни причини или по желание на родителите си продължават обучението си от дистанция дори след като техните съученици са се върнали в училище, да се явяват присъствено в часовете за писмено или устно оформяне на срочните оценки.

✅Това може да стане с еднократно изследване с бърз антигенен тест в училище или представяне на „зелен сертификат“. По изключение е допустимо писменото или устно изпитване да се проведе индивидуално, без ученикът да се тества или да представя документ за преболедуване или ваксиниране, ако индивидуалните дейности се провеждат извън времето на присъствен учебен процес на паралелките. Това е регламентирано в заповедта на министъра на здравеопазването от 26 ноември т.г. 

📌При същите условия задължително присъствено се полагат също индивидуалните изпити за определяне на срочна оценка при повече от 25% отсъствия от часовете по съответния учебен предмет, приравнителните изпити, изпитите за промяна на оценката. В тези случаи изпитите се провеждат от комисии в училище. 

📍Министерството на образованието и науката насърчава всяка реализирана възможност за провеждане на присъствени учебни часове, консултации, текущи проверки на знанията и изпити при спазване на въведените противоепидемични мерки.

Общи условия

Активация на акаунт