Избор на климатик и всякакви въпроси за тях - тема 3

• 44 005
  • 742
  •   1
Отговори
# 135
  • Велики Преслав
Ми то и ти ги изчисли е така, щото смяташ, че ще се справи. То много данни са нужни, но при положение, че ще се държи на 27⁰ го преоразмерих малко.

# 136
  • Пловдив
Вярно е,че аз сравних всичко много грубо,но просто изразих мнение,че липсва още инфо и е твърде вероятно 50ка да си е ОК.Само движението на въздуха не е ясно.Къща ли е апартамент ли е,какво има над хола..?

# 137
  • Велики Преслав
Нелина, извинявай, ама аз също пиша мнения! Не насилвам някого със себи си.

# 138
Здравейте, извинявам се, ако не е станало ясно, но като цяло попитах за мнение хората с опит с МЕ AP50 да споделят принципа му на работа, и евентуално ако някой друг ползва аналогичен клас да сподели мнение. За мен консултация по форумите би отнела много време в описания, обяснения и чертежи, затова съм се консултирала със специалист на място и на база на огледа, той ми е казал, че АР50 ще свърши работа, а АР60 ще е по-шумен, ще влиза по-често в он/офф режим и т.н. Благодаря все пак за оказаното съдействие на всички ви, особено на Нелина Simple Smile

# 139
  • Велики Преслав
Вие от къде видяхте минимума на AP 60?
Извинявайте, ама звучите несериозно. Искате да поддържате 27⁰ с машина която може да ви дойде слаба. Ако се задържи студ, ще седите да 22⁰

В защита на машината, ще кажа, че е не е лоша. Няма течения.
Спирам да ви отговарям, очевидно 5 пари не давате на това което ви казват хората, вече сте решила, всичко останало е загуба на време.

# 140
  • Пловдив
Дамата имаше конкретен въпрос за вентилатора и донякъде са и отговорили в друг специализиран форум,за движението на клапата при Off,но дано конкретизират и за вентилатора.И аз бях задала въпроси там  с дилема за  избор между два модела ,за жалост никой не отговори,поради недостатъчния опит с канални тела в домашни условия.
 Преди да прочета няколко американски форума,да изгледам няколко вида в You tube и да им задам няколко въпроса,буквално неможех да настроя нашия климатик лятото ,заради вентилатора(ауто) и фабрични настройки на напора.Задавах 25° и с лекота стигаха 21°,налагаше се да го изключвам ръчно.И ако бях конкретизирала в БГ форум,веднага щяха да ми кажат,че е преоразмерен.Свалих напора,изключих вентилатора при достигане на зададена темп. и всичко си дойде на мястото.Затова,когато някой има конкретно питане относно даден режим и поведение,хайде да не го анатемосваме,каква машина е избрал.

# 141
  • Велики Преслав
Нелина, ти правиш аналог на канална и стенна машина. Нищо общо нямат с настройките. Ти имаш много повече възможност за настройки, където при обикновен климатик липсват. Защо ги сравняваш не зная? Даже марката е различна. Никой не е анатемосвал машината.

Моля те, слагай интернал до запетайките.

# 142
  • Пловдив
Да, учудих се ,че обикновените климатици нямат опция за по-прецизна настройка .С това само подчертах виждането на аmma,че тази вентилация създава дискомфорт.И е абсолютно излишно при помещения с южно ориентирани прозорци, при които слънчевата топлина вдига осезаемо градусите.За какво ми е превъртане на въздуха, когато климатикът е на 23°,а в стаята е 27°.Дамата много добре знае какви функции търси и какво и трябва.

Последна редакция: чт, 24 фев 2022, 08:10 от bubanka

# 143
nelina_london, може ли да дадете по-подробен анализ на който базирате мнението си. Интересно звучи. Аз имам къща в Мариета, Атланта, Джорджия и вашата интерпретация като обобщаваща за САЩ ме заинтригува много.
Би ми било интересно и за един апартамент в София на който свалих таваните от 3,00 на 2,65 югоизток, юг, югозапад.-180 кв. метра с изолация, добра дограма и ТЕЦ през повечето време. 😃😉Простете невежеството ми, но мнението е особено важно за мен! Пак повтарям, че касае Джорджия, а не Сан Франциско или др. с подобни или сходни климатични условия. Предварително благодаря за отговора и се надявам на изчерпателност😉

# 144
  • Пловдив
Извинете,но не разбрах въпроса за САЩ.Там нищо не съм обобщавала,нито климат, нито щати.
Коментирах Американските форуми,в които се наложи да ровя, защото само там имаше информация за  настройките на каналните климатици. Тук такава няма.Попитах в няколко БГ  форума и никой не отговори.
   И за БГ апартамента с изолация, не се ориентирах кое да коментирам -отоплението или охлаждането?

# 145
Аз също съм на мнението на Нели, която според мен е доста компетентна по много въпроси свързани със строителството на къща! Лично аз отоплявам и охлаждам 30 кв.м с подов климатик Daikin, като отварям врата и към спалня 15-16 кв.м и коридор 5-6 кв.м. и сметките ни са доста по ниски от тези на много съфорумки.
Не съм запозната със спецификата на жилищата в САЩ, освен, че масово са от картон.

# 146
  • Пловдив
Сега прочетох,че трябва да споделя каналите,откъдето черпя вдъхновение.Пропуснала съм.
Ето единият  ,за да се посмеете  още веднъж на моето невежество.
https://youtu.be/STXsNST_nlI
 Дори,под видеото съм задала въпрос,за намаляне на температурния  диапазон,преди климатика да изключи.Пробвах и намалих фрейма , но не даде добър резултат и отново се върнах на 2° диференциал.
Ако има желание (дано да бъда полезна на някой,който напише в търсачката "настройки за канален Дайкин" ), ще пусна и други ,но част от форумите бяха миксирани с рекуперация и климатизация.И двете неща , са все още екзотични за частен дом на родна територия, за които на английски език в търсачката ми излизаха американски форуми.За рекуператорът не успях да почерпя полезна информация,защото дали да е HRV или ERV е тясно свързано с климата и влажността и там във всеки ЩАТ имаха различни предпочитания,затова съм обобщавала плюсовете и минусите в избора ми  на рекуператор , и оценка от работата му , в друга тема. Но за настройките на field settings, които не са описани нито в упътване на климатика,нито в сайта на Дайкин, you tube каналите бяха безценни.
На основните  въпроси във видеото съм търсила отговор тук, в тази тема  и в друг специализиран форум.Както ,вече казах, никой  не отговори ,поради недостатъчен опит за подобни климатици , за домашно ползване.
Един месец съм засичала  консумацията на електромера, по външни температури(липса на Wi Fi модул и директно свързване на климатика с кабел), за да определя най-икономичния и ефективен за нас режим .
Не искам пак да се обяснявам за вентилатора.
Ако някой иска,  ще пусна друго видео.
Разбрах ,че неканалните климатици нямат такива настройки, но аmma се интересуваше от конкретен параметър за изключен вентилатора, който както казах ,при мен сработи много по-добре ,заради южното изложение и големите прозорци на режим отопление.Също  лятото на режим охлаждане , заради голямата изолация и фактът,че през южните прозорци не влиза слънце.

Последна редакция: пт, 18 фев 2022, 00:45 от nelina_london

# 147
  • Велики Преслав
Аз малко копирах мнението на един специалист от темата, дано не се обиди.

Това, че е до 30 квадрата, пак ви заблуждава. Те от къде знаят подробности.

# 148
  • Пловдив
Върнах се и препрочетох всички мнения по няколко пъти и откъде изкочи този САЩ ,че да му изчисляваме климатизацията и да мислим за конструкцията на сградите там,както и климата по щати не разбрах ...?
 Обаче, разбрах, че niljaniljo, се хвърли да Щатите или   пък моята компетентност спрямо тази на друг потребител.Мисля ,че е добре да се придържаме към въпроса на  питащия и да не казваме ,че му трябва друг размер климатик ,след като това  е уточнено от друг специалист, на който са предоставени повече данни.Никога не съм казвала, че г-н Василев , с който без да искам влезнах в спор и излезнах всезнаещ не разбира от климатици ,напротив ,надявала съм се и на неговото мнение ,когато съм задавала техническите въпроси за нашия климатик ,но мощността на климатичните тяло е сложна материя ,изискваща доста повече данни .
  Грубо от 10г. чета  нормативи , смятам коефициенти  за енергийна ефективност.Може би мнението ми ,че  една  стандартна Нова сграда има от 4 до 5 пъти по-високи термозагуби (общи загуби минус топлинни приходи) от нашата и го използвах като база за изчисление , за да опонирам за климатика 60ка предизвика последваща полемика.
Та,това ми твърдение ,не е просто изсмукано от пръсти ,прочетено във форум или видяно в канал ,за който явно нямам необходимите технически познания, за да разбера  Simple Smile . В България има действаща Наредба 7 за енергийната ефективност ,при която има зададени номинални коефициенти на всяка стена, прозорец ,под и таван,на които новото строителство трябва да отговаря .В най-общи линии те се постигат с тухла 4ка +10 см изолация, троен стъклопакет и определени сантиметри изолация на тавана , взависимост от конструкцията му и избрания изолационен материал. Изчислява се топлинния товар стая по стая ,при зададени минимални външни градуси за района зимата и максимални градуси лятото  , и се изчисляват приходите от слънце спрямо изложението , и денградусите за района.Цялото това нещо е конкретизирано дори като кратност на вентилация,цвят на мазилка и слънцепоглъщане ,брой обитатели ,работа на уреди  и т.н. Достига се до крайни топлозагуби, които определят нужната отоплителна мощност.При стандартно Ново строителство ,отговарящо на действащите нормативи,  крайната цифра за необходими kWh/m2  за отопление и охлаждане  е 4-5 пъти по-малка, от тази на нашата къща . Изчислено е не само на хартия, но и проверено на практика. Естествено ,че може да са извършени промени по проекта,отговарящ на действащите нормативи за ЕЕ в положителна или отрицателна посока  и това да доведе  до други цифри, затова съм използвала  термина стандартно ново строителство и съм пояснила ,че трябват още данни , за да се дискутира ,че на amma и трябва по-голям климатик ,нещо което дори тя не е търсила като съвет.

Изчисления  за мощност на база единствено изложение ,район , "хубава дограма" и "изолация" ,  не могат да се направят  с точност.Разликата може да е двойна . И ако аз помоля г-н Василев ,да ми изчисли необходимата мощност и му изброя показателите  на изолация и изложение ,ще се стигне до крайно неточен резултат.Нищо лично към Василев ,просто пример.
Но ,докато има потребители ,които искат съвет  за  размер на климатика ,единствено по зададена квадратура  , ще има и базово смятане на W/м3 .Най-често се преоразмерява ,за да се подсигури нормална работа ,което не пречи някой да има по-обстойни изчисления и истината да е друга. Не си спомням  дори някой някога да е уточнил дали стаята за която пита има тераса(термомост) и дали съседите го топлят от всички страни.

Последна редакция: пт, 18 фев 2022, 17:06 от nelina_london

# 149
  • СИ

Според мен, зависи къде ще се сложи, а и зависи колко дълбоко спите отностно шума. Това е лично мое мнение.

Където и да се сложи, стаята е 12 квадрата. Тоест малка. Трябва и съобразяване с монтажа на външното тяло и евентуалното отичане на конденз. И все казвам, че подовите са по-добър вариант, особено за отопление. Ама са цифра.

Общи условия

Активация на акаунт