Избор на климатик и всякакви въпроси за тях - тема 3

• 44 073
  • 742
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте.
Следя тази тема от доста дълго време и днес реших да се регистрирам да попитам за малко информация защото виждам че има интелигентни и умни хора с компетентно мнение надявам се да помогнат.
Преди това ще дам едно малко мнение за това какво съм проучвал и тн.
Както повечето и ние със семейството ми сме решили да се отопляваме с климатици (преди бяхме на пелетна камина но уви...).
Доста се интересувах за марките климатици от хора които се занимават с монтажа,ремонт и продажба (това са все различни хора и фирми не е само една и там работят мои приятели и роднини и не казвам като цяло че дадена фирма ми е казала това така така така а за хора които работят там) говоря за фирми като Маркан,И+И,КлимаВент,Биттел,БгТерм и още две три(без да правя реклама... както 'казах" събирал съм мнения и отзиви).
По мненията на тях се ориентирах да не купувам определени серии искам да подчертая думата Серии защото не говоря за цялостта на марката но те са Toshiba,Mitsubishi,GENERAL FUJITSU и Carrier.
При Тошибите подмарката е ейдж...доста проблеми и ремонти; При Фуджито са някой от тяхните нови модели но забравих кои по точно; За Мицубиши ми казаха че първо са по скъпички и случи ли се нещо за ремонт тези в сервиза им не барат да вдигат телефона по седмица и отгоре когато някой от другите фирми които са предлагали и монтирали  техни модели ги потърси пък камо ли някой без фирма...също ми казаха за тях че ремонта и частите са доста скъпички...
Относно Кериъра чух смесени мнения като цяло...А сега до колкото и разбрах са купили завода на Мидеа и новите им модели Куул изи които видях на брошура са доста добре изглеждащи но за жалост все още няма мнения за тях.
Тези мнения са от различни хора които не се познават по между си и казват това със което са се сблъсквали...някои от тях са със над 20г опит.

Сега на моя въпрос....попитах само един човек за мнение относно това което ме интересува а то е:Дали със три климатика ще стопля етаж от къща без външна изолация но с 5к дограма,Спалня,Хол по голям,Детска и между тях ги обединява коридор и също кухня ще напиша след мъничко как съм сметнал и кубатурата и дали е вярна.
Човека ми каза че Две деветки и една дванайска във по голямата стая ще свъри работа но все още се двуомя (защото също така каза че при 12ките се получавало завихряне и лек дискомфорт и също при тях бил и една идея по силен шума и не е подходящо за стаи в които спят хора).
Все още се чудя дали да са три 12ки или две и една 9тка или както каза той защото при моите изчисления неговият вариянт ще върши работа а той е: Ширина/Дължина/Височина-умножени по 600вата необходими за отопление и схемите са:
Детска стая 3х3,5х2,5= 26,25х0,06=1,57киловат час
Хол 3,4х4,7х2,5= 39,95х0,06=2,39квч.
Спалня 3х4,10х2,5= 30,75х0,06=1,84квч.
Коридор 1,4х3,8х2,2= 11,70х0,06=0,702квч.
Кухня 2х3,10х2,2= 13,64х0,06=0,818квч.
 Въпроса ми е правилно ли съм ги сметнал и дали ще смогнат да отоплят тези стаи при отворени врати.

Марката на която съм се спрял е за 9ки Daikin Sensira FTXF20D / RXF20D
12ки Daikin Sensira FTXF35D / RXF35D .... / ....Daikin Sensira FTXC35B/RXC35B - по стар модел.
извинете ако със нещо съм се натрапил и също така за целият този преразказ.
И Благодаря предварително.
Поздрави и хубав ден.

Последна редакция: ср, 10 авг 2022, 12:12 от dekata_877

# 556
За 20 квадрата 12ка даже е много, но щом сте зиморничева, нека да има запас от мощност. Препоръчвам да избягвате модера на грии освен ако не е Амбър, а Fujitsu LMCA още повече. Аз също съм зиморничев и много ми е неприятно, когато Фуджитсуто задуха със хладна струя.... .
Благодаря за мнението. Баш Фуджитситу заглеждахме, моделът на Грии е Инфинити.

# 557
Деката,към каква температура за зимата се стремите?Кухнята отделна стая ли е,или свързана с холодневната?

# 558
Ами температурата е в диапазон 20-22/3 градуса а и не очаквам повече.
Коридорът е свръзката между всяка една от стаите.
Само че е така:
Вход и изброявам помещенията от ляво на дясно;Баня,Кухня,Спалня,Хол и след това Детска стая.
Климатиците ще са във спалнята,хола и детската.

# 559
Според мен дори с две девятки и една дванайска ще успеете да поддържате тази температура.Височината на помещенията е ниска,та сигурно ще стане.Чисто каишки, Василев ще каже със сигурност 😁

# 560
  • Велики Преслав
Вижте, аз топля 100 квадрата къща с 2 12ки и една 7ца. Обаче сметките не се връзват.
Искам ако е възможно, да ми кажете квадратура и височина на стаите да си изчисля аз, защото много се обърках.
Само ще кажа нещо. Даикин Сенсира е една тъпа щайга, дето има характеристики на 30 годишен японски климатик.

# 561
Здравейте, предлагат ми климатик LG 12 ,който е ремонтиран ,за 500 лв с монтаж,поддръжка и пр. Чудя се струва ли си...мисля,че редовната му цена е към 900...Трябва ми най-вече за охлаждане.. Ще съм благодарна за мнението ви,че съм много боса...

# 562
Благодаря ви за бързите отговори "Ренко" и "Васил Василев"
Ами ето квадратурите:
Детска стая 10,5кв.м. височина 250см.
Хол 15.98кв.м. височина 250см.
Спалня 12,3кв.м. височина 250см.
Коридор 5,32кв.м. височина 220см.
Кухня 6,22кв.м. височина 220см.

Заповядайте господин Василев.
Интересно ми е вие какво бихте препопръчал ще се радвам да чуя мнение.

Относно за Дайкина сигурно е така но пък и странно доста хора го предпочитат може би се е наложил като марка от преди а сега вече да е просто реклама със малки ситни букви и човек не знае във какво се хвърля.
До колкото знам и съм чул правилно вече се произвеждат/сглобяват и във Турция....което малко ме одръпна от тях...но все пак споделете и ще мислим.
Благодаря.

Последна редакция: ср, 10 авг 2022, 14:15 от dekata_877

# 563
  • СИ
...
Относно за Дайкина сигурно е така но пък и странно доста хора го предпочитат може би се е наложил като марка от преди а сега вече да е просто реклама със малки ситни букви и човек не знае във какво се хвърля.
До колкото знам и съм чул правилно вече се произвеждат/сглобяват и във Турция....което малко ме одръпна от тях...но все пак споделете и ще мислим.
Благодаря.

В Турция се произвежда какво ли не. Даже и някои от моделите на Хонда се правят там. Камиони, автобуси и бусове Мерцедес също. Та едни климатици ли няма да произвеждат? Голяма част от електроуредите на Бош също се произвежда/сглобява в Турция. По-скоро е въпрос на модел, да знаеш какво да избереш. Всяка марка си има и ширпотреба. Предполагам, че и Дайкин няма да е изключение. Или поне няма да е по-лош от китайско или някакво друго азиатско производство.

# 564
  • Велики Преслав
Ето какво мисля по въпроса. Къщата, се отоплява значително по-трудно от апартамента. С бюджетни климатици, винаги ще имате преблеми.
Трябва ви солиден климатик, с повишено топлоотдаване. Ето ги моите сметки

Детска стая 1800-2000 вата тук 7ца

Спалнята 7ца, а в хола 9ка.

# 565
Майка ми е в процес на избор на климатик.След посещение на специализиран магазин,са ѝ препоръчали няколко модела на Фуджи електрик.След това разговаряла с познат,от години занимаващ се с това,който ѝ е казал,че са от бюджетните им серии(карах я да ми праща снимки,нищо съществено не успя да снима,само разбрах,че серията,ако има такава,е КТ,а цената от 1400-1600 не ми се стори бюджетна).Та,този човек ѝ е нахвалил Gree 🙄.За същите суми.Казах ѝ да не се занимава с тази марка,а че ще разчитам тук.
Та,стая 3,20/3,80, височина 2,40, алуминиева дограма,обикновени стъкла,северно изложение,среден апартамент,няма изолация,съседи от никъде не топлят, въпреки това е сравнително топъл(сравнявам с къща).Бюджет да речем 1500+/-,главно за отопление.

# 566
  • Пловдив
Различните серии Дайкини се произвеждат в различни държави .Не съм наясно ,дали отделно от модели ги разделят и по пазари (за нас по-боклушкото) ,но нашите са купени от UK и са произведени в Чехия .
  Родителите ми също ще слагат климатик и понеже искат бюджетен  , съм ги ориентирала към втора употреба японски .Имам приятел ,който работи за голям вносител в Пловдив и винаги ми избира добри машини .

Последна редакция: ср, 10 авг 2022, 20:09 от nelina_london

# 567
  • Велики Преслав
Ренко
Midea MSOPBU-09HRFN8-QRE3GW Oasis Plus Nordic

Samsung AR09NXPDPWKNEE Nordic

Hitachi RAK-25RPE/RAC-25WPE Performance

Midea AGN-12N8D1 Xtreme Heat Nordic

# 568
Така е "Васил Василев"...къщата се отоплява по трудно от апартамент няма спор.
Благодаря ви за изчисленията помогнахте ми доста.
"Nelina_London" да явно е така.
Одеве погледнах 12ката на майка ми с която се отопляваше зимата и пише че е произведен във Malaysia. От серията FTXC35B до колкото разбрах е от нисък клас но пък сравнително безшумен и добре е затоплял двете помещения.
Все пак споделете мнение за Toshiba edge днес от 6 човека чух едно негативно и 5 положителни относно коефицента им за отопление сравнено със Даикин FtxF35 12".
Споделиха ми че при консумирана мощност от 1квч. Тошибата отдава 5квч. отопление а Даикина 3,8/4квч.отопление.
Даикина е от цена 1850лв.
А Тошиба е 2000лв. Незнам дали има значение цената вече...сигурно е така заради екстрите и другите глезотии от които незнам дали има нужда но в такъв свят живеем...технологичен.
Ще се радвам да чуя мнения.
Благодаря предварително.

# 569
  • при него
Понеже споменавате Тошиба, като потребител на Тошиба ДайСейКай 8 серия, мога да кажа, че е страхотна машина. Писала съм по-напред и за другите ни 3 климатика. Най-малко съм доволна от Мицубиши ХевиПремиум ( Другите са Хитачи Широкума ( страхотен е този) и Фуджитсу Дженерал Кета ( много приятна изненада за разумен бюджет). От всичките обаче, Тошибата ми е любима. Мисля, че е вече на 5 години и никакви проблеми с него. Лятото си се ползва доста. Зимата не, защото сме на ТЕЦ, но като гледам новините, май тази зима ще се топлим с климатици.
В големите жеги сега си ги ползваме доволно (3-4 чАса на ден, само Митсубишито е по цяла нощ напоследък), като сметката за ток мърда с около 10 лева

Общи условия

Активация на акаунт