Университети в Германия и други държави с немски език 17

• 54 395
  • 755
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Явно и ти щом след n опита не можеш да разбереш, че няма особено  значение дали е подвеждаща информацията или не, щом е на  възможно най-официалния  сайт стояща , тя сама по себе си нагнетява достатъчно обстановката - също не мога да ти помогна. Особено след като е гарнирана въпросната информация и с  подвеждащо допълнително  обяснение на летищните власти. Критиката си следва да я насочиш не към "нечетящи" пътуващи, а към неспособни да си формулират еднозначно наредбите поляци и нидерландци.  Като вече НЕ говоря за журналистически неточности, които не че са оправдани, но са  поне по-често срещани и по-лесни за преглъщане. Немците напоследък определено ме дразнят, независимо че три деца имам по техните ширини, но поне като цяло много ясно и точно си формулират нещата, пък били те и малко/много безумни като съдържание напоследък. Ти си ги величай нидерландците, проблем  нямам, нищо че и тяхната заповед куца откъм прецизност/еднозначност на изказа.

Искрено се надявам тази дискусия да спре тук. Затова и ще насоча разговора в друга посока,  хем ще получа нужното инфо, хем ще се опитам да върна темата в релсите й.

Споделяла съм назад, че и трите ми девойки са с очила,  с високи диоптри.  Две си правиха щателен преглед преди да заминат, смениха си очилата/лещите, едната си пипа ушите... И вчера, веднага след кацането, на очен.  Докторката  й казала, че не може до безкрай да качва диоптрите, тъй като дежурното оплакване от главоболие се дължи предимно на астигматизма.  После й обяснила, че ако и след малката все пак промяна, след приема на Визолор и след слагането на специални капки не отшумят нещата, решението ще е вече само лазерна операция. Аз съм шубелийка и се чудя къде  да се прави, тук или в Де (понеже заради увеличен брой часове в работата, пак на комп,  само два месеца след старта/сключването на договора така или иначе ще мине на немска здравна, която би трябвало поне някаква част да покрива). Има ли сред децата ви такива с лазерна? Къде е правена, каква е, най-вече доволни ли сте/са от резултата..Понеже аз бях чела, че се прави лазерна, когато  диоптрите спрат трайно да растат...

Последна редакция: вт, 21 дек 2021, 10:49 от пенсионирана русалка

# 76
  • Бургас
Аз имам близка, която си прави лазерна в Ихтиман. Много е доволна. Странно ми стана защо там е направена болницата, но каза, че е много модерна.

# 77
  • München, Deutschland
. Аз съм шубелийка и се чудя къде  да се прави, тук или в Де (понеже заради увеличен брой часове в работата, пак на комп,  само два месеца след старта/сключването на договора така или иначе ще мине на немска здравна, която би трябвало поне някаква част да покрива). Има ли сред децата ви такива с лазерна? Къде е правена, каква е, най-вече доволни ли сте/са от резултата..Понеже аз бях чела, че се прави лазерна, когато  диоптрите спрат трайно да растат...
Русалке, 2 неща само мога да кажа от моя опит: и аз така знам (като цитираното), трябва да спрат да мърдат диоптрите за година и тогава може. Също и не преди и непосредствено след бременност, защото може през бремеността да мръднат диоптрите.

Другото е, че в Германия само частните каси поемат тези операции. На теория може и да има начин осигурен в ТК или АОК да получи безплатно операцията, ако се докаже, че е била нужна, но на практика касите винаги намират нещо да излязат от задължението.

Така че ако искате да ви се поеме от касата такова лечение тук, ще трябва да мине към частна каса, поне за известно време. Понеже е студентка още, после ще може да се върне обратно в нормалните. За работещ е по-трудно, но не знам регламента в детайли.

# 78
  • Наблизо
Код,не съм казала,че няма,а че са доста по-малко от България,където са истински,издадени от лекар и с хвърлена в мивката ваксина.И не малко чужденци са надушили далаверата и вече дори специално се ходи за си вземеш сертификат.
Иначе тук се опитват да фалшифицират самият сертификат,както и да минават със сертификата на роднина.

# 79
  • София
Русалка, препоръчвам ти клиника Вижън, до Пирогов. Там правихме операция на свекърва ми за катаракта, много съм доволна. Сега големият ходи, защото от 2-3 години прави непрекъснато ечемици. Два пъти му ги цепеха в Германия, тук ходихме в една клиника-нищо, безкраен кръговрат. Сега на първи преглед във Вижън виждат проблем със слъзните канали и му предписаха терапия, преди да правят операцията за отстраняване на ечемика. Т.е. потърсиха причината за появата им.
Малкият е с висок астигматизъм по рождение и също му препоръчват операция. Нямало повече накъде. Оставила съм го той да си реши дали и кога, но със сигурност там ще го изпратя.
В България меката на очното лечение, повече от 40години, се води Варна. Имам поглед и върху клиниките там. Към днешна дата не ги препоръчвам! Видях една машина за пари и никакво лично отношение.

# 80
  • София
Русалке и ние сме ползвали услугите на Вижън за свекърва ми.Там и направиха операция на перде.Тогава бяхме доволни.Предполагам правят и лазерна операция.Имат голяма клиника в Дружба.
Друга клиника,за която съм чувала добри отзиви е Ресбиомед.Намира се в една пресечка на Стамболийски.
Стискам палци да не се стига до лазерна корекция!

Като сме се разговорили за диоптри и очно здраве,да попитам за читава оптика  за направа на очила.Знам че не е е по темата и се извинявам.

Последна редакция: ср, 22 дек 2021, 14:48 от Ali97

# 81
Код,не съм казала,че няма,а че са доста по-малко от България,където са истински,издадени от лекар и с хвърлена в мивката ваксина.И не малко чужденци са надушили далаверата и вече дори специално се ходи за си вземеш сертификат.
Иначе тук се опитват да фалшифицират самият сертификат,както и да минават със сертификата на роднина.

Ъ ... чакай малко. Това за изхвърлените в мивката ваксини за БГ ли беше? Нали не се заблуждаваме, че ние с нашите скромни под 30% ваксинирани сме измислили топлата вода с фиктивната  ваксинация. Що не хвърлите един поглед към Нидерландия с нейните 83% и масово натръшкани болни. А и малко от кухнята - там ваксинират фиктивно в пъти повече, ако изобщо тук правят такива нещо. Само че не го раздухват  наляво надясно. Въпрос на достатъчно голямо лицемерие.

# 82
  • София
GD, и тук го правят... Познавам и аз хора с такива сертификати , децата ми също познават, смятай тогава какъв е реалният процент на ваксинираните. Но да, иначе съм на 100% съгласна, че не само наш Ганьо  е изобретателен и хитър. Иначе нямаше нидерландци, британци, германци, франсета, американци  и сие да регистрират тази заболяваемост. Или  процентът на ваксинираните  е мноооого по-нисък от "официалния" (демек  фалшименто сетификатите са  много сериозна бройка , или ваксините просто не  действат така, както ни убеждават)... Wink

ПП Сега се прибирам отвън. Девойките ме замъкнаха  да ида с тях в  "Джъмбо" за някакви боклуци. И хоп,  изненада,  въобще не се сетих, че ще ми искат сертификат. Те си влязоха и  набързо взеха  нужното, а  аз ги изчаках отвън.  Съответно чух разговора между две пушещи  пуберки  на пейката преди да се намърдат вътре, репликата на едната беше:  " И наш'те са с фейк сертификат, и на мен ми направиха, за да не си правя тестове за училище, а и за да можем да заминем  за Нова Година".

Последна редакция: ср, 22 дек 2021, 21:52 от пенсионирана русалка

# 83
Вероятно е така, Русалка. Само че ние сякаш сами си лепим етикетите .  А ония  западни хитри лисици викат - дръжте  крадеца.

# 84
  • Пловдив
Вкъщи всички сме ваксинирани. И аз познавам хора с фалшиви сертификати , че и лекар и  лаборантка  при това .  Семейство , хванаха ги на летището в Италия( тези дето им правили  фалшивите сертификати ги направили с еднакви QR кодове). Хубаво че , италианците не се заядоха иначе можеше голям проблем да стане. Накараха ги да си направят антиген и ги пуснаха да се прибират към БГ.

# 85
Влизам да пожелая на всички светли и уютни празници, надявам се да сте с пълни къщи! Нашето германче вчера пристигна и домът и сърцата ни се изпълниха с уют и щастие (все пак ни е за първи път)!

# 86
  • София
Здрава,уютна и щастлива Коледа!!

# 87
  • София
Честито Рождество! Живи и здрави! И весело посрещане на Новата година!

# 88
Честита Коледа! Здраве за всички! Да са успешни и вдъхновени децата! Да намерят своето място и да постигат целите си с лекота!

# 89
  • София
Честита Нова 2022 Година! Нека в предходната остане всичко лошо, а ние и децата да се радваме на крепко здраве, щастие, успехи , любов и късмет през новата! Дано е с идея по-нормална и децата да имат възможността за  поне частично присъствен учебен процес и за повече социализация Simple Smile
Ние рано-рано днес бяхме на летището вече, а девойката още преди два -три часа кацна в Дюселдорф. Толкова бързо минаха тези 5-6 дни, но какво да се прави.. Имаме още  два-три дни с другите две. На идване и трите споделиха, че не са им искали никъде сертификата за ваксинация (освен на терминал 2), на връщане обаче ( с Луфтханза), при онлайн чекирането още, са поискали да го прикачи дъщеря ми.

Общи условия

Активация на акаунт